A magyar szalámikultúra olasz gyökereinek értő kutatója, Blaskó Barbara (a tárlat egyik kurátora) tanulmányaira, több nyelven kiadott könyvére (Salamucci!) épül e remek időszaki kiállítás, amely egyszerre kínál társadalom-, gazdaság-, és konyhatörténeti tanulságokat. A kiindulópont Itália egyetlen régiója, Udine környéke, Friuli, ahonnan egykor tömegesen érkeztek a munkát keresők, akik egy része idővel vállalkozást alapított. Közöttük olyan utcai árus salamucciók, akik eredeti olasz szalámit kínáltak a magyar közönségnek; az ő utódaik közül kerültek ki a szalámigyárak alapítói, mesterei és szakmunkásai.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!