16 órán át játszott, majd összeesett a zongorista, aki el akarta játszani Erik Satie darabját

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 1.

Zene

Erik Satie Vexations című darabja körülbelül 20 órás, Igor Levit most megpróbálta eljátszani.

Igor Levit német-orosz zongoraművész majdnem 16 óra játék után befejezte 20 órásra tervezett online zongoramaratonját.

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni szombattól, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás. Az 1893-ban alkotott mű kottája egyetlen oldalon elfér, ugyanis csupán egy téma két variációja, az utasítás szerint azonban ezt 840-szer kell ismételni. Előadása így lényegesen meghaladja egy átlagos koncert idejét.

A mű címének jelentése bosszúságok. "A Vexations hossza azonban engem nem kínoz, nem okoz bosszúságot, számomra éppen a csend és alázat gyakorlását jelképezi" – mondta Levit.

A berlini B-Sharp Stúdióban szombat délután 2 órakor kezdődött koncertet többek között a zongorista Instagram- és Facebook-oldalán lehetett követni. Levit majdnem 16 óra játék után vasárnap kora reggel, az utolsó billentyű leütése után összeesett, majd fölállt és visszavonult.

Valamivel később a Twiterre ezt írta: "Kész. Elintézve. Boldogan. Hála. Öröm".

A 30 éves Levit június 5-én és 6-án Bécsben a Konzerthaus Mozart-termében lép fel a Bécsi Szimfonikusokkal. Mindkét nap két-két koncertet adnak, ezekkel nyit újra a bécsi intézmény a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítését követően.

Neked ajánljuk