Lemez

A fuvolaszonáták nagykönyve, 6. kötet

  • - csk -
  • 2018. augusztus 12.

Zene

A fuvolások gyakran panaszolják, hogy repertoárjuk szűkös. A hangszer egyik legkiválóbb magyarországi művelője, Ittzés Gergely a maga impozáns vállalkozásával, A fuvolaszonáták nagykönyve című, hétlemezes (!) sorozatával nemcsak élvezetet nyújt a zenehallgatóknak, nemcsak figyelemre méltó instruktív antológiákkal szolgál a fuvolázni tanulók számára (íme, a remek előadások: most meghallgatható, hogyan érdemes előadni a repertoár legfontosabb műveit), de biztatással is fordul kollégái felé: legyetek szemfülesek, vegyétek észre, mennyi érték vesz körül bennünket!

A sorozat 6. lemezének hallgatója, ha figyelmes és elmélyült ismerője a fuvolás repertoárnak, talán nem fogja feltétlenül újdonságnak tartani a cseh és amerikai szerzők öt művét felvonultató programban Erwin Schulhoff és Bohuslav Martinů szonátáját (különösen az utóbbi elbájoló, üde szépségű mű), de Jindřich Feld, Robert Muczynski vagy kiváltképp a ma is élő Lowell Liebermann művét már talán igen.

Felfedeznivaló tehát akad bőven, s ehhez ez a lemez remek ösztönzést nyújt, nemcsak a darabok igényes és ugyanakkor leleményes kiválasztásával, de a jobbnál jobb előadásokkal is. Ittzés, mint mindig, az intonációt és a hangminőséget fölényesen uralva, a művek zenei világát kreatívan feltárva, költői közlékenységgel és a stílusárnyalatokra fogékonyan játszik, kitűnő zongorista partnere, a tavaly elhunyt Gábor József – megannyi magyar fúvós sok évtizedes kísérője – pedig méltó társa a felfedező úton.

Hungaroton, 2018

Figyelmébe ajánljuk