Tartalom

MaNcs 30. évf. 28. sz. (2018-07-12)

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Sorscsapás vagy mulasztás?

A forint gyengüléséről

Újabban nincs nap, amikor ne lenne ki­emelt téma a sajtóban a forint árfolyama, amely két hónap alatt jó 6 százalékot romlott az euróhoz képest.

Hegedűs Dániel

Publicisztika

Látszatválság valódi halottakkal

A németországi kormányválság hatása Európa menekültpolitikájára

Az október 14-én esedékes bajor tartományi választások csapdába ejtették a német belpolitikát és az Európai Unió menekültpolitikáját. Bár a június 28–29-én tartott brüsszeli Európai Tanács-csúcs, valamint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között július 1-jén, vasárnap éjjel kötött kompromisszum ideig-óráig Angela Merkelt és a CSU elnökét, Horst Seeho­fert is megmentette a tekintélyvesztéstől, valódi megoldások sem uniós szinten, sem a német politikában nem születtek.

Nádori Péter

Publicisztika

Ne zavarjuk a vetítést!

Alkotmánymódosítás és törvényjavaslat a közszereplők nyugalmáért

A kormány nevében Trócsányi László igazságügyi miniszter június 26-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a magánélet védelméről szóló törvényjavaslatot, amely arról intézkedik, hogy az „állam tiszteletben tartja és védi az egyén magánéletét, családi otthonát és a kapcsolattartását” (T/706.).

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Pofon a romokon

Relatíve nagy ellenzéki vereséggel ért véget a VIII. kerületi időközi polgármester-választás, Győri Péter civil jelölt, aki az összes ellenzéki párt támogatását élvezte, jelképesen legalábbis, 36 százalékot kapott, ellenfele, a fideszes dr. Sára Botond meg elvitte a többit. De miért relatíve, és miért alakult ez úgy, ahogy?

A szerk.

A szerk.

Utolsó árulása

Vége az Orbán–Simicska-háborúnak, Simicska Lajos megadta magát, s a győző kegyesen belement a feltétel nélküli fegyverletételbe. A jövőben Simicska Lajos, de még Simicska Ádám sem pingálja a házfalakra, hogy Orbán geci. Nagy lehet most a megkönnyebbülés a Fideszben.

Külpol

Ötven éve halt meg Fritz Bauer

Külpol

A perbe fogott halálgyár

Talán akadnak már újszülöttek, akik nem tudják, ki volt Adolf Eichmann. Nos: ügyes szakember, a logisztika mestere. Magyarországról is ő szervezte a szállítást az itteni logisztikai munkatársak segítségével.

Belpol

Mi lesz a BKK-val?

Belpol

A kellemetlen útitárs

Tarlós István 2010-ben erősen kampányolt az új, integrált közúti és közösségi közlekedéssel foglalkozó cég tervével. A Budapesti Közlekedési Központ számos fontos projektet valósított meg, ám 2014 óta fokozatosan leépítik. Tarlós ma már a megszüntetéséről beszél.

Belpol

A Simicska–Orbán-kiegyezés titkai - A szabad elvonulás ára

Az elmúlt három évben akadt pillanat, amikor Simicska Lajos hajlandó lett volna kiegyezni Orbán Viktorral, de a felesége az utolsó percig tartotta benne a lelket. Április 8. után azonban a miniszterelnök már nem akart alkudozni. A fegyverletételt végül Nyerges Zsolt szíves közreműködésével hozták tető alá.

Interjú

Belpol

„Nem mi vagyunk a kormány”

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

A szakmunkások tananyagát cégek határozhatják meg a jövőben. A kamara tovább kampányol a gimnáziumi férőhelyek csökkentéséért, mert az oktatás pénzbe kerül, és aki olyasmit akar tanulni, ami szerintük nem hasznos, az fizessen. Egyelőre nem jön a kötelező kamarai tagdíj, de a kamarák így is milliárdokat költhetnek évente.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Elmart olvasók

Esszéműsor a Karc FM-en

Igyekszünk rájönni az adás apropójára, de nem találunk rajta fogást: Nagy László születésének (egyébként nem kerek) évfordulója majd még hetek múlva esedékes, Erős Kinga esszéje nyolc éve jelent meg, a magyar irodalom megosztottsága pedig, ahogy halljuk, öreg, mint az országút.

Zene

Lemez

Zene

Ezt lekopogjuk

DJ Koze: Knock Knock

Voltaképpen kevés elektronikuszene-készítő képes a szélesen áradó érzelmeket, gyorsan csapongó kedvet, változó hangulatokat olyan perfekt, szinte már dalszerű szerzeményekbe csomagolni, mint a hamburgi Stefan Kozalla, alias DJ Koze.

Interjú

Zene

„Akkor jó, ha minél brutálisabb”

Steve „Zetro” Souza énekes

Zenekarával, az Exodusszal feltalálta a thrash metalt, hogy a műfaj szupersztárjainak adjanak gitárosokat: a Metallicának Kirk Hammettet, a Slayernek Gary Holtot. A műfaj egyik legnagyobb torkával a budapesti koncertjük előtt beszélgettünk.

Interjú

Zene

„Szeresse a szöveget!”

René Jacobs karmester

Húsz év sikeres énekesi pályafutás után és mellett René Jacobs a régizene-játék második nemzedékének egyik legjelentősebb karmesterévé vált, és 72 évesen is lankadatlan szenvedéllyel, jól felismerhető hangon zenél. Erről július 13–14-én Kismartonban is meggyőződhetünk.

Színház

Színház

Színház

A Mohácsi fájától

Molière: A képzelt beteg

A Városmajori Szabadtéri Színpadnak évek óta az az egyik küldetése, hogy vidéki – és olykor határon túli – színházakat mutasson meg a budapesti nyárban. A törekvés mindenképp fontos, hiszen ha egy előadás turnézik, akkor megmérettetik, és ebből a fajta megmérettetésből, azaz egészséges versenyhelyzetből még mindig sajnálatosan kevés van a magyar színházi életben.

Könyv

Képregény

Könyv

Rajzolt közöny

Jacques Ferrandez: Az idegen

Ha Kubricknak igaza van, és tényleg nem a mesterműveket érdemes adaptálni, hanem a tökéletlen, megjavításra váró regényeket, akkor Camus klasszikusát bölcsebb lenne messze elkerülni.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Szent Kristóf és a hajléktalanok

Mindent a békéről

A számos osztrák és külföldön élő magyar művész munkáiból felépülő csoportos kiállításnak első pillantásra nem sok köze van a „béke” fogalmához. Ami nem is csoda, hiszen a kiállítás osztrák kurátora, Denise Parizek egészen más szempontból közelít a kérdéshez.

Kiállítás

Képzőművészet

Utazás a Jézuskához

Te jössz?! Kiállítás a társasjátékról a Kiscelli Múzeumban

„A világkongresszus beszédei révén a férfiak makacs feje olyan lágy lesz, mint a viasz. Egyetlen dobás és eljön a szabadság napja!” – olvassuk a svéd női választójogi küzdelem főbb állomásain végigvezető, német nyelvű társasjáték egyik mezőjén, közel a célhoz. A Magyar Feministák Egyesületének hagyatékából származó, több mint százéves tábla csak egy abból a rengeteg ikonikus vagy éppenséggel ismeretlen társasból, amelyeket a Kiscelli Múzeum tavasszal nyílt, többször elcsomagolt és újra elővett kiállításán megtekinthetünk.

Tudomány
Riport

Horror Borsodban

Riport

„Az emberbe nem látni bele”

Kegyetlen gyilkosság történt februárban Putnokon. Egy kocsmai szóváltás után különösebb ok nélkül kínoztak és öltek meg egy 29 éves férfit.

Gasztro
Lokál
Mikrofilm