HANGADÓ - rés a présen

A jobb kéz szabadsága

Gyöngyösi Levente zeneszerző
szerző
rés a présen
publikálva
2018/19. (05. 10.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

rés a présen: 1999 óta vagy az Orfeo Zenekar tagja, állandó continuojátékosa. Mit kínál egy zeneszerző számára a zenekari munka gyakorlata?

Gyöngyösi Levente: Több szempontból is rendkívüli élményt. A számozott basszusjáték természetéből fakad, hogy a rögzített bal kéz fölött a jobb kéz meglehetősen szabadon akkordokat improvizál.
A continuojátékos a szólama feletti számokból pontosan ismeri a mű harmóniai szerkezetét, emellett egyfajta ritmikai összetartó szerepet is betölt a barokk zenekarban. Mindezekből következik, hogy a basso continuoművészet igen kreatív munka, nagyon nagy élvezettel műveltem az első pillanattól kezdve.

rap: Az elkövetkező pár hónapban milyen koncerteken vár majd rád ez a kreatív feladat?

GYL: Május 30-án Haydn Évszakok című oratóriumát fogjuk előadni a Pesti Vigadóban: Vashegyi György vezényletével, a Purcell Kórussal és a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarával – kolozsvári származású lévén az ilyesmi mindig különösen megmelengeti a szívemet. Ezenkívül az Orfeo Zenekarral, a Purcell Kórussal és a csodálatos Baráth Emőkével Bachot és Johann Kuhnaut játszunk majd június 30-án Vácott, a Régi Zenei Napokon.

rap: Hogyan alakul a kapcsolatod a többi hazai szimfonikus és kamarazenekarral?

GYL: Sokszor játszom együtt a Budafoki Dohnányi Zenekarral, a Concerto Budapesttel, valamint időnként a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral is.

rap: A Budafoki Dohnányi Zenekarral például alig néhány hónap múlva, szeptemberben zeneszerzői ested is lesz. Ró még rád valamilyen feladatot vagy előkészületet ez a fontos esemény?

GYL: Nos, a művek már készen vannak, viszont türelmetlenül várom a próbaidőszakot. Eljátsszuk majd a Fuvolaversenyt és a Zongoraversenyt Ittzés Gergely, illetve Balog József szólójával, valamint koncertszerű formában A Mester és Margarita című opera-musicalem első húsz percét.

szerző
rés a présen
publikálva
2018/19. (05. 10.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...