Tartalom

MaNcs 30. évf. 19. sz. (2018-05-10)

Publicisztika

Jávor Benedek

Publicisztika

A lőporos hordó

Megvédheti-e a magyar jogállamiságot az EU költségvetése?

Lassan végigég az évekkel ezelőtt lángra lobbantott gyújtózsinór, és eléri a lőport – talán ez a kép szemlélteti a magyar kormány és az Európai Bizottság viszonyának legfrissebb fordulatát, a 2020 utáni költségvetésre vonatkozó javaslat jogállamisági mechanizmusát. A magyar kormány 2010 óta él vissza az európai intézmények hatásköri korlátaiból és lassúságából fakadó lehetőségekkel.

Egotrip

Mélyi József

Egotrip

Pálya a magasban

A sportmesék vége

„…ha a Napot és a csillagokat ezer évvel korábban pillantotta volna meg a Földről, valószínűleg egy dinasztia alapítója vált volna belőle – így azonban csupán világbajnok lett.” (Ödön von Horváth: A jólelkű birkózóról)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Délibáb a Kossuth téren

Ma – erős rendőri jelenlét mellett – megalakult Magyarország parlamentje. A Kossuth térre és közvetlen környékére kivezényelt rendőri erők látványosan magas létszámát nyilván nem maga az alkalom indokolta; a rendszerváltás óta megtartott alakuló ülések alig is igényeltek különösebb rendfenntartói védelmet, akármilyen többséggel ült is össze az aktuális ház.

A szerk.

A szerk.

A mi kis stabilizációnk

Most, hogy mindenki azt kémleli, hogy mi lesz itt és meddig, mi is letesszük a garast: valami lesz és valameddig! Vagy nem. Bizonyos metaértelemben relevánsnak Lázár János egy méltatlanul kevés figyelmet kapott mondása tűnik, miszerint tíz év múlva ő még mindig csak 53, húsz év múlva pedig csak 63 éves lesz – és ez akkor is így van, ha maga Lázár János mint tényező és mint személy kevéssé tűnik e pillanatban relevánsnak.

Belpol

Keresztes László Lóránt, az LMP baranyai erős embere

Belpol

Fősodor

Orbán Viktort nemzetárulónak tartja, a „régi baloldallal” pedig kizár minden együttműködést az LMP társelnöki posztjának fő esélyese, és az új képviselőcsoport frakcióvezető-helyettese. Portré a zöldpárt országosan eddig kevésbé ismert, ám a párton belül jó ideje befolyásos pécsi politikusáról.

A Nyílt Társadalom Alapítványok vidéki projektjei

Belpol

Széllel szemben

Helyi civil szervezetek Soros György támogatásával vidéki óvodákat újítanak fel, közösségi kirándulásokat szerveznek, vagy épp a szekszárdi tanyavilág védelmét erősítik meg. Több tucat kisebb projekt csaknem 200 millió forint támogatáshoz jutott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól.

Vészesen alacsony szinten a kórházi ápolók létszáma

Belpol

Többet ugyanannyiért

Az állami egészségügyi rendszerből 25 ezer ápoló hiányzik, ma a nővérhiány három-négyszerese az orvoshiánynak. A terhek folyamatosan növekednek, a béremelés viszont alig érezhető, így az ápolóknak nem marad más lehetőségük, mint a magánszektor vagy a külföldi munkavállalás – vagy a pályaelhagyás.

Kocsis Máté, a Fidesz új frakcióvezetőjének pályaképe

Belpol

A rendember szintet lép

A Fidesz beérte Kocsis Mátét. A kormánypárt frissen megválasztott parlamenti frakcióvezetője beleszületett a keresztény középosztályba, amelynek országát Orbán Viktor most építené fel. Józsefváros általa működtetett tesztüzemében a kormányt megelőzve futtatták le a rendteremtés mintaprogramjait.

Interjú

Belpol

„A magyarhoz hasonló modell máshol nincsen”

Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója

Rengeteg embert elért a kormány gyűlöletpropagandája, de pontos mérések híján nem tudni, hányan vannak azok, akiket csak a kormányközeli hírcsatornák érnek el. Azt is csak becsülni lehet, hogy hány milliárd ment el a propagandagépezet fenntartására. Nagy változások várhatók a médiapiacon a következő egy-két évben.

Zene

HANGADÓ - Zeneszerzők az iskolapadban

Zene

Taníthatatlanok?

Oktatható-e a zeneszerzés? Igen. Tanítják is évszázadok óta a mesterségbeli részét, sőt a komponálás művészetét is – a jó döntésekhez elengedhetetlen ízlést, arányérzéket, kultúrát. Egyvalami nem adható át: a tehetség, az eredetiség, az invenció. Minden más igen.

HANGADÓ - Könyv

Zene

A palackszellem üzenete

Theodor W. Adorno: Az új zene filozófiája

Adorno talán legvitatottabb, a maga korában rengeteget taglalt, utált és dicsőített munkája először 1949-ben jelent meg németül. Vagyis hozzánk éppen 70 év késéssel érkezett. Vajon nem jóvátehetetlenül későn?

HANGADÓ - Kékszakállú 100

Zene

Zseni az ingoványon

Száz éve, 1918. május 24-én mutatta be a Magyar Királyi Operaház Bartók Béla egyetlen operáját. A „grófi hidegvérű pimaszság” orvosolta a lipótvárosi polgárok és a zenei mandarinok bűnét, a zeneszerzőt pedig még a legdurvább kritikák is zseniként emlegették.

HANGADÓ - Lemez

Zene

Cérnakesztyűben

Ji Goldberg-variációk-felvétele

Feltúrom az egész internetet, mire megbízható infókra bukkanok a fiatal dél-koreai születésű srácról.

HANGADÓ - Interjú

Zene

„Tele van lazasággal és humorral”

Baráti Kristóf beszél Paganiniről

Paganini meghatározó figurája volt a zenetörténetnek, emberileg és muzsikusként is a határokat feszegette. Mit tudunk virtuóz hegedűjátékáról, amit ma akár könnyűzeneként is hallgathatunk? Egyik legértőbb tolmácsolója, Baráti Kristóf rajzolja meg Paganini portréját.

Koncert

Zene

Az ébredő erőmű

Roger Waters

Egy hosszabb szünetet követően Roger Waters 1999-ben – majdnem két évtizede – vágott bele újra a koncertezésbe, és azóta kisebb megszakításokkal egyfolytában úton van.

Interaktív
Film

Film

Film

Virág a punknak

John Cameron Mitchell: Így csajozz egy földönkívülivel

„Hé, punk! Hová mész azzal a virággal? Friscóba megyek, hogy beszálljak egy pszichedelikus bandába” – Frank Zappa 1968-ban írta a hippigúnyoló Flower Punk című dalt, amivel látnoknak bizonyult; tíz évvel később ugyanezekkel a sorokkal már egy másik világraszóló szubkultúra reprezentánsait tudta volna vérig sérteni, hiszen a punk védjegye nem holmi virágcsokor, szitár-, meg Hammond orgona futam volt.

Könyv

Könyv

Könyv

Arra született

Populáris zene és államhatalom

Az elmúlt bő negyven év, az államszocializmus évtizedeinek kétes értékű (és többnyire kevéssé maradandónak bizonyuló) kulturális és gazdasági teljesítményei között még mindig kiemelt figyelem illeti a korszak popzenéjét. Számtalan honfitársunk zenei érdeklődését igazából még mindig a Kádár-rendszerben (hol annak kebelén, hol annak ellenére) készült alkotások mozgatják, és ebből a szempontból mindegy, hogy az el nem múló rajongás tárgya Kovács Kati, a Bergendy, a Fonográf vagy a Bizottság.

Könyv

Könyv

Egy bukott asszony

Feszty Árpádné Jókai Róza: Akik elmentek…

Jókai Mór fogadott leánya, Laborfalvi Róza és Lendvay Márton unokája, Feszty Árpád felesége és – szinte bizonyosan – idősebb Andrássy Gyula gróf ágyékának gyümölcse: Feszty Árpádné Jókai Róza igazán a 19. századi Magyarország hatalmas kapcsolati hálójának kellős közepén élte le élete első felét.

Színház

Színház

Színház

Újrajátszás

Bognár Péter: Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler

„Ma már nincsenek írók”, hangzik fel váratlanul a szünetben; a színdarabból kilépett gáz(készülék)szerelő mondja a közönség közé vegyülve, önironikusan.

Képzőművészet

Képzőművészet

„Nem trianonoznak egyfolytában, annál okosabbak” – KissPál Szabolcs képzőművész

Múzeumot épített nacionalista ereklyékből, de Trianon centenáriumán nem pont úgy fognak hozzányúlni a témához, ahogy ő. Kiállítása folyamatosan utazik a világban, Magyarországon csak rövid ideig lehetett látni. Az irónia hatá­rairól, a kormány irredenta gesztusairól és a politikai művészet lehetőségeiről beszélgettünk könyve, A műhegyektől a politikai vallásig megjelenésének apropóján.

Gasztro
Lokál

Lokál

Az oroszlán szája

Hotel Clark

Budapest mégis életképes város. Erre a mondatra nem ingatlanfejlesztői prospektusokban vagy államtitkári beszédekben találtam, hanem a Lánchíd budai hídfőjénél, a néhány hete elkészült Hotel Clark előtt állva.

Kék buszok Budapesten

Lokál

Magyar útra magyar jármű

A kormány csupán a szavak erejével igyekszik feltámasztani a hazai buszgyártást. De talán Varga Mihály sem tudja azt, hogy a magyar buszok születése is politikai döntés volt. A különbség annyi, hogy kilencven évvel ezelőtt valóban legyártottak a budapesti utakra alkalmas száz hazai járművet, méghozzá egy éven belül.

Lélek

Lélek

„Freud legnagyobb tévedése” - Irvin D. Yalom pszichiáter-író

Művei közt tanító jellegű regények (Amikor Nietzsche sírt), pszichoterápiás történetek (A magyar macska átka) és a tágan vett szakmának szóló kötetek (Egzisztenciális pszichoterápia) egyaránt találhatók. Az itthon is rendkívül népszerű, 86 éves szerzőt reggeli közben faggattuk szakmája rejtelmeiről.

Riport

A múzeumi teremőrök mindennapjai

Riport

„Ne haragudjon, de ez kortárs művészet”

Bár sokan nyugalmas munkának tartják, a múzeumi teremőröknek sem könnyű. Örökmozgó diákok, lelküket kiöntő magányosok, kevés fizetés és némi lenézés is társul a munkájukhoz.

Tévétorrent
Mikrofilm