rés a présen

Ameddig mondanivalónk lesz

Maróti Dani programszervező, Gödör Klub

  • rés a présen
  • 2017. október 21.

Zene

rés a présen: Úgy tűnt egy időben, hogy nehezen találtok ki a gödörből. Ma mi a helyzet?

Maróti Dani: Az Erzsébet téren sikerült megvalósítanunk azt a városi agorát, amit Budapest közepére mi képzeltünk el. Az akkori, meghatározó helyzetünkkel nem összehasonlítható a jelenlegi klub, talán szerencsésebb lett volna nevet változtatni, amikor a Király utcába költöztünk. Hozzá vagyunk szokva a bezárásokhoz, azt kitanultuk az Erzsébet téren. A klub 2014-ben az előző tulajdonos szerződésszegése, most tavasszal pedig az új tulajdonos bérletidíj-emelése miatt jutott bezárásközeli helyzetbe, amit végül kompromisszumokkal ugyan, de el tudtunk kerülni.

rap: Milyen elhatározásokkal indul az új évad?

MD: A 15. évadot kezdtük, a szülinapi fesztiválunkat október 26. és 30. között tartjuk. A célunk változatlan, programjainkon keresztül értékközvetítés, tolerancia, antirasszizmus, emberi jogok, civil és környezetvédelmi ügyek támogatása, bemutatása. Évekig csupán egy, majd három hónapra tervezhettünk előre az Erzsébet téren az állammal kötött szerződésünk szerint. Itt, a Király utcában most 2018 áprilisáig van megállapodásunk az ingatlan tulajdonosával. Hosszú távra tervezhetünk.

rap: Folytatódik-e a színház, illetve tánc tematika?

MD: A Volt egyszer Kaposvár c. sorozatunk beszélgetései és előadóestjei nagy sikerrel mentek, Jordán Tamás, Koltai Róbert, Bezerédi Zoltán és Csákányi Eszter lépett fel ezeken. A Mesterségem a halál című Merle-regény alapján készült darabot, a Mestersége: halált is műsoron tartjuk. Szávai Viktória és Adorjáni Bálint Kié vagy, mondd? című zenés színháza és Hámori Gabriella előadóestje, a Gyarmati Fanni naplója is nagyon sikeres. Ebben az évadban Jordán Tamásnak és Mácsai Pálnak lesz estje, és Seres Tamást is felkértük, hogy rendezzen nálunk színházi előadóestet. Kortárstánc-stúdiónkban elindult a Willany Leó Imp­rovizációs Táncszínház 8. évadja.

rap: Milyen zenei programok lesznek?

MD: Nagy meglepetést nem fogunk okozni a Gödörbe járó közönségnek, hiszen továbbra is az élőzene a központi programelem. Emellett több elektronikus zenei klubunk is fut. Ebben az évadban fellép többek között a PUF, a Trousers, Tereskova, de még a Mini zenekar is. Valamint az ország legnagyobb táncházát is újraindítjuk Belvárosi Táncház néven.

rap: Intenzíven foglalkoztok az underground rockzene hőseivel. A Magyar Pétert segítő koncert ennek a része lesz?

MD: Ők a barátaink. A Gödör Klub részei. Magyar Peti bajban van, természetes, hogy segítünk, ahogy tudunk. Nagyon komoly műtét vár Péterre, és az anyagi helyzete, életkörülményei nem túl jók. De nem csak a pénzről van szó. Azt gondolom, hogy Magyar Péter dobos mindentől függetlenül is megérdemel egy estet. Gyakorlatilag a hazai underground élet szinte minden szereplője jelen lesz a Talpra Magyar (Péter)! elnevezésű esten szeptember 28-án.
A teljesség igénye nélkül: Balaton, Menyhárt Jenő, Müller Péter Sziámi AndFriends, Kenderesi Gabi, Lopunk, Flash, Bárdos Deák Ági, Lidérc, Szemző Tibor, Malacka és a Tahó.

rap: Lesz-e még további összefogáskoncert vagy megemlékezés?

MD: Tervezzük, hogy január 22-én, Cseh Tamás 75. születésnapján tartunk egy Cseh Tamás dalaiból álló koncertet. A többit meg az élet, illetve a halál hozza.

rap: Meddig lesz Gödör?

MD: Ameddig lesz mondanivalónk, addig lesz Gödör, de lehet, hogy más néven. 15 év nagyon hosszú idő egy hely életében.

Figyelmébe ajánljuk