mi a kotta?

Az álmosító riporter

  • mi a kotta
  • 2024. május 29.

Zene

Komolyzenei programajánló a 2024/22. hétre

„Jól akarok kinézni, de a divat épp annyira untat, mint a mobiltelefonom. Ahelyett, hogy csinálnám, ahogy a nagykönyvben meg van írva, és ahogy a klasszikus zenészek mindig csinálták… Várjunk, mi ez a filozofikus maszlag! Előbb aludnom kell. Úgy érzem magam, mint egy zombi” – felelt Yuja Wang a The Guardian újságírójának arra a kérdésre, hogy miért visel extravagáns és sokat mutató ruhákat. Nem a legjobb riportkérdés, nem csoda, hogy az alany el akart aludni. „Tegnap elmentem egy templomba, abban voltam, amit most viselek, hogy egy kicsit elmerüljek magamban. Erre egy férfi megkocogtatja a vállamat, és azt mondja, tiszteletlen vagyok Jézussal. Nem tudom, hogy értette-e, amit válaszoltam neki. De azt hiszem, a b betűs szót mindenki ismeri.”

Robbanásveszélyre figyelmeztet a koncerthelyszín ajánlószövege, azért a terrorelhárítóknak nem kell kiszállniuk. Csak Yuja Wang érkezik ismét, ahogy járt itt már többször, mindig széles látókörre és az izgalomhoz való érzékre utaló műsorral. A pekingi születésű csodazongorista makulátlan technikájával kápráztat el, az extravagáns öltözködés csak ráadás. Előbb a modernista franciákkal – Messiaennal és Debussyvel –, majd a kottákba franciául jegyzetelő Szkrjabin művével, végül Chopinnel. Tényleg piros betűs ünnep ez a fekete-fehér billentyűk rajongói számára (Müpa, május 31., fél nyolc).

Ezen az estén a 75. születésnapját ünneplő Perényi Miklóst hallhatjuk a Zeneakadémián, aki már életében legendává, afféle szentté vált a megszentelt alakokért lelkesedő klasszikus zenei közegben. Elvégre Kodály is rábólintott fiatalemberként. A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén azt az Elgar-csellóversenyt halljuk, amelyet Jacqueline du Pré tett hallatlanul népszerűvé (május 31., hét óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!