film - Moszkva, Belgium

  • - köves -
  • 2009. április 23.

Zene

Miként az a Futurspektiv fesztivál kapcsán megerősítést nyert, a legnépszerűbb ételek listáját a spagetti és a pizza vezeti Flandriában. Filmünk szerint nemcsak az olasz tészták teremnek e nekik oly szokatlan klímán, de újabban a romkom is szép hajtásokat hoz Flandriában. Lestrapált családanya bevásárlókocsit tol a szupermarketben, arcán úgy ül a világfájdalom, hogy díjat lehetne nyerni vele a Filmszemlén.
Miként az a Futurspektiv fesztivál kapcsán megerősítést nyert, a legnépszerűbb ételek listáját a spagetti és a pizza vezeti Flandriában. Filmünk szerint nemcsak az olasz tészták teremnek e nekik oly szokatlan klímán, de újabban a romkom is szép hajtásokat hoz Flandriában. Lestrapált családanya bevásárlókocsit tol a szupermarketben, arcán úgy ül a világfájdalom, hogy díjat lehetne nyerni vele a Filmszemlén. Olyan arc ez, amit kelet-európai reflexeink kapásból a vesztesekhez sorolnának, az első filmes Christophe Van Rompaey azonban a nehezebb ellenállást választja, és a romantikus komédia, illetve a szupermarket parkolója felé veszi az irányt. Három gyermeket nevelő, negyvenes hősnőnk, akit nemrég cserélt le a férje egy húszassal fiatalabb ka-rosszériára, rosszkedvében beletolat egy Itália-imádó (íme, a spagettiszál!) kamionosba, és mire a károk felméretnek, már zsánerben is vagyunk. Öröm nézni, ahogy Van Rompaey átjátssza magát a műfaji térfélre, melyet realista limonádénak éppúgy nevezhetünk, mint angolos szocromkomnak. Lám, a genti kispolgárok is tudnak olyat, mint Julia Roberts és Hugh Grant, és tán éppen ez a vonzerejük, hogy romantikus kötelezettségeik dacára a megtévesztésig hasonlítanak a földi halandókhoz. Nem nyernek álomutazást, és nem száll ki hozzájuk a tévé; mindenki marad a Moszkváról elnevezett genti külvárosban, a régi, kis költségvetésű életminőségben. Egy fórjuk mégiscsak van az igazából itt lakókkal szemben: hőseink mind egy szálig a romkomvédelem alatt állnak, ami hivatalból nem engedi, hogy a dolgok túl rosszra forduljanak.

****

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.