film - SZTRIPTÍZBÁR A SOHÓBAN

  • - tévésmaci -
  • 2009. július 9.

Zene

Biztonsági öveket tessenek bekapcsolni, lapunk tényfeltáró stábja időt és fáradságot nem kímélve megtalálta Magyar Bálint főművét! Már ha hihetünk a korabeli feljegyzéseknek. Mindenesetre a kiváló Veres József így ír 1980-ban a Filmvilág hasábjain közreadott szellemes és informatív vitaindítójában: "Az átültetések közül egyébként alighanem Magyar Bálinté viszi el a pálmát.
Biztonsági öveket tessenek bekapcsolni, lapunk tényfeltáró stábja idõt és fáradságot nem kímélve megtalálta Magyar Bálint fõmûvét! Már ha hihetünk a korabeli feljegyzéseknek. Mindenesetre a kiváló Veres József így ír 1980-ban a Filmvilág hasábjain közreadott szellemes és informatív vitaindítójában: "Az átültetések közül egyébként alighanem Magyar Bálinté viszi el a pálmát. Szakmai körökben köztudott, hogy a Sammy Lee kis világát õ indította el magyarországi hódító útjára Sztriptízbár a Sohóban címmel. Tessék elképzelni, hányan nézték volna meg a Filmmúzeumban és a klubokban a Sammy Lee kis világát. A Sztriptízbár a Sohóban kasszarekordokat döntött meg."

Ám egyebekért is érdemes felütni Ken Hughes 1963-as filmjét (The Small World of Sammy Lee), s ezek egyike sem az Illés együttes slágere. Hanem például a határidõ-dramaturgia; arról van ugyanis nagyban (inkább kicsiben: 300 font, nekem legyen mondva) szó, hogy ez a Sammy Lee egy kispályás jófej a mondott mûintézménybõl, s az a fõ baja, hogy még ma ki kell csengetnie a nevezett összeget, ha jól emlékszem a bukmékerének, valakinek, aki egyáltalán nem tréfál, s ebbéli igyekezetében egy vidékrõl épp feljövõben lévõ libácskában lel segítségre. De miféle segítség ez, kiért is kell itt aggódnunk? Mindenesetre Hughes az "egy nap az élet" kérdéskörben fogant filmek egész kis hadseregét zúdította az ártatlan utókorra, de annyira nyakló nélkül, hogy most már a 24 hetedik évfolyamánál ketyeg az óránk. Leszúrni a lét, vagy megmenteni a világot - mi a különbség? Adjatok egy zongorát, eljátszom...

Vetíti az Örökmozgó 14-én, 16.30-kor

*****

Figyelmébe ajánljuk