Koncert

Hey Honey

Zene

Németh Juci 2014-ben, a Nemjuci feloszlása után alapította meg duóját Matisz Flórával, ami rövid életűnek bizonyult, alig néhány koncertjük volt. A páros felállás nemrég feltámadt, Flóra helyét azonban G. Szabó Hunor (The Qualitons) vette át, aki már hét éve Juci párja, de eddig nem zenéltek együtt. A megújult Hey Honey most lépett fel másodjára, egy elég merev atmoszférájú színházteremben. A nagyrészt idősebbekből álló, ráadásul maszkot viselő közönség láttán a zenészek kicsit meg is voltak illetődve, aztán fokozatosan oldódott a hangulat. Ebben sokat segítettek Juci szórakoztató konferálásai: elmesélte például, hogy azért ér véget a koncert este 8-kor, mert haza kell menniük altatni a kétéves kislányukat.

A repertoárban egyelőre a feldolgozások vannak túlsúlyban, játszottak Beatlest, Kovács Katit és Nancy Sinatrát is, a ráadás pedig a The House of the Rising Sun volt. Saját egyéb zenekaraikat is megidézték: Hunor részéről elhangzott egy szám a megzenésített Shakespeare-szonettekben utazó W. H.-tól, illetve a Kex Piros madara a Qualitons átiratában. Előkerült egy-egy Nemjuci- és Budapest Bár-sláger is. A korábbi Hey Honey-dalok közül viszont egyelőre csak egyet mentettek át, de ez idővel változni fog, és persze közös új szerzemények is lesznek. Különlegesség, hogy az éneklés mellett mindketten három-négy hangszeren játszanak, jóformán minden dalban máson.

Érződött, hogy a párnak kicsit még szokatlan, hogy a magánélet után a színpadon is együtt vannak, de ha belerázódnak, kifejezetten izgalmas projekt lehet ebből.

Wesselényi17, október 17.

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.