Tartalom

MaNcs 32. évf. 43. sz. (2020-10-22)

Publicisztika

Váradi Balázs

Publicisztika

Légágyak és reggelik

Kinek fialjon az Airbnb?

Nem is olyan régen, ha valakinek kiadó lakása volt, bérlőt keresett bele, minél hosszabb távra, és kész. Az pedig, aki pár napra, hétre elutazott valahová, szállodában, panzióban keresett magának szállást, és pont.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Suszter a konyhában

A Magyar Nemzeti Bank vezetése megint más területen tüsténkedik, mint ahol hivatásánál fogva kellene. Szeptember végén újabb 50 pontos csomagot tett le a nemzet asztalára, alig másfél évvel a 330 javaslatot tartalmazó versenyképességi programját követően. Mint írják, a koronavírus-járvány második hulláma okozta rendkívüli helyzet késztette őket arra, hogy támogassák a kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Természetes kapcsolatban

A magyar közmédia, jelesül az MTI 2017. augusztus 20-i tudósításában megfeledkezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, Veres Andrásnak azon megnyilatkozásáról, mely szerint a kormány Istennek nem tetsző dolgokat is cselekszik.

A szerk.

A szerk.

A főszakértő

Ellenzéki képviselők hétfőn arról kérdezték Orbán Viktort a parlamentben, miért nem végeznek több koronavírustesztet Magyarországon.

A szerk.

A szerk.

Október 23. és az egyetemi ifjúság

Úgy alakult idén az élet, hogy egyszerre ünnepelhetjük az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját, s lehetünk tanúi a harcnak, melyet korunk egyetemi ifjúsága – jelesül a színiiskolások és a velük szolidarizáló egyetemek hallgatósága – vív (oktatóik jelentős hányadának kétségtelen segedelmével) a tanulmányai szabad lefolytatásáért.

Belpol

Interjú

Belpol

„Csak erősebbek leszünk”

Antal Bálint, Jeney Luca és László Panna, az SZFE hallgatói

Három SZFE-polgár a több százból – 50 nap egyetemfoglalás és több hónap ellenállás után Antal Bálint színházrendező-, Jeney Luca prózaiszínész- és László Panna televíziósműsorkészítő-hallgatóval beszélgettünk: mi hajtja őket, miben reménykednek, mik a kilátásaik?

Varga Zs. András, a Kúria következő elnöke

Belpol

Jobbról előzött

Veszélyben érzik a bírói függetlenséget az általunk megkérdezett bírák, miután a parlament a hatalomhoz lojális Varga Zs. Andrást, a napokban leköszönt alkotmánybírót, Polt Péter korábbi helyettesét választotta a Kúria elnökévé.

Vinnék a tavat, de a horgászok nem hagyják

Belpol

A nagy fogás

Felkorbácsolódtak az indulatok a Zala megyében található Pölöskei Öreg-tó körül. A horgászhelyet annak idején kispénzű helyi lakosok tették rendbe és használták, s ők szereztek benne tulajdonrészt is – ám egy befolyásos személyekből álló tulajdonosi csoport most kicsavarná a kezükből az irányítást.

Bosszúhadjárat a nem fideszes vezetésű települések ellen

Belpol

Fojtófogás

Anyagi ellehetetlenítés, feladatkörök elvétele, a mozgástér szűkítése új törvényekkel és Fidesz uralta intézményekkel, a napi munka szabotálása, rágalmazó, lejárató kampányok – így tenné tönkre a Fidesz és kormánya azokat az önkormányzatokat, ahol tavaly ősz óta az ellenzék fontos pozíciókat szerzett. Sorra vesszük, miként írja felül a központi hatalom a választói akaratot.

Interjú

Belpol

„Nem volt alku”

Kozák Gyula a Történelmi Igazságtétel Bizottságáról és a Nagy Imre-temetésről

Mérnöknek tanult, szociológus lett, a nyolcvanas évek elején kezdett interjúkat készíteni ’56-osokkal. Pár évvel később alapítója volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságának (TIB), amelynek tevékenysége a Nagy Imre és társai 1989. június 16-i újratemetésében csúcsosodott ki.

Színház

Színház

Színház

Svájcba megyek meghalni

Rimini Protokoll: Nachlass (Hagyaték)

A jóléti társadalom megengedi, hogy tudatosan és derűvel forduljunk saját halálunk felé, sőt, bizonyos országokban halálunk pontos időpontjáról is rendelkezhetünk. Így az elmúlás gondolata mintha egyesek számára a személyes szabadság megélését is jelentené. Legalábbis ez derül ki a Rimini Protokoll Nachlass című alkotásából.

Színház

Színház

Elveszett a liftben

KV Társulat: Pofon

„A magyar nők átlagosan 35 verést szenvednek el, mielőtt segítségért fordulnak. Ekkor 5–12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak” – ezzel az idézettel indul a Kovács D. Dániel rendezte előadás, amely egy, a leszűkített színpad közepére állított liftbelsőben játszódik.

Zene

KOMOLYZENEI MELLÉKLET - Lemez

Zene

Le a fejjel!

Tudor Queens – Diana Damrau

„Uneasy lies the head that wears a crown”, azaz „koronás fő nem lel nyugalomra” – sóhajt fel a gondoktól álmatlan IV. Henrik Shakespeare azonos című királydrámájában, s hasonló panasz azon fejedelmi hölgyek száját is méltán elhagyhatná, akik Donizetti Tudor-operáit uralják.

KOMOLYZENEI MELLÉKLET - A koncertetikett évszázadai

Zene

Isten házából a templomba

Ma az elegáns zenészek és a pisszenést sem hallató közönség korában elképzelhetetlen, hogy hangos pohárcsörömpölés, csámcsogás, esetleg dühödt vagy lelkes bekiabálások zavarják meg a klasszikus zenei koncerteket. Hogyan változott a műélvezet módja a reneszánsztól Wagnerig? Átszáguldunk pár száz éven.

KOMOLYZENEI MELLÉKLET - Beethoven süketsége

Zene

Az egyedüllét drámája

Annyit tudunk, hogy Beethoven megsüketült. Hogy mitől, mikor és mennyire, arról számos sejtés él, megbízható adat annál kevesebb, így ezek a vélelmek szolgáltatnak alapot a legkülönbözőbb elméleteknek. Elmesélünk néhányat közülük.

KOMOLYZENEI MELLÉKLET

Zene

„A végletek felé halad”

Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás hegedűművészek Beethovenről

Bár szólóhegedűre nem írt darabot, hegedű-zongora szonátái és vonósnégyesei új utakat jelöltek ki a zene és az egyetemes emberi kultúra történetében. Milyen hagyományokból táplálkozott Beethoven, és hogyan lehet a pódiumon megbirkózni a senkihez sem fogható géniusz szellemével?

Könyv

Könyv

Könyv

A sötétség árja

Markó Béla: Egy mondat a szabadságról

Markó Béla a reneszánszát éli. Nem mintha ő született volna újjá (bár azt írja: „még nagyjából újratermelődöm”), inkább csak az érdeklődés újult meg iránta, egyebek közt A haza milyen? című verse okán.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Tudtuk, hol a fal”

Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista

Nemrég töltötte be a 90-et, de nem pihen. A Ludas Matyinál töltött évtizedekről, a Charlie Hebdóról, a nemzetközi helyzetre fittyet hányó medvékről és természetesen Pom Pomról beszélgettünk vele.

Sorköz
Interaktív
Gasztro
Tudomány
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Hol a vér?

Vámpírok Bronx ellen

Negyedszázada a vérszívónak öltözött Eddie Murphy még Brooklyn életét bolygatta fel – hol van már a kukában rakott tűz felett összegyűlő söpredék, a föld fölött gomolygó köd és a szétírt falak által határolt sikátor!

Tévétorrent

Mikrofilm

János bácsi a csatában

The Good Lord Bird

Máig nem sikerült eldönteni, hogy John Brown abolicionista-harcos-prédikátor őrült vagy korát meghaladó látnok volt-e, minden­esetre szenvedélyes, erőszakos küzdelme az Amerikát kettészakító intézményes rasszizmus ellen kísértetiesen rezonál a kortárs viszonyokra.