Jó ebédhez konyharádió

  • - zsip -
  • 2012. november 5.

Zene

Az interneten fogható Rigó Rádiót a konyhából működtetik kiötlői. Szórakoztató, igényes cigányzenét adnak, időnként élőben, a rádió hallgatósága több mint 9 ezer ember.

Spagettifőzés közben is lehet rádióműsort csinálni. Mert ha a stúdió a konyhában van, elkerülhetetlen, hogy a kívánságműsor egybeessen a vacsorakészítéssel. Józsefváros mélyén, a Mátyás téren ez megy mindennap: a Rigó Rádió immár egy éve adja adását Zsiga Ottó lakásából. „Egy őszi délután jutott eszembe a konyhaasztalnál, mi lenne, ha mi is rádióznánk. A cigányok is feketék, mint a rigó, meg aztán Horváth Pista nótájára is utalunk a nevünkkel” – emlékezett a narancs.hu-nak a kezdetek kezdetére a vendéglátó zenéléssel foglalkozó Ottó. Nulla rádiós tapasztalattal vágott bele. Megkérte az informatikában mindent tudó öccsét, Zsiga Tamást, nézzen utána a dolgoknak. Sikerült egy ingyenes rádióadást adó szoftvert letölteni, beszereztek egy térmikrofont, csináltak egy weboldalt meg egy Facebook-profilt, október 19-én indult az adás. Mindent a rokonság, barátok hoztak össze, még a szignált is, a stúdióhasználattal együtt. A Facebook-oldal egy hét alatt 500 ismerőst vonzott, néhány hét alatt elérték az ötezres limitet. Új oldalt nyitottak, most már a Rigó Kettő Rádió is „fogható” a Facebookon, ahová 1700 további rajongó csatlakozott, a weboldalt több mint kilencezren kedvelik. Az élő műsorba skype-on lehet bekapcsolódni, a mobilhívás túl drága lenne a hallgatóknak.

 


Fotó: Sió

„Szeretek az emberekkel foglalkozni, megtudni, mi van velük, tudni az életükről” – sorolja Ottó a rádióalapítási szándékot. A másik motiváció a színvonalas cigány szórakoztató zenék előadása volt. Az induláskor a mindennap este nyolctól éjfélig tartó kívánságműsor élőben ment. Megtörtént, hogy 15-20 ember összejött adásban a lakásban, de egyébként hárman zenéltek, mindhárman családtagok. A szomszédok egy-két hónapig bírták a nappaliból adott kívánságkoncerteket, aztán Zsigáéknak be kellett látniuk, hogy konzerv zenékkel kell operálniuk. Abból sincs kevés, másfél terabájt. Lehet kérni a weboldalon vagy a közösségi oldalon, teljesítik. Már ha belefér az időbe, előfordult, hogy egy este tízkor befutott kérést csak éjfél után tudtak teljesíteni.

 

 


Fotó: Sióréti Gá


A Rigó Rádiónak a második arculati dala is megszületett, amit a Rigó Rádió Zenekar ad elő, x-faktoros, megasztáros vokalista lányokkal. A dalban van egy rapbetét, amire Ottó különösen büszke. A rappelő kamaszfiú (Lázók Roland Luigi) Ottó szerint igazi tehetség, szeretné, ha nem kallódna el. „Sok hasonló adottságú srác van a környéken, akiknek van érzékük a zenéhez. Jó volna őket foglalkoztatni, de jelenleg nincs hol. Ha lenne egy stúdió, próbahelyiség, biztos, hogy mindennap lejönnének” – avat az álmaiba Ottó, de egyelőre remény sincs arra, hogy igazi stúdióból adjanak. Annak is örülnek, hogy nemrégiben megindították az élő műsor tévés közvetítését – továbbra is konyhából.

Ahová érdekes receptek is befutnak az élettörténetek mellett, legutóbb Szlovákiából egy hallgató a lecsós sztrapacska titkát mondta el adásban.
Tervek azonban vannak, még ha pénz nincs is, mert anyagi támogatást sehonnan sem kapnak. De egymásra számíthatnak. Halottak napján ismét élő kívánságműsor ment. Jóval csendesebben, mint egy éve, billentyűs, gitáros nélkül. Egy hegedűs, egy brácsás, egy énekes adott elő – olyan nótákat, amik az elhunytakra emlékeztették a Rigó Rádió hallgatóit.

Figyelmébe ajánljuk