Klippremier: a Felső Tízezer kiáll a szólásszabadság és a szabad sajtó mellett

  • L.T.
  • 2020. augusztus 13.

Zene

Az Index felmondott főszerkesztő-helyettesének vendégjátékával.

„Mindig is szerettem a dallamos beatzenéket, később viszont rákattantam a punkra, és a kettő között ez volt az arany középút. Az indie rock és a poppunk hangzását akartam vegyíteni könnyen megjegyezhető dallamokkal” – mondta januárban a Narancsnak Sallai László, a Felső Tízezer gitáros-frontembere, de hozzátette azt is, hogy szeretné megmutatni, hogy „nemcsak a powerpop magyarországi képviselete” érdekli.

Nos, azóta megjelent a Felső Tízezer új albuma, A bonyolult világ, ami bizonyítja e törekvés létjogosultságát. Ez a keretes szerkezetbe foglalt lemez (az első dal a 10 évvel ezelőtti „lírai énhez” szól, az utolsó pedig egy levél 2030-ból) zeneileg színesebb, mint a zajos gitárok irányába elmozdult második album, a Majd lesz valahogy. Az album producere a Gustave Tigerből ismert Dorozsmai Gergő volt, a felvételek a Tom-Tom Stúdióban készültek jóval professzionálisabb körülmények között, mint az úton-útfélen rögzített korábbi lemezek. A lemezről eddig három dalhoz készült videóklip (Semmi pánik 2, Építek egy űrhajót, Nagymaros 2030), és most itt van a negyedik, az Én a vadonban, ami az egyetlen dühös dal az albumon.

false

 

Fotó: Sinco

Ez az egyik olyan dal, ami zongorán született meg az új lemezről, először csak egy dallam ugrott be és szépen lassan ráépült az egész számnak a zenei hangulata. Eleinte ez egy kifejezetten szép dalnak indult, aztán ahogy egyre baljósabb lett a zene, egyre inkább egy sötét erdő ugrott be róla. A dalszöveget egy francia film mellett jelentősen inspirálták a gitárosunkkal, Justinnal való beszélgetéseim, ő ugyanis sokkal közelebbi kapcsolatot ápol a természettel, mint én és ezt eléggé irigylem – mondta dal kapcsán Sallai Laci, de arra ő sem gondolhatott, hogy negyed évvel a megjelenés után, a klipváltozatnak már a magyar sajtószabadság újabb arculcsapása ad aktualitást. A Bátori Gábor „Sinco Jim” rendezte klipben Sallai szerint „a legtöbb dolog szinte egyenesen jött a dalszövegből, a klipben pedig a városi létben megcsömörlött ember szabadságvágya jelenik meg”, de úgy véli, hogy azzal, hogy főszereplőnek Haász János újságírót, az Index felmondott főszerkesztő-helyettesét választották, a felvétel a tisztelet és a szolidaritás gesztusává vált a szólásszabadság és a szabad sajtó, nem utolsó sorban a Távozó Indexesek mellett.

A felvétel először nálunk, a Narancs Online felületén látható!

Felső Tízezer - Én a vadonban

'A bonyolult világ" lemezbemutató: 2020. szeptember 3. https://www.facebook.com/events/1258171681049604/ A videót Bátori Gábor sinco készítette. Szereplő: Ha...

A bonyolult világ lemezbemutató koncertje szeptember 3-án lesz az A38 Hajón.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.