koncert - A Magashegyi Underground

  • Koncz Linda
  • 2011. április 21.

Zene

igazán meglepő élménynyel szolgált szombat este az A38 hajón, a Ragyogás című maxilemezét bemutató koncertjén. Egy elvarázsolt erdélyi lány (akit a Megasztár 3-as szériájából ismerhetünk) visszafogott sziporkázására számítottam - ehelyett elementáris erővel dübörgött a Dunán a 11 fős zenekar.
igazán meglepõ élménynyel szolgált szombat este az A38 hajón, a Ragyogás címû maxilemezét bemutató koncertjén. Egy elvarázsolt erdélyi lány (akit a Megasztár 3-as szériájából ismerhetünk) visszafogott sziporkázására számítottam - ehelyett elementáris erõvel dübörgött a Dunán a 11 fõs zenekar. Csupa izgalmas, különbözõ karakterû zenész állt a színpadon: egy félmeztelen, dobszólóival kis túlzással John Bonhamet idézõ dobos (príma dobosnévvel: Toldi Miklós), egy Sinéad O'Connorra hasonlító vokalistalány, egy népmesébe illõ hegedûs srác, aztán vonósok és fúvósok. Vendégként Tariska Szabolcs (aki Bíborkáék mellett Péterfy Bori szövegírója) burleszkes figurája is feltûnt a színpadon.

Bocskor Bíborka szuggesztív lénye tökéletesen illik a Magashegyi dallamaihoz. Keleti boszorkányként, villódzó szemekkel, transzban tekergõ kígyótesttel énekelt, izzó aurája minden tekintetet magára vonzott, miközben ha kellett, egy-egy hangszeres szólónál szimpatikusan a háttérbe húzódott. A Magashegyi Underground új albumával sajátos hangzást teremtett. Módszerük - a keleti és a nyugati hangzásvilág összeolvasztása, a punk, a rock és a folkelemek vegyítése néhol Sebestyén Mártára utaló hangulattal és költõi szóképekkel - sok helyütt a Zuboly zenekart idézi. Ugyanez állítható a zenészek odaadó kísérletezõ kedvérõl és lendületérõl is: miközben az erdélyi folkelemeket az amerikai punkzene szövetébe fûzve tomboltak a színpadon, az énekesnõ olykor hanyagul belecsapott a cinbe, a taréjos gitáros elesett, két számot újrakezdtek, és még egy dobverõ is messze suhant. Ám ezek a váratlan elemek sohasem tették kínossá a koncertet, inkább csak tovább növelték a sodrását. Olyannyira, hogy a dallamait sámánmozdulatok kíséretében meg-megcsavaró Bíborka végül alig is bírt búcsút inteni a közönségnek. Biztos nem maradhatunk még? - kérlelte a szervezõket kedvesen.

A38 hajó, április 16.

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?