könyv - ELMORE LEONARD: STICK

  • - banza -
  • 2009. február 5.

Zene

Ernest Stickley a becsületes neve (de mindenki Sticknek becézi), persze ő maga nem becsületes, noha annak látszik, sőt miután letöltötte hétéves büntetését, minden erejével azon van, hogy ne csak úgy tűnjék, de valóban az is legyen. Ám ez nem sikerül.
Ernest Stickley a becsületes neve (de mindenki Sticknek becézi), persze õ maga nem becsületes, noha annak látszik, sõt miután letöltötte hétéves büntetését, minden erejével azon van, hogy ne csak úgy tûnjék, de valóban az is legyen. Ám ez nem sikerül. Hogy szükségképpen miért nem, arról is szól ez a káprázatosan szellemes, fordulatos, hihetetlen dialógusokkal bonyolított, végig feszült, szédítõen fantáziadús - vagyis a szó minden értelmében igazi nagy író tollából kikerült bûnregény. Talán a sorsszerû beceneve teszi, mely egyrészt botot vagy ágat, másrészt kissé érzelmekben szegény embert jelent? Vagy a körülmények, melyek szinte örvényként ragadják magukkal azt, aki börtönbõl jött? Vagy mindezek és még sok más? Nyilván.

A kiindulópont végtelenül egyszerû: "Stick azt mondta, ha bármit is el kell hozniuk, õ nem megy. Rainy azt felelte, nem, a megállapodásban nem volt szó áruról, csak le kell szállítaniuk a táskát, ennyi." Persze aztán nem ennyi; és Leonard mesteri kézzel szövi a különbözõ helyszíneken és szinteken zajló, az alapálláshoz hasonlóan egyszerû történetet, amely mégis alkalmas arra, hogy igen bonyolulttá váljék mind szociológiai, mind pszichológiai értelemben. A szerelem és a szex is megkapja persze a magáét, a 14. fejezet, melyben Stick majdnem megcsinálja a "mesterhármast", azaz egyetlen éjszaka kis híján megkap három igencsak különbözõ helyzetû és társadalmi állású nõt, a legmerészebb, amelyet e nemben valaha is olvastam. A végsõ poén meg egyenesen frenetikus.

Fordította Hegyi Pál. krimiklub.hu könyvek, 2009, 389 oldal, 1950 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk