film - Nem vagyok a barátod

  • - kg -
  • 2009. február 5.

Zene

Alakulnak a szerepek az oviban. A hátulgombolós közlekedés szabályait láthatjuk kirajzolódni a nemzet nagy színészei, a kamerabiztos Peti, Miki, Anna, Dóri, Marcell és a többiek előadásában.
Alakulnak a szerepek az oviban. A hátulgombolós közlekedés szabályait láthatjuk kirajzolódni a nemzet nagy színészei, a kamerabiztos Peti, Miki, Anna, Dóri, Marcell és a többiek elõadásában. A gyerekszáj, fõleg ha szabad a mozgása, híresen hálás forrás. Pálfi György kisfilmjében is hozzák a formájukat az ovisok, élik a maguk világát, a filmes pedig csak figyel, legfeljebb elõre bekészíti a kamerát, utólag meg vág, rendszerez. 12 perces óvodai közvetítés: a fõállású gyerekek kisded tétmérkõzéseinél egy San Franciscó-i autósüldözés vagy egy bergmani csend sem lehetne izgalmasabb. De Pálfi folytatja, jön a nagyfilm, és minden elromlik. Könnyen lehet persze, hogy épp erre a romlásra megy ki a játék: lám, így fest Peti, Miki, Anna húsz-harminc év elteltével, ugyanazok a kisded játékok, csak a kommunikáció körmönfontabb, a megfogalmazás durvább, a papás-mamásnak pedig nagyobb a tétje. A második felvonás szimulált óvoda: improvizál boldog-boldogtalan, a pálya mindkét oldalán szabad a mozgás, a profin bizonytalan kameráé éppúgy, mint az amatõr színészeké, de ha nem mondják, lehetne akár megrendezett is a zûrzavar. Kísérleti film - így a hivatalos verzió -, és ha úgy tetszik, a kísérlet sikerült: a hamisan csengõ bazdmegekhez és a saját köldökét bámuló magyar valósághoz ezek szerint az improvizációs technikákon keresztül épp úgy el lehet jutni, mint a hagyományosnak mondott játékfilmes eszközökkel. Szalámi nincs, gyerekek, uborka van - mondá a kisfilmben szereplõ óvó néni. És milyen igaza volt.

A Budapest Film bemutatója

Kisfilm: *****

Nagyfilm: ** + fél

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.