könyv - EMELT SZINTÛ ÉRETTSÉGI 2009 - KIDOLGOZOTT SZÓBELI TÉTELEK

  • d. magyari
  • 2009. április 30.

Zene

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tavaly novemberben hozta nyilvánosságra magyar nyelv és irodalomból, illetve történelemből az emelt szintű vizsga szóbeli tételeit. A Corvina egy-egy kötettel nyújt segítséget a diákoknak (és feltehetően a tanároknak), bennük a tételek kidolgozása, "célratörő szöveges értelmezése" s az értelmezés vázlatos összefoglalása.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tavaly novemberben hozta nyilvánosságra magyar nyelv és irodalomból, illetve történelembõl az emelt szintû vizsga szóbeli tételeit. A Corvina egy-egy kötettel nyújt segítséget a diákoknak (és feltehetõen a tanároknak), bennük a tételek kidolgozása, "célratörõ szöveges értelmezése" s az értelmezés vázlatos összefoglalása. A szerzõk az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Felvételi Elõkészítõ Bizottságának tagjai.

Az OKM tételei közt akad néhány emberpróbáló. "Petõfi Sándor tájköltészete", "A középkor mindennapjai" - ezek rendben vannak, de "A törvény, a rend és a szabadság motívuma József Attila költészetében" vagy "A költõi nyelv és tematika megújítása Tandori Dezsõ Egy talált tárgy megtisztítása címû kötetében", illetve történelembõl "A modern demokráciák XVIII. századi gyökerei" vagy "A XIX. század uralkodó eszméi" már igencsak húzósak - a legutóbbi kidolgozása Eötvös József számára sem bizonyult egyszerûnek. Kérdés mármost, hogy a két vékony kötetben olvasható szövegek tényleges segítséget jelentenek-e a maturandusoknak. A válaszom egyértelmû igen, azzal a nem lényegtelen megszorítással, hogy a rövidség amúgy üdvös követelménye olykor leegyszerûsítésekhez vezet. "József Attila megtalálja a megoldást: elfogadni a hétköznapok rendjét, állást vállalni; azonban erre az önfeladásra képtelennek bizonyul." Megtalálta a megoldást? Elfogadni önfeladás lett volna? A megoldás tehát az önfeladás? De megoldás ez? Vagy elég-e a liberalizmust tizenhét, a nacionalizmust hat, a konzervativizmust kilenc sorban összefoglalni, Lenin életpályáját hatban, Hitlerét kilencben?

Ha hosszabbak lennének az amúgy sok mindenért dicsérhetõ írások, sokkal jobban betölthetnék funkciójukat - segédanyagként, ugródeszkaként persze így is hasznosak lehetnek.

Corvina, 2009, 116, illetve 92 oldal, mindkettõ 990 Ft

****

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.