könyv - KIM "HOWARD" JOHNSON A MONTY PYTHON TUNÉZIÁBAN

  • - legát -
  • 2010. április 15.

Zene

A rendszerváltás megcáfolhatatlan eredménye, hogy a magyar turista ma már oly gyakran utazik az észak-afrikai turistadiktatúrába, mint a hetvenes években, Lelle alsóra SZOT-beutalóval. Tunéziában körülbelül ugyanekkor döntöttek az idegenforgalom fellendítéséről, és a nyitás jegyében örömmel fogadtak mindenféle stábot.
A rendszerváltás megcáfolhatatlan eredménye, hogy a magyar turista ma már oly gyakran utazik az észak-afrikai turistadiktatúrába, mint a hetvenes években, Lelle alsóra SZOT-beutalóval. Tunéziában körülbelül ugyanekkor döntöttek az idegenforgalom fellendítésérõl, és a nyitás jegyében örömmel fogadtak mindenféle stábot. Mindez néha pluszhaszonnal járt, hiszen azóta is büszkén mutogatják a turistáknak például a Csillagok háborúja vagy Zeffirelli Názáreti Jézusának forgatási helyszíneit. Arról azonban általában hallgat a szemérmes idegenvezetõ, hogy a Brian élete is itt készült.

Kim "Howard" Johnson egyes számú amerikai rajongóból lett afféle mindenese a társulatnak, Tunéziába tulajdonképpen statisztálni érkezett, de titkon azt remélte, hogy a forgatás az elkészült mûnél is abszurdabb meglepetéseket tartogat. Szorgalmasan feljegyzett minden lényeges és lényegtelen epizódot, és mivel ezek között - mint általában bármelyik forgatáson - jócskán akadt humoros elem, méltán gondolhatta, hogy egy kötelezõen vicces bédekkert készít. Hogy ez mennyire sikerült, nehéz eldönteni. Kétségtelen a dokumentumértéke, és tény: néha nevetni is lehet rajta, vagyis biztosra vehetjük, hogy akinek a Brian élete a kedvenc filmjei közé tartozik, megtalálja a számítását. Ám az egyszerû Python-kedvelõ inkább túlírtnak és modorosnak tartja a több mint 300 oldalas beszámolót, aki pedig "laikusként" egy kis kikapcsolódásra vágyik, jobb, ha más mûvet csomagol a nyaralásra.

Fordította Mallász Rita. Athenaeum, 2009, 316 oldal, 2990 Ft

***

Neked ajánljuk