Korábban nem készült ilyen összegzés

  • Fizetett tartalom
  • 2020. november 12.

Zene

Egy hiánypótló kiadvány vált mindenki számára hozzáférhetővé: a Hungarian World Music Guide.

Idén Budapesten rendezték volna a világ legnagyobb világzenei vásárát, a World Music Expót, a WOMEX–et, ám erre sajnos a körülmények miatt csak online kerülhetett sor. Ezért, pontosabban erre készíttette az NKA Halmos Béla Programiroda azt a hiánypótló kiadványt, amit a legismertebb hazai előadók, kiadók és koncerthelyszínek katalógusának is mondhatnánk, és ami virtuálisan megtekinthető a a vásár honlapján. De lássuk a részleteket.

Magyar Narancs: Milyen céllal készült a Hungarian World Music Guide?

Halmos Béla Programiroda: A kiadvány ötlete a tavalyi World Music Expón született meg. A külföldi zenei exportirodák mind készítettek hasonló összefoglalót, ami nem véletlen. Alapvető jelentőségű egy ilyen zenei iránytű ahhoz, hogy az adott ország zeneiparának szereplői kiléphessenek a nemzetközi porondra. Mivel hazánknak jelenleg nincsen zenei exportirodája, ezért vállaltuk el mi, hogy ezzel az átfogó kiadvánnyal segítsünk népzenészeinken, világzenészeinken. Természetesen a budapesti WOMEX-re időzítettük a guide megjelenését. Az volt a cél, hogy minden felhasználói igényt kiszolgáljunk: ha valaki magyar népzenei/világzenei előadót, zenekart keres; ha valakit magyar lemezkiadók termékei érdekelnek, ha hazai, határon túli fesztiválokon vagy koncerthelyszíneken szeretne fellépni zenészként, az egy kiadványban juthasson hozzá minden szükséges információhoz.

false

MN: Kik a szerzői?

HBP: Szerzők helyett szerkesztőket mondanék: a Halmos Béla Programiroda munkatársai készítették a válogatást, segítségünkre volt az NKA Halmos Béla Program Kollégiumának vezetője, Liber Endre és az idei WOMEX hét zsűritagjának egyike, Weyer Balázs. A szerkesztés során bevontuk azokat a szervezeteket, amelyek ezen a területen megkerülhetetlenek: a Fonó Budai Zeneházat, a Hagyományok Házát és Hangvető Zenei Terjesztő Társulást, hogy minél több szempont érvényesülhessen. A Hangvető volt egyébként a berlini székhelyű WOMEX idei, budapesti kiadásának magyar szervező partnere.

MN: Milyen szempontok alapján állították össze?

HBP: A szempontjaink főként azt a célt szolgálták, hogy minél informatívabb és teljesebb anyag álljon össze a világzene és népzene szereplőiről. A fejezetek is (fesztiválok, lemezkiadók, intézmények, helyszínek, zenekarok) azt a célt tükrözik, amit szem előtt tartottunk: mindenki találja meg benne azt, amit keres, legyen zenész, koncertszervező, vagy éppen intézményvezető.

MN: Mennyire tekinthető teljesnek a kiadvány?

HBP: Egy válogatás mindig az aktuális helyzetet tükrözi, ezért nem is lehet soha teljesnek mondani. Úgy érezzük, hogy reprezentatív merítés született, mindamellett természetes, hogy idővel új szereplőkkel fognak bővülni az egyes fejezetek. Mindenki, aki nemzetközi szinten említésre méltó, helyet kaphat ebben a kiadványban, a jövőben is. Az online verzió is azért készült, hogy naprakészek tudjunk maradni.

MN: Lesz nemzetközi promóciója a Hungarian Music Guide-nak?

HBP: Az eredeti terv szerint, a Budapesten megrendezett WOMEX-en, a közel 3000 külföldi szakmai résztvevő kapta volna meg elsőként a kiadványt. Mivel azonban az esemény túlnyomórészt online valósult meg, most elsősorban az online verziót igyekszünk eljuttatni, minél szélesebb külföldi szakmai közönséghez. De ott a helye az ismertetőfüzetünknek az évről évre megvalósuló, jelentősebb külföldi fesztiválokon is. Ahol pedig magyar előadó is fellép, ott a személyes élmény varázsával együtt kaphat teljes képet a magyar népzenei és világzenei élet egészéről a fesztivál közönség.

MN: Mennyiben segítheti ez a zenészeket, kiadókat, helyeket?

HBP: Reményeink szerint, mivel korábban nem készült ilyen összegzés és nincsen olyan magyar zenei exportiroda, ami e nemzetközi fesztiválokon képviseli hazánkat, a kiadvány segíti a benne szereplők ismertségének növelését. Nyilván egy ilyen zsebre tehető kiskönyv csak a legfontosabb információkat tartalmazza mindenkiről, de akit érdekel, tovább tud keresni az elérhetőségek alapján, vagy a Spotify kódokkal azonnal meghallgathatja a lejátszási listákat. Mi pedig az NKA Halmos Béla Programiroda munkatársaként továbbra is keressük az újabb és újabb megoldásokat, amivel a magyar zenekarok nemzetközi érvényesülését elősegíthetjük.

MN: Van-e máris pótolnivaló?

HBP: Igen, az első visszajelzésekre alapozva, karácsony előtt már egy bővített kiadás gyártására kerülhet sor.

MN: Mikor lesz hozzáférhető nyomtatásban?

HBP: November végétől fogjuk szétszórni és partnereinknek elküldeni.

false

MN: Mivel foglalkozik még a Programiroda?

HBP: Fontos küldetésünk, hogy naprakész információkkal, praktikus tanácsokkal segítsük az NKA Halmos Béla Programjához pályázók életét. Foglalkozunk továbbá zenekari menedzsment workshopok szervezésével, a magyar folk élet szereplőinek nemzetközi népszerűsítésével, és a hazai népzenei klubok támogatásával is. Évek óta együttműködünk a Táncháztalálkozó programszervezőivel, de saját rendezvényeink is vannak. Épp a napokban szervezzük az év végi összegző, záró eseményünket, ami a körülményeket figyelembe véve idén mindenképp más lesz. És még valami; tudjuk, hogy nem könnyű, mégis arra biztatjuk a zenészeket, hogy a koncertjeik elmaradása miatt keletkezett időt használják ki azokra a háttérmunkákra, pl lemezkészítésre, vagy promócióra, amire normális körülmények között kevesebb idő jut.

MN: Mi ez az év végi záró rendezvény?

HBP: Harmadik éve, novemberben tartjuk az év végi zárórendezvényünket az A38 Hajón, amelyen a Halmos Béla Program pályázatain sikeres zenekarok lépnek fel, új lemezeik anyagával. A jelenlegi helyzetben ezt ilyen formában nem lehet megrendezni, ezért előre rögzített, kiváló minőségű koncertanyagokkal kedveskedünk a népzenei iránt érdeklődők számára.

A Hungarian World Music Guide lapozható formátumban, angol nyelven ide kattintva teljes egészében ingyenesen elérhető!

A Halmos Béla Program aktuálisan futó pályázatairól itt olvashatnak.
Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.