lemez - SURFER BLOOD: ASTRO COAST

  • Soós Csaba
  • 2010. május 27.

Zene

Nos, momentán úgy fest a helyzet, hogy a nagy nemzetközi indie-rock csatában Amerika 2:1-re vezet Anglia ellenében, a közönség- és kritikai sikereket is figyelembe véve. Már a kétezres évek elején is az USA került helyzeti előnybe, amikor feltűnt a színen a Strokes, az Interpol, a White Stripes vagy éppen a Shins.
Nos, momentán úgy fest a helyzet, hogy a nagy nemzetközi indie-rock csatában Amerika 2:1-re vezet Anglia ellenében, a közönség- és kritikai sikereket is figyelembe véve. Már a kétezres évek elején is az USA került helyzeti elõnybe, amikor feltûnt a színen a Strokes, az Interpol, a White Stripes vagy éppen a Shins. Akkor úgy látszott, hogy az angoloknak nem sok esélyük marad, azonban az évtized közepére sikerült összeszedniük magukat, köszönhetõen elsõsorban a Franz Ferdinandnak és az Arctic Monkeysnak. Az öröm nem tartott túl sokáig, a nulla nullás évek végére a Vampire Weekend, Fleet Foxes, Grizzly Bear és Animal Collective négyessel ismét a csillagos-sávos lobogó emelkedhetett a magasba.

És egyelõre úgy néz ki, hogy a lendület a 10-es évekre sem hagyott alább. Az új évtized elsõ körberajongott indie gitárpoplemeze ugyanis megint a tengerentúlról érkezett, egyenesen Floridából, West Palm Beachbõl. Túl nagy megfejtésre persze nem kell számítani: adva van öt huszonéves, hétköznapi, szimpatikus srác, akikhez hasonlókkal valószínûleg bármelyik tetszõleges amerikai egyetem campusán összefuthatunk, és akik jól hallhatóan túl sok Shins-, Beach Boys- és Weezer-lemezt tettek az ipodjukba, támadt néhány ötletük, és gondolták, zenekart alapítanak. A debütálás ennek megfelelõen sok újdonsággal nem szolgál, ellenben kapunk egy rakás jól felépített, emlékezetes dallamokkal teletûzdelt, változatos és izgalmas gitártémával megpakolt dalt, elhanyagolható mennyiségû töltelékszámot, és olyan jól hangzó címeket, mint például Twin Peaks vagy Catholic Pagans.

Kanine, 2010

****

Figyelmébe ajánljuk