lemez - THE BLACK DOG: MUSIC FOR REAL AIRPORTS

  • - minek -
  • 2010. július 15.

Zene

Ken Downie azok közé tartozik, akik bő két évtizeddel ezelőtt megalapozták a brit elektronikus zene (annak is kereső-kutató oldalága) nemzetközi hírnevét. A Black Dog Production (melyet Downie 1995-ig együtt csinált az utóbb Plaid néven elhíresült Andy Turner-Ed Handley-duóval) régi felvételei ma is keresett cikkek a gyűjtők piacán, de az alapító, a ma már csak egyszerűen The Black Dog néven szereplő Ken továbbra sem nyugszik.
Ken Downie azok közé tartozik, akik bõ két évtizeddel ezelõtt megalapozták a brit elektronikus zene (annak is keresõ-kutató oldalága) nemzetközi hírnevét. A Black Dog Production (melyet Downie 1995-ig együtt csinált az utóbb Plaid néven elhíresült Andy Turner-Ed Handley-duóval) régi felvételei ma is keresett cikkek a gyûjtõk piacán, de az alapító, a ma már csak egyszerûen The Black Dog néven szereplõ Ken továbbra sem nyugszik.

Új produkcióját Martin és Richard Dusttal, a Dust Science kiadó alapítóival közösen jegyzi. A cím alapján az sem volna meglepõ, ha az alkotók Eno hetvenes évekbéli úttörõ jelentõségû ambient zenei kísérleteit folytatnák tovább - ám a politikai-gazdasági helyzet meg az általános zeitgeist miatt módfelett pesszimista trió sokkal sötétebb nyersanyagot pakolt az albumra (szívük joga: a repterekrõl amúgy sem mindenkinek az ellazulás, a kellemes zsibbadás jut az eszébe). Az egyes tételek már címükben is leképezik egy balul sikerült üzleti repülõút stációit a becsekkolástól az útlevél- és csomagellenõrzésen és a sorozatos késéseken át a keserû érkezésig. Persze jól tesszük, ha minden állomáshoz egy-egy gondosan megválasztott, kifejezõ atmoszférájú hangkulisszát képzelünk el, pontosan elrendezett hangmintákkal és sötét szintifutamokkal. Az ütemtelenül suhanó részeket egyre gyakrabban váltja fel határozott, technoid kattogás: a ritmusok kialvatlan szemeken dörömbölnek, a basszusok aljasul lopóznak a váróteremben vagy a reptéri shopban motozó átszálló utas fülébe. Rokonszenves és elgondolkodtató lemez - nem csak turistáknak ajánlott.

Soma/Neon Music, 2010

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk