Nem úgy éltem, mint egy szocialista ember, nem szeretett a rendszer – Török Ádám zenész

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 10., 14:58
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nemcsak a szocialista lemezgyári illetékesek, de a Bartók család szemében is szálka volt. Túl sokat csajozott, hippivezérnek tartották. A 70 éves Török Ádámmal a születésnapi koncertje után beszélgettünk. Ajánló.

Magyar Narancs: Tavaly Papp Gyula billentyűssel lemezre vettétek azokat a Bartók-feldolgozásokat, amelyeket még a hetvenes évek elején találtatok ki, de akkor nem játszhattátok. Miért?

Török Ádám: Az örökösök nem engedték, hogy hosszú hajú hippik nyúljanak Bartók zenéjéhez. Már felvettük az Egy este a székelyeknélt és az Első román táncot a rádióban, de ifj. Bartók Béla letöröltette. Persze nálunk jobb helyzetben lévő művészeket is gáncsoltak, a Kossuth-szimfónia balettverzióját, de Mészáros Márta Csodálatos mandarin-filmjét is letiltották. Engem kifejezetten utáltak, mert autodidakta zenészként játszottam Bartókot. De 2016-ban lejártak a szerzői jogok, ezért Papp Gyulával nekiálltunk újra a feldolgozásoknak. Csináltunk két új átiratot is, ezek közül az Allegro Barbarónak a 70. születésnapi koncertemen volt az ősbemutatója. Gyuszi ezt nagy idolja, Keith Emerson, illetve volt osztálytársa, Kocsis Zoltán emlékére hangszerelte és játszotta el.

MN: Másképp alakult volna a Mini története, ha lemezetek jelenik meg a hetvenes évek elején?

TÁ: Meggyőződésem, hogy világsztárok lehettünk volna. A dalaink megütötték az angolszász progresszív rockzenekarok mércéjét, Papp Gyula pedig úgy zongorázott, mint akkoriban a legjobbak. Csak hát nem szeretett minket a rendszer, lemezt nem csinálhattunk, Gyula pedig átment a Skorpióba. Az első lemezünk sokkal később, a hetvenes évek végén jelent meg, a tagok kicserélődtek, és ekkor már progrock helyett jazzrockot játszottunk.

MN: A zenével volt baj, vagy a szövegekkel?

TÁ: Inkább az én viselkedésemmel. Erdős Péter, az akkori popcézár meg is mondta, hogy nem úgy élek, mint egy szocialista ember. Hát tényleg nem úgy éltem. Az volt a baj, hogy túl sokat csajoztam, hippivezérnek tartottak.

MN: Az voltál?

TÁ: Soha nem politizáltam a színpadon, csak kocsmában, részegen. Még a nagy, 1972. március 15-i tüntetésen sem vettem részt, az utána következőkön pedig már csak azért sem, mert a rendőrség pár nappal március 15. előtt mindig bevitt, hogy ne szervezkedjek. Pedig nem szerveztem én semmit, csak bulikat. De akkoriban már az is rendszerkritikusnak számított, hogy nem simultunk be a lemezgyárból diktált trendekbe. Erdős például azt akarta, hogy vegyek be három lányt, akik majd vokáloznak, én meg énekeljek és táncoljak előttük nagy kalapban. Fiatal hippi voltam, tettem rá magasról.

Soós Tamás teljes interjúja az aktuális print Magyar Narancsban olvasható.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 10., 14:58
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Török Ádám
Mini
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2018. február 11., 21:12
  tiszapolgári

  Mondjuk, a Mininél az instrumentális részek tényleg sokszor színvonalasabbak voltak mint az énekes részek. (Igaz ez egyébként az SBB-re is, csak egy más szinten, mert fénykorában az SBB jobb volt, mint fénykorában a Mini.)
 2. 6
  tiszapolgári
  2018. február 11., 14:04
  rworse

  A hetvenes években voltam Mini-rajongó, és mivel mindjárt a 2020-as évek vannak, nem tehetek úgy, mintha még mindig a hetvenesekben élnék. Viszont ma is szívesebben hallgatok akkori zenéket, mint maiakat. Illetve, a maiakat nem is nagyon ismerem.
  Egyébként a Körbe-körbe c. számot először az Egymillió fontos hangjegyben hallottam, szerintem a nagylemezt csak később vettem meg. Van ebben a számban (az én számban?!), egy szép basszusszóló, és azt reméltem, hogy a Mini majd ilyen instrumentális irányba fog menni, esetleg hosszabb szerzeményeik is lesznek, mint amilyeneket a legnagyobb akkori kedvencem, a lengyel SBB játszott.
 3. 5
  rworse
  2018. február 11., 09:52
  tiszapolgári

  Miért csak voltál? Ők öregedtek meg vagy te, vagy egyéb?
 4. 4
  yoyo
  2018. február 11., 07:43
  Török Ádám utolsó harminc-negyven évében nagyon kellemetlen a szűnni nem bíró nosztalgiázás a másféltucat szám legendaként való felkonferálásával. Pedig már rég nem volt Erdős Péter, hogy a szűk repertoár öntömjénező ismételgetése helyett végre kiváló eredeti lemezek sorát alkothassa.
 5. 3
  tiszapolgári
  2018. február 10., szombat 19:29
  Nagy Mini-rajongó voltam, a Kereszteslovag, a Vissza a városba és a szerintem zseniális Körbe-körbe volt az egyik kedvencem.
  De az is tetszett, amikor Török Ádám egyedül játszott, és csak egy szinti dobgép volt a társa.
 6. 2
  rworse
  2018. február 10., szombat 18:26
  "Meggyőződésem, hogy világsztárok lehettünk volna. A dalaink megütötték az angolszász progresszív rockzenekarok mércéjét,..."

  Ez azért nem annyira igaz, a Mini dalai inkább csak magyar szinten voltak jók - ma is. Igényesek, de kevés bennük a zeneszerzői invenció.
 7. 1
  naki
  2018. február 10., szombat 15:51
  Élő legenda! A Gyugyó. Ez a zene ma is odab....sz - ezt kéne megtanulnia még a megaSzaroknak.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...