rés a présen

Mi a neved története?

Káosz Kapitány (Dj Kanada Káosz)

  • rés a présen
  • 2012. április 1.

Zene

rés a présen: A Tilos-istállóból jössz. Ez mit jelent?

Káosz Kapitány: 1998 óta csinálok műsort ott, így másodgenerációs vagyok (most kb. a 6. generációnál tartunk). Az évek alatt, mint számomra kiderült, az öszszes Tilos dj-től tanulhattam, illetve inspiráltak. A legnagyobb iskola ez a mai napig, sokunknak. Készítettem azóta a Tiloson a reggeli beszélgetős adásoktól a hangjátékokig sokféle rádióműsort, de szerkesztő is voltam, és életre is hívtam pár adást. Az állandó fix pont a Káosz Kapitány kalandjai a szemlélődés ösvényén vasárnaponként 20 órától, stúdiókoncertekkel, vendégekkel, ami elsősorban a különleges zenékről szól.

rap: Milyen zenei irányok felől közelítesz a lemezezéshez?

KK: A lemezezés nekem elsősorban a szelekciót jelenti, nem a sport dj-zést. Vagyis aktualitást adok a daloknak, ha máshogy nem, a többi dal kontextusában, és nem pusztán stiláris egyezés miatt játszom le, vagy mert megvan. Zeneileg az 50-es, 70-es évek közti aranykor az alapvető érdeklődési területem, a dzsessz-blues, rock and roll, beat, soul, funk és mindennek a hajtásai, így a dub, reggae, afrobeat, korai elektronika és persze a diszkó. Ezeknek az eredeti darabjait igazi teljesítmény beszerezni, de a magyarok közül szinte minden megvan. Az idők során a basszusorientált zenékbe is elmerültem, így van egy 2000 előtti Jungle és Hardcore-Dancehall lemezgyűjteményem is. Ezt a basszusmániámat mára a Moombahcore, illetve ennek eredetije, a Dirty Dutch-Fidget-Bassline-Wobble house-számok megszerzése és játszása elégíti ki.

rap: Kik a kedvenceid?

KK: Szerencsémre ott bulizhattam a magyarországi acid-technó/house dj- és partikultúra kezdeteinél. Ez az egész hozzáállásomat meghatározta, és romantikussá is tett, a minél extrább helyszínek és ismeretlen zenék öröme (és mára ezek keresése/hiánya). Mindennek köszönhetően nekem a technó egy átélt kortárs zenei forradalom.

rap: Hogyan építesz fel egy estét, egy szettet?

KK: Egy-egy szett függ attól, hogy én kezdem-e az estét, vagy egy telt házat (esetleg egy üres termet) veszek át valakitől. A meghívásomkor nagyjából tisztázódnak a stiláris határok, de természetesen az elsődleges cél mindig a tánc és a jókedv táplálása. Mivel a sokévnyi dj-zésben megélhetési szándékok is vannak, például esküvők, céges bulik is tágították a lejátszott zenéim tartományát, amelyik részt úgy is hívom, hogy "van az a pénz" kollekció. Az együttérzés a közönséggel, az a legfontosabb egy szettnél, de itthon valahogy a mentalitásban nincs meg az, ami a külföldieknél természetes, hogy akkor most bulizunk és kész. Számkérés, várás, álldogálás megy még mindig, majd megjelenik egy csapat turista, és táncolunk reggelig.

rap: A rádión kívül milyen rezidens helyeid vannak?

KK: Kedvesemmel, Lady eM-mel az Instantban dj-zünk minden hétfőn éjféltől. Március 9-én Bassline house-t játszunk az Artkatakombában, 15-én Magyar buli kislemezekkel a most nyíló Apacuka Varietében, ugyanitt 22-én a Qualitons együttes után funkbuli. 16-án Naphon Acidparty az R33ban, 30-án az Ankerben Ki-Be klub. Minden hónap utolsó keddjén az Akváriumban dzsessz-blues lemezeket játszom.

rap: A neved történetét azért el kell mondanod!

KK: A nevem a műsorom címéből lett, amit a tilosos szettjeim alapján kaptam. Az akkoriban megszokott egystílusú szettek helyett én mindenféle zenét játszottam eklektikusan, valaki szerint kaotikusan, innen jött a Káosz Kapitány.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.