Koncert

MORDÁI

Zene

Nóvé Soma, a Middlemist Red frontembere két évvel ezelőtt indította el mellékprojektjét, amelyben népdalokat dolgoz fel pszichedelikus stílusban. A közvetlen inspirációt saját bevallása szerint a ’70-es évek kísérletező magyar népzenei formációi – például a Muzsikás vagy a Sebő – adták, de teljesen elszakadt az eredeti hangszereléstől. A Mordái hamar hatfős zenekarrá bővült, ahol a karakteres, torzított gitártémák (Vértesi Ferenc) mellett a szaxofon (Kapusi Viktor) és a basszusgitár (Czitrom Ádám) is fontos szerepet kap. Most fellépett velük Palágyi Máté (Bohemian Betyars) is, aki hegedűvel, brácsával és ütőgardonnal tette még különlegesebbé a megszólalást.

A dalok lassan, fokozatosan épültek fel, az elnyújtott instrumentális részekhez adódott hozzá Nóvé karizmatikus énekhangja. A frontember néhol már-már suttogva, máskor viszont ordítva, de végig óriási átéléssel tette magát a produkcióba. Ez a kettősség az egész este hangulatát meghatározta, ráadásul az átmenetek sokszor egyik pillanatról a másikra követték egymást, igazi hidegrázós katarzist okozva.

Az élményt a körülmények csökkentették: a koncert ültetett volt, miközben ezek a számok szinte megkövetelik a fékevesztett tombolást. Időnként nagyon nehéz volt ülve maradni, ráadásul maszkot is kellett viselni. Erről persze a zenekar nem tehet, ők minden tekintetben a maximumot hozták, és ne legyünk telhetetlenek: a mostani viszonyok mellett örüljünk annak, hogy egyáltalán felléphettek.

Trafó, szeptember 27.

Figyelmébe ajánljuk