rés a présen

„Münchenben csiszolódok”

Kristóf Réka énekes

  • rés a présen
  • 2018. február 20.

Zene

rés a présen: Milyen műsorral szerepelsz A Visegrádi Négyek a Virtuózokkal című újévi koncerten, a Zeneakadémián?

Kristóf Réka: Első alkalommal lépek fel a Zeneakadémián, óriási élmény, különösen újévkor. Smetana Eladott menyasszony című operájából Marie áriáját énekelem majd a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével. Mivel a koncert tematikáját a V4-ek adják, úgy gondoltam, egy cseh ária jól illik majd a műsorba.

rap: Mióta létezik a koncertsorozat?

KR: Peller Mariann ötletgazda-producer és csapata 2014-ben hívta életre a Virtuózok című tévéműsort, amely rövid idő alatt mozgalommá nőtte ki magát. A program mögött álló Kis Virtuózok Alapítvány – amelynek kuratóriumában magyar és külföldi művészek és szakemberek foglalnak helyet – összetett tehetséggondozási, támogatói feladatokat is ellát, a konkrét műsoron, a tehetségkutatáson túl. A Virtuózok ma már nemcsak az első klasszikus zenei televíziós tehetségkutató neve, de egy olyan nemzetközileg ismert brand is, amely zenei menedzsmentet, koncertszervezést és rengeteg karitatív tevékenységet is magában foglal.

rap. Mi a te díjad története?

KR: A Virtuózok előtt nem jártam versenyekre. Egy éve azért jelentkeztem, mert fontos nekem, hogy itthon énekeljek. A műsor óta nagyon szép felkéréseket kaptam hazulról. Valójában abba szerettem bele, ahogy a tanáraim dolgoztak velem. Balogh Rózsa a komáromi zeneiskolából indított el az úton. Neki köszönhetem, hogy a győri Richter konziban Dobi-Kiss Veronika kezei alatt dolgozhattam. Az út következő állomása pedig Bréma volt Laki Krisztina művésznőnél, most pedig Münchenben csiszolódok.

rap: Kik lesznek a további virtuózok?

KR: December 30-án és január 1-jén először fog színpadra állni együtt a Virtuózok eddigi három évadának három fődíjasa: Lugosi Dániel Ali, Kökény Tamás és jómagam. De ott lesz még az idei évad közönségdíjasa, Nagy Zoltán Ferenc, valamint Szüts Apor – akinek nemcsak zongorista karrierje ível felfelé, de zeneszerzőként is egyre ismertebb –, illetve Teo Gertler, a 8 éves pozsonyi hegedűzseni, aki az idei évadban rengeteg néző szívét rabolta el. Ismert hazai és külföldi vendég előadók színesítik a programot, amelynek a témája minden évben más. Az idén különleges aktualitást ad az újévi koncertnek, hogy Magyarország látja el a V4-ek elnökségét. A virtuózok ezeknek az országoknak a legtehetségesebb fiatal muzsikusaival lépnek fel. Ott lesz Łukasz Dyczko lengyel szaxofonista, a Fiatal Zenészek Eurovíziójának 2016-os fődíjasa, és Jan Vojtek cseh zongoraművész, aki egy prágai tehetségkutató megnyerésével tűnt fel, és most a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója.

rap: Sztárok lesznek?

KR: Miklósa Erika, Kelemen Barnabás hegedűművész és Horti Lilla, Junior Prima Díjjal elismert operaénekes. A zenei hátteret a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja, a karmester Kovács János lesz. Különlegesség még, hogy a hangverseny nyitányát Pejtsik Péter, a 2002-es Berlini Filmfesztivál Special Prix Europe díját elnyert zeneszerző jegyzi, s kifejezetten erre az alkalomra íródott a négy ország zenei kollázsa. Az ünnepi hangversenyt a Duna Televízió és a Bartók Rádió január 1-jén 19.35 órától élőben is közvetíti.

rap: Hol lépsz fel legközelebb?

KR: Január 25-én a Cziffra Fesztiválon, január 27-én a pécsi Kodály Központban, februárban a müncheni Prinzregententheaterben a Bernstein-gálán, márciusban a Bayerische Staatsoperben, Strauss Rózsalovagjában leszek a kalaposnő, áprilisban a szintén müncheni Cuvilliéstheaterben, Krenek Diktátor című operájában Charlotte szerepét éneklem és május 16-án a Carnegie Hallban lesz jutalomfellépésem az Armel Opera Festival jóvoltából.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.