ÓMEN + ÓMEN II. (DAMIEN)

  • B. I.
  • 2009. május 21.

Zene

Az Antikrisztus eljöveteléről szóló filmek legnépszerűbbike 1976-ban készült, és a helyenként hisztérikus fogadtatás láttán két év múltán leforgatták a folytatást is (e kettőt tartalmazza a mostani kiadás). A Damien semmiben nem maradt el az első résztől; olyannyira nem, hogy 1981-ben Sam Neillel a főszerepben trilógiává nőtt a földre szállt Sátán története.
Az Antikrisztus eljövetelérõl szóló filmek legnépszerûbbike 1976-ban készült, és a helyenként hisztérikus fogadtatás láttán két év múltán leforgatták a folytatást is (e kettõt tartalmazza a mostani kiadás). A Damien semmiben nem maradt el az elsõ résztõl; olyannyira nem, hogy 1981-ben Sam Neillel a fõszerepben trilógiává nõtt a földre szállt Sátán története. (Sõt készült egy ritkán emlegetett negyedik rész is Az ébredés címmel.) A sorozat irodalma könyvtárnyi, a harmadik részben elõadott ima a Gonoszhoz sátánista hiszekegy lett, 2006-ban a 30. évfordulóra pedig nemcsak díszkiadások lepték el a boltokat, hanem egy a nagy klasszikus elõtt tisztelgõ remake-et is kihoztak.

Richard Donner 1976-os nyitódarabjánál a zsánerrel szembeni elvárásokat maximálisan kielégítõ történetvezetésen, a kor egyik sztárján, Gregory Pecken kívül a jó érzékkel kiválasztott ördögfióka, Harvey Stephens alakja volt a siker kulcsa: filmvégi mosolyát cikkek garmadája elemezte. Évtizedek múltán újranézve is ezek miatt mûködik az Ómen-sorozat: mi több, az emlékezetes képsorokon (például a szafariparkban a Sátántól besokalló páviánok) túl az elsõ részt belengõ finom önirónia is kifejezetten erénye a darabnak. "Így még világosabb. A zsidók visszatértek Sionba és jött az üstökös. Ami a Római Birodalmat illeti, a tudósok szerint ráillik a Közös Piac megalakulására, a római szerzõdés alapján." Magyarázza a tudálékos újságíró az összefüggéseket. "Egy kicsit erõltetett" - kételkedik társa, jó elõre megfricskázva az Ómen nyomán támadt halálosan komoly kultuszt.

20th Century Fox

*****

Figyelmébe ajánljuk