Szájról szájra - Loreena McKennit: Live in Paris and Toronto

  • Nagy Elisabeth
  • 1999. november 25.

Zene

Loreena McKennitt: Live in Paris and Toronto

Lemez

A folk- és a középkori zene határán otthonos Loreena McKennitt Erzsébet kori kosztümben ülve zongorája előtt. Lobogó vörös haja szemet szúrhat messziről, de inkább misztikus dalaival, angyali hangjával köti le a hallgatót. Kilencen veszik körül a párizsi Salle Pleyel, majd a torontói Massey Hall színpadán - Loreena a The Book of Secrets című albumával indult e turnéra 1998-ban.

Máskor egyedül jár. Pihenésképp biciklire ül, és bejárja Kínát. Stúdiójában ott sorakoznak az utak során összegyűjtött hangszerek - Londonban szitárt talált, Isztambulban kanoont, a lantját Marokkóban, a dobját Rómában kaparintotta meg. Loreena életműve: utazásainak, irodalmi és zenei kutatásainak a naplója. Ilyenkor megelevenednek élményei, a városok színe és szaga, az utcák hangjai. Az utazókkal (Marco Polo) és költőkkel (W. B. Yeats, Alfred Noyes, Dante, Alfred Lord Tennyson) való találkozásainak élményei. Loreena "eklektikus kelta zenének" nevezi ezt a muzsikát, melybe éppúgy belefér a kelta hárfa, mint az andalúziai lant vagy az arab dob.

*

Loreena a kanadai Manitoba tartomány prérijén született. A winnipegi egyetemen állatorvosnak tanult, akkoriban Simon & Garfunkelt, Joni Mitchellt, Leonard Cohent hallgatott. Jártak oda többen Írországból is, az egyetem zenei klubjában így találkozott először a kelta zenével. Ez az élmény ki is billentette a helyéről: az egyetemet félbehagyva zongora- és énektanulmányokba kezdett. 1978 körül találkozott Alan Stivell A kelta hárfa reneszánsza című felvételével, az ösztökélte első írországi útjára.

Aztán kézbe vette a Hogyan készítem és adom el saját lemezemet? című tanácsadót, a szüleitől kölcsönkért tízezer dollárt, és 1985-ben felvette Elemental című albumát. Utcazenészként összehozta a kenyérre valót, közben bújta a könyveit, és a talpa alá gyűrte a keleti kultúrát. Az Elementalt a ´92-es Visit követte, majd két év múltán a The Mask and the Mirror. Akkor Marokkót járta, és éppen ramadánkor látogatott meg egy éjjeli piacot - nehéz elképzelni a Marrakesh Night Marketnél hitelesebb beszámolót. A Book of Secrets album újabb két évet igényelt: előbb Olaszországot vette be, majd a transzszibériai vasúttal átszelte Ázsiát, megízlelve a szufi zenét (Night Ride Across the Caucaus).

*

"Míg a stúdióban szisztematikusan dolgozunk, egy koncertfelvétel inkább a színházhoz hasonlatos - így Loreena. Megtanulod a szöveged, félreteszed a könyvet, és a színpadon úgy érzed, elvarázsoltak." - Ennek a dupla koncertalbumnak nem voltak utómunkálatai, pontosan azt hallani, mint Párizsban és Torontóban. Mikrofonokat helyeztek az ülések alá, úgy készült a felvétel. Mintha most hallanánk először Loreenát, olyan erős a hatás.

Loreena első lemeze attól lett sikeres, hogy szájról szájra terjedt a hír. Barátok és szerelmesek ajándékozták egymásnak, személyes élményhez kötődik a beavatás. Loreena azóta is távolságtartó a piaccal. Önmagát menedzseli, és maga irányítja kiadóját. Ezt a CD-t eredetileg csak a Quinlan Road katalógusából lehetett megrendelni, de annyian keresték, hogy el kellett látni a boltokat. S szólt emellett még, sajnos, egy másik érv. Loreena élettársa, annak öccse és barátja halálos balesetet szenvedett egy vitorlással a The Book of Secrets felvétele alatt. Loreena úgy vélte, kedvezőbb feltételek esetén megmenthették volna az életüket. A biztonsági tényezők propagálására így létrehozott egy alapítványt, minden lemez után tíz dollár oda kerül. Kéretik továbbadni, terjedjen csak e hír.

Nagy Elisabeth

Quinlan Road/MCD, 1999

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.