tanfolyam - elsősegély-tanfolyam a gyermekmentőktől

  • - oil -
  • 2011. január 27.

Zene

A vészhelyzetek kezelésében az első 10-15 perc sorsfordító lehet - nem mindegy hát, hogy ez idő alatt a hajunkat tépjük, vagy valami értelmesre is futja. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai öt éve áldozatkészen, "mellékállásban" mentik a legkisebbek életét.
A vészhelyzetek kezelésében az elsõ 10-15 perc sorsfordító lehet - nem mindegy hát, hogy ez idõ alatt a hajunkat tépjük, vagy valami értelmesre is futja. A Magyar Gyermekmentõ Alapítvány munkatársai öt éve áldozatkészen, "mellékállásban" mentik a legkisebbek életét. Küldetésük része az országban egyedülálló ingyenes elsõsegély-tanfolyam, amelynek keretében laikusoknak tanítják, mit tehetnek a mentõ kiérkezéséig.

Dr. Gesztes Éva intenzív terápiás szakorvos és Doroszlai Richárd fõápoló, gépkocsivezetõ lényegre törõ elõadásában sorra jelennek meg a szülõi rémálmok: fulladás, lázgörcs, magasról esés, közúti és sportbaleset, bölcsõhalál, mérgezés, krupproham, allergiás sokk. Persze az elméleti információk nagy részét már olvastuk, láttuk valahol - de azonnal el is felejtettük. Most viszont a szemünk láttára élesztik újra, helyezik stabil oldalfekvésbe, szabadítják meg a félrenyelt falattól a kiskorú próbababákat, ami összehasonlíthatatlanul mélyebb nyomot hagy - fõleg, hogy a képzés végén be is gyakorolhatjuk a mûfogásokat. Alapüzenet, hogy nincs "kis idõ és kis távolság" (amikor csak egy pillanatra kiszaladok, átugrom, elöl hagyom, bedobom az ülésbe), és a balesetek 80 százaléka nagyobb odafigyeléssel megelõzhetõ lenne.

A közönség kérdez, és látszik, hogy van, aki nem elõrelátásból, hanem már utólagosan van jelen. Jut idõ a feszültségoldásra is: nem árt tudni, hogy a kutyánk által leharapott ujj megmenthetõ (ha sikerül visszaszerezni a blökitõl, akkor bezacskózva, fél liter jeges mekis kólában õrizzük meg az amputátumot). A szombat délelõtt gyorsan elszáll - mindenesetre nem lassabban, mintha a játszótéren töltöttük volna, önveszélyes gyermekünkkel. Az elsajátított tudás ad egyfajta biztonságérzetet, az pedig maradjon kérdés, mire lenne elég, ha...

Január 8., Bethesda kórház. Tanfolyamok országszerte. Információ, jelentkezés, adó 1%: www.mgya.org

*****

Figyelmébe ajánljuk