Visszaemlékezés: Szakcsi tizenkét éve adott interjút a Narancsnak

  • narancs.hu
  • 2022. október 2.

Zene

A ma elhunyt dzsesszzenész 2010-ben adott lapunknak interjút.

Szakcsi Lakatos Béla hazánk első Kossuth-díjas dzsesszzenésze volt, de ennél sokkal több. A Narancsnak 2010-ben adott interjút.

Szerinte a magyar zenének nagy hírneve volt, de az utóbbi évtizedekben ez már veszített jelentőségéből.  Mint akkor mondta, lekésett arról, hogy külföldön építsen karriert, és akkor tett le végleg arról, hogy az Egyesült Államokba menjen, amikor ledőltek az ikertornyok. Amerika egyébként szerinte nem szereti a dzsesszt, az igazi művészi szabadságot pedig Franciaországban kell keresni.

Talán többet is elért volna, ha nem ide, hanem oda születik, mondta. Oscar Peterson és Stan Getz hatására kezdett dzsesszzenével foglalkozni, Leonard Bernsteinhez képest törpének érezte magát. Talán azért nem ismerték el az országban mint zeneszerzőt, csak mint dzsesszzenészt és zongoristát, mert cigány származású. A kultúra területén léteznek különböző bizottságok, kuratóriumok, amelyeknek döntési joguk van, de egyikben sem ül cigány származású ember, aki képviselné a cigány művészeket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?