Visszaemlékezés: Szakcsi tizenkét éve adott interjút a Narancsnak

  • narancs.hu
  • 2022. október 2.

Zene

A ma elhunyt dzsesszzenész 2010-ben adott lapunknak interjút.

Szakcsi Lakatos Béla hazánk első Kossuth-díjas dzsesszzenésze volt, de ennél sokkal több. A Narancsnak 2010-ben adott interjút.

Szerinte a magyar zenének nagy hírneve volt, de az utóbbi évtizedekben ez már veszített jelentőségéből.  Mint akkor mondta, lekésett arról, hogy külföldön építsen karriert, és akkor tett le végleg arról, hogy az Egyesült Államokba menjen, amikor ledőltek az ikertornyok. Amerika egyébként szerinte nem szereti a dzsesszt, az igazi művészi szabadságot pedig Franciaországban kell keresni.

Talán többet is elért volna, ha nem ide, hanem oda születik, mondta. Oscar Peterson és Stan Getz hatására kezdett dzsesszzenével foglalkozni, Leonard Bernsteinhez képest törpének érezte magát. Talán azért nem ismerték el az országban mint zeneszerzőt, csak mint dzsesszzenészt és zongoristát, mert cigány származású. A kultúra területén léteznek különböző bizottságok, kuratóriumok, amelyeknek döntési joguk van, de egyikben sem ül cigány származású ember, aki képviselné a cigány művészeket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk