A szerk.

A bűvész kalapja

A szerk.

Idén januárban egy adóhivatali adatbázis segítségével – azaz legálisan – a Direkt36 egy sor kormányközeli üzletembert azonosított be a hatalmas, nemegyszer százmilliárdos vagyonokat rejtő magántőkealapok mögött.

A hír nem az volt, hogy kik ezek a milliárdosok – Hernádi Zsolt, Jászai Gellért, Mészáros Lőrinc, Száraz István vagy Szíjj László, vagy éppen Habony Árpád neve aligha lep meg bárkit is egy ilyen összeállításban –, hanem az, hogy immár tényszerűen is állítható az, amit addig csak „szinte biztosan” lehetett tudni. Erről a közkedvelt vagyonkezelői formáról ugyanis a Covid-válság idején, 2021 tavaszán a VálaszOnline közölt már egy alapos cikket, ám a NER fentebb említett pénzembereinek jelenlétét a magántőkealapokban csak erősen valószínűsítette (amúgy hibátlanul).

E hét elején aztán a Direkt36 arról számolt be, hogy a NAV törölte az adatbázisából a magántőkealapok gazdáit, annak ellenére, hogy január óta a vonatkozó jogszabályok nem változtak. E lépést tehát nemigen indokolja semmi. A lap kérdésére az adóhatóság is annyit válaszolt csak, hogy „a tényleges tulajdonosi adatbázis a számlavezetők által – minden hónapban – szolgáltatott adatokat mutatja meg. Ezeket az adatokat a NAV változtatás nélkül teszi elérhetővé”. Amit érthetünk úgy is, hogy a hatóság mossa kezeit, ők az adatbázisaik esetében is hozott anyagból dolgoznak, és ha egyszer az érintettek ezúttal ennyi információt közöltek, akkor ennél többet ők, ha beleszakadnak se tudnak nyilvánosságra hozni. Mivel a jegybanki nyilvántartás szerint a magántőkealapok száma a januári 119-ről 182-re nőtt, bizonyosan nem arról van szó, hogy a NER pénzügyi kezelői egy még nagyszerűbb helyet találtak a felhalmozott kincsnek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk