A szerk.

A magyar dimenzió

A szerk.

Hogy ki volt előbb, a politikus Gyurcsány Ferenc vagy az üzletember, azt éppenséggel elég könnyű eldönteni, de mint alábbi példánk is mutatja, magának az érintettnek ez valószínűleg több fejfájást okozhat, mint a köznek.

Hiszen Gyurcsány pályájának és jelen állásának ismeretében akár azt is megkockáztathatja bárki, hogy minden neki juttatott fillér bújtatott párttámogatás – az lenne akkor is, ha a maestro a népszerű fővárosi turistaútvonalak egy frekventált pontján gitározná-énekelné össze a napi betevőre valót. Jönne az EU a kedves feleségével, meghallgatná a Love Actually híres betétdalát, és beledobna

a kalapjába egy húszeuróst, amiből Gyurcsány nyilván azonmód tizenkét egységet a DK-ra fordítana, befizetné Gréczyt a fodrászhoz, vagy valami.

A Fidesz és Orbán Viktor szerint épp ez történik most valamivel nagyobb volumenben. Gyurcsány és neje cége, az Altus ugyanis elnyert egy megbízatást az Európai Bizottságtól. Nagyjában-egészében arra, hogy az uniós fejlesztési pénzek felhasználását inspiciálja. Amit a Fidesz így értelmez: a kutya EB így támogatja Orbán politikai ellenfelét cirka másfél milliárd forinttal. Az erről szőtt fideszes narratíva nyomatása immár több mint egy hónapja tart, s ugyan nem ezzel kel és fekszik az ország, de egy célnak bizonyosan megfelel. Egyben tartani a megmaradtakat, hiszen az ősi,
a rettegett ellenség ellen hívnak csatába újra kürtök, a vén csatalovak erre biztosan felkapják a fejüket. De ezt nyugodtan elengedhetjük a fülünk mellett, hiszen a Fidesz hardcore szurkolóinak ősfélelme már aligha lesz Magyarországon választást eldöntő tényező. Ahogy Gyurcsány Ferenc viselt dolgai sem tűnnek ma a legfontosabbaknak a hazában.

Hanem van ennek az esetnek egy újabb fordulata, ami komoly kihatással lehet az ország jövőjére. Legfőképpen a politikai berendezkedés buzerálása által. Az ugyanis, hogy kedd reggelre kelve azt kellett megtudnia a Napi Gazdaságnak, hogy a Fidesz országgyűlési frakciója a DK-nak járó költségvetési támogatások felfüggesztését kezdeményezi. Nyilván ezt üzente haza Strasbourgból Orbán, amikor az eset magyar dimenzióját emelte ki, némileg fenyegető tónusban (otthon majd lerendezzük). S ez csak egyet jelent, hogy rálépnének egy ellenzéki párt torkára, és addig ugrálnának rajta, amíg ki nem adja a páráját – s tennék ezt tisztán izomból (értsd: élve a maguk szabta választási törvény keretei közt nyert parlamenti felhatalmazásukkal). Magyarországnak van egy pártfinanszírozási törvénye, ami épp a Fidesznek köszönhetően olyan, amilyen, de momentán használatban van. Eszerint húzzák a választókat képviselő erők a működésükhöz szükséges pénzt. Van a költségvetési támogatás, vannak az adományok, s van a kettő között egy aránypár, melyben a tételek egymást feltételezik. Így a Fidesz-frakció kezdeményezése nyilvánvalóan példa- és precedensértékű. Nyugodjon le mindenki, holnap majd tőletek (a titeket képviselőktől) is elvesszük a pénzt. Mert ellenfelek nélkül sokkal könnyebb nyerni.

A válasz minderre pillanatnyilag az, hogy Dobrev Klára, az Altus vezérigazgatója beperli Orbánt és bocsánatkérést vár tőle, ami vagy megoldja Gyurcsányék problémáját, vagy nem. Magyarország problémája viszont momentán épp ez a kvázi egypártrendszer, amit a tisztelt kormányerő itt forszíroz. S ez aligha intézhető el ilyen tűzoltásszerű megoldásokkal.

Figyelmébe ajánljuk