Tartalom

(2015-05-28)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Publicisztika

Keszthelyi András

Publicisztika

Orbán Viktor tavasza

Valami történik Orbán körül. Szokatlan kormányzati lépések, kimaxolt szimbolikus ügyek, a kormány működésének ismételt átalakítása – alig egy évvel a választások után. Hogy pontosan miért, milyen céllal, nem tudjuk. Ám nem kell nagy képzelőerő azt feltételezni, hogy mindennek a miniszterelnöki mozgástér bő­vítése lesz az eredménye. Ha minden a tervek szerint halad, az őszi Fidesz-kongresszuson a megerősödött Orbán intézkedik majd.

Egotrip

Egotrip

Bán Zoltán András: Noé vendéglője

Tizenhetedik számla – Utazás két sírdomb körül 2.

Ha most a szokásokhoz híven azzal kellene kezdenem, hogy az „előző rész tartalmából”, fölötte nagy zavarban lennék, mivel legföljebb pár fröccsnyi töredékre emlékszem a tegnapból, amikor is megérkeztünk Dunaalmásra, hogy lerójuk tiszteletünket Petri György és múzsája, Nagy Maya sírjánál.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A magyar dimenzió

Hogy ki volt előbb, a politikus Gyurcsány Ferenc vagy az üzletember, azt éppenséggel elég könnyű eldönteni, de mint alábbi példánk is mutatja, magának az érintettnek ez valószínűleg több fejfájást okozhat, mint a köznek.

A szerk.

A szerk.

Miért a Közgáz?

Ez úgy megy, hogy a kormány meglebegteti a Corvinus Egyetem beszántását, ezt a szakmai közvélemény és az érintettek felháborodása követi, mire a kormány visszakozik, esetleg azt hazudja, hogy soha eszébe sem jutott ilyesmi.

A szerk.

A szerk.

Az új barát

A Cameron-helyzet feszült. Hogy ennek mi köze van mihozzánk (valójában semmi), arra mindjárt kitérünk, de előtte emeljük meg a kalapunkat a brit miniszterelnök előtt, aki a brit szavazói korpusz különféle uniós becsípődéseit ügyesen fordította a saját belpolitikai előnyére.

Belpol

Mit adott nekünk a KDNP?

Belpol

Eloldozva

A KDNP mindig társutasként volt kormányon, s bornírt ötletei miatt mindig a nagy testvéreket hülyézték helyette. Most arra büszke, hogy mindent megvalósított, amit akart. Huszonöt éve matat a parlamentben, s fel sem fogjuk, hogy – különösen az utóbbi években – mennyi mindent tukmált ránk.

Külpol

Dragoljub Mihajlović csetnikvezér rehabilitációja

Külpol

A véres bölcső

A belgrádi felső bíróság május 14-én megsemmisítette Dragoljub Draža Mihajlović csetnikvezér 1946-ban hozott halálos ítéletét. Kezdeményezői szerint a rehabilitáció nemcsak az igazságot, hanem a „szerbség” újra­egyesítését is elhozza. A „másik Szerbia” viszont nehezen talál szavakat a felháborodásra és a szégyenre, ami a tömeggyilkos felmentésével országukra háramlik.

Új elnöke lesz Lengyelországnak

Külpol

Szellemjárás

Andrzej Duda, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje nyerte az elnökválasztást Lengyelországban. E tény pedig előre­vetíti, hogy az őszi parlamenti választáson miniszterelnökként térhet vissza Jarosław Kaczyn´ski.

Film

Film

„Nem dzsigolók, bértáncosok” - Volker Schlöndorff Billy Wilderről

Minden évben coming outol valaki a legmenőbb filmrendezők közül: igen, nekem Billy Wilder a mesterem! Volker Schlöndorff ezt már a nyolcvanas évek végén kimondta, és interjúfilmet is készített az Alkony sugárút, A legénylakás, a Kettős kárigény és a Van, aki forrón szereti zseniális rendezőjével. Igaz, mindeközben át is verte hőn imádott mesterét.

Zene

Interjú

Zene

„A zenéről szól, nem a betegségről”

Beth Hart énekes

Játszott már Barack Obamának, túlélt egy alkohol- és drogfüggőséget, és bipoláris zavarát is sikerrel kezeli. Remek blueshangját a paksi Gastroblues Fesztiválon mutatja meg a magyar közönségnek július elején.

Színház

Balhé a független színházak körül

Színház

Éhezzen a kövér!

Kiakadtak a független színházak az őket képviselő kurátorokra, mert elismert társulatok támogatását csökkentették. A kormány és vidéke örülhet: az évek óta szívatott, de kifelé összezáró függetlenek most egymásnak ugrottak.

Képzőművészet
Interaktív

Tévé

Interaktív

Rendben van

Pont a kultúráról

Kezdjük önkritikusan: nemcsak az a bolond, aki poétává lesz Magyarországon, de az is, aki az Echo Tv kulturális híradójából próbál meg tájékozódni!

Könyv

Könyv

Könyv

Ahol a mormolánc terem

Jeney Zoltán Rév Fülöp-sorozata

Jeney Zoltán lovagregény-sorozata olyan magas gyerekirodalom (vagy gyerek-magasirodalom), amely kábé úgy viszonyul a népszerű kisiskolás ponyvához, mint egy elegáns étterem az iskolai menzához.

Könyv

Könyv

Démonikus költőnőnk

Németh Ványi Klári: Anarcsi boszorkányok

Csúnya tündér, boszorkány, sápkóros vénasszony – így emlegeti és feledi a magyar irodalom Czóbel Minkát (1855–1947).

Hal a vízben - Balatonmelléklet - A Balaton és a magyar irodalom

Könyv

„Kékszemű szép hajadon”

„Országunk kisded tengere” és Isten örömkönnye, amelyben azért magyar ember meg nem mártózna: írók a Balatonnál, írók a Balatonról.

Gasztro
Lokál

Hal a vízben - Balatonmelléklet

Lokál

Föld és ég - Utazás a Balaton körül

Bárhol állunk meg az északi vagy déli parton, mindig találunk valami ismerőset és valami újat. Körbejártuk a tavat, amiről azt hisszük, mindent tudunk róla.

Lélek

Lélek

Tengerpart, pártutasításra - A dolgozók tava

A Balaton megszállása a kádári konszolidáció szimbóluma. Egy évtized alatt sikerült a páratlan természeti értéket a belföldi idegenforgalom legfontosabb, szinte egyedüli nyári célpontjává tenni – mit sem törődve a következményekkel.

Tudomány

Tudomány

„Megijednek, és kiugranak a hálóból”

G.-Tóth László hidrobiológus, ökológus a Balaton vizéről, halairól és nádasairól

A Balaton élővilágáról, ökológiai problémáiról beszélgettünk az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatójával Tihanyban.

Tudomány

Csányi Vilmos: „A 7 és fél milliárd ember természetellenes”

Hogyan lett kutya a paradicsomhalból, mi a közös Steve Jobs és Teréz anya munkásságában, miért szomorú a pitbull, és mikor jöhet létre az embernél értelmesebb mesterséges intelligencia? Egyebek közt ilyesmiről beszélgettünk a hazai etológia megteremtőjével nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

Riport

Széles környezetvédelmi összefogás Várpalotán

Riport

Nem nyelték be

Helyi civilek, az ellenzék és végül a fideszes városvezetés sem hagyta, hogy az állam titokban a település mellé szállíttassa a selypi cementgyár – azbesztszármazékot is tartalmazó – törmelékét. Az ellenállást látva aztán a kormány is fordított a véleményén, és a felelősség alól is próbál kibújni. Nem sok sikerrel.

Ételhordó
Tévétorrent
Veló Világ