A szerk.

A titkos jelszó

A szerk.

Amikor a szegény ember legkisebb fia elindult szerencsét próbálni, az öreganyja nem tudott neki hamuba sült pogácsát csomagolni, mert már nem emlékezett rá, hogy az milyen. Így csupán egy jó tanáccsal engedte útjára a gyereket, hogy ha nagy baj van veled, soha el ne feledd a titkos jelszót, mert az egybül (mert így beszélt a szegény asszony) eloszlatja a fejed felül a fellegeket, elűzi a bajt. De mi az a titkos jelszó, idösapám? (Mert így beszélt a legkisebb fiú, és rövidlátó is volt az ágrólszakadt.)

Önök tudják, mi a titkos jelszó?

Csodálatos interjút adott a Világgazdaságnak a magyar bankügyek főpásztora, Matolcsy György. Megtudtuk belőle, hogy minden a legnagyobb rendben van, a bankügyeink éppúgy, mint az ő lakhatása. Mindemellett azt is megtudhattuk, hogy mit is gondol Magyarországról. Nos, körülbelül azt, hogy egysejtűek lakják, akikkel neki semmi dolga sincsen, semmiféle elszámolási kötelezettséggel nem tartozik nekik, jóllehet ezek az egysejtűek rábízták a pénzüket.

Azt kérdezte ugyanis a lap, hogy lakott-e Patai Mihály lakásában. Mire Matolcsy e szavakkal válaszolt: „Ön nem tud ettől eltekinteni, én viszont eltekintek, mert ez a magánélet része, az erre vonatkozó közérdekű adatot kiadtuk”. S miután az újságíró még mindig forszírozta a dolgot, sietve hozzátette: „Feltétlenül nem szabad válaszolnia a jegybank elnökének egy olyan újsághírre, amely nagyon sok valótlan, hamis, blöffnek bizonyuló állítás után érkezik. Ugyanaz a blöffsorozat. Ön egy újságcikkre hivatkozva feltesz nekem egy magán­életemet érintő kérdést, amelyet az Országgyűlés plenáris ülésén megválaszoltam. Az átmenetileg használt ideiglenes lakcím nem számít közérdekű adatnak, a magánéleti változás pedig semmilyen módon nem befolyásolja a jegybank szakmai tevékenységét. Részemről ezt a kérdést lezártnak tekintem.”

Nyilván már önök is kitalálták a szegény ember titkos jelszavát: részemről az ügyet lezártnak tekintem. Hallottuk már Rogántól, Lázártól, gyakorlatilag az összes csirkefogászatba keveredett, s rajtakapott politikus ezzel jön, amikor már a hazugságokból is kifogyott.

Részemről az ügyet lezártnak tekintem, mondta Napóleon Waterloo alól távozván, s ugyancsak rég lezártnak tekintette a sztálingrádi kérdést berlini bunkerében az a bajszos ürge. Lezártnak tekintem, lépjünk tovább, keressünk új kihívásokat, minden rendben, nincs már itt semmi látnivaló. Fenét!

Most itt szépen sorra vehetnénk, hogy a példánkban szereplő Matolcsy mit ért például az alatt, hogy magánügy – konkrétan azt, hogy számára megengedett a korrupció, ő a bankokat felügyelő hatóság elnökeként is nyugodtan pecózhat egy kereskedelmi bank vezetőjénél. Vagy mit ért az alatt, hogy kiadtuk a közérdekű adatot: azt pontosan, hogy bemondott egy akarattyai címet, „hiszen az átmenetileg használt ideiglenes lakcím nem számít közérdekű adatnak”, s az pediglen szemernyit sem ront vagy javít a jegybank „szakmai tevékenységén”, ha időnként a tágabb család jógázik egyet az ideiglenes nappaliban.

De mint mondtuk, nincs értelme tételesen végigmenni e módfelett alacsony röptű verbális szélhámoskodás tartalmi részén, hiszen Matolcsy esete mindenképpen túlmutat önmagán. A titkos jelszó mindig azonos koreográfia szerint kerül elő. Emlékezzünk csak Rogán Antalra. Helikopterezett, miniszter úr! Nem én! Feljelentem, ha leírja! De itt a fotó, épp helikopterezik. Mély kuss, majd kicsit később: azért helikoptereztem, mert a feleségem. Még egy kicsivel később: azért helikoptereztem, mert a gyerekem. Még később: miért hazudott? Még aznap elmondtam, s ezzel lezártnak tekintem. Lezártnak tekintem. Lezártnak tekintem (s még legalább háromszor megismételte egy álltó helyében).

Ezek az emberek, a NER meghatalmazottai, ha valamilyen disznósággal lebuknak, először úgy viselkednek, ahogy a legaljától várjuk, összehordanak hetet-havat. Aztán, amikor már rekedtre hazudták magukat, s a hülye kérdező is csak néz rájuk üres tekintettel, akkor mindig az eszükbe jut.

De emlékezzünk nemzetközi példáinkra. Híres utolsó szavak ezek.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.