A szerk.

Álomország

 • A szerk.
 • 2016.06.05 11:05

A szerk.

Nincs szomorúbb annál, ha valaki megvalósítja az álmait, pláne, ha mindezt nem csekély késéssel és nem az önerejéből teszi. Magyarország miniszterelnöke nagyot focizott a hétvégén.

Először saját – kiesés ellen küzdő – csapata, a Puskás Akadémia honlapjának adott buzdítónak szánt interjút, ahol a róla készült fénykép alá a következőket írták (az övéi): „klubház, kávé, zónapörkölt” – elsőre érti a fene, másodikra valamiféle összetartozás lidérces képe rajzolódik ki, én is közétek, a kispörköltösök közé tartozom. Ez persze nem igaz. Orbán kispörköltje mellé Mészáros és Tiborcz földeket, szállodákat, kastélyokat, ilyen-olyan nyári lakokat vásárol, immár napi rendszerességgel. S Matolcsy kezében a forint elveszti közpénzjellegét. Orbán e nyilatkozatában azt mondta az állami pénzek kreatív, unortodox felhasználásával összetaózott futballcsapatáról, hogy „a magyarországi klubok rangsorában mi vagyunk az igazi underdogok. A mi klubunk alapja egy akadémia. Nekünk inkább vannak nézőink, mint szurkolóink, és ultráink sincsenek, csak akadémista gyerekeink”. E közlés bármelyik szavának igazságtól mért távolságát valamelyest növeli a tény, hogy a Puskás „Akadémia” első osztályban szereplő játékosállománya a harmadik legdrágábban összevásárolt keret a teljes mezőnyben, s voltak olyan mérkőzéseik is, amelyeken konkrétan egy akadémista sem lépett pályára a Puskás Akadémia színeiben.

S ha már a más pénzén, adott esetben az EU Magyarországnak adott pénzén megvalósított álmoknál tartunk, a sorsdöntő mérkőzés előtt Magyarország miniszterelnöke – hívei szűk körében – átadott egy kisvasutat is, amit a magyar emberek csak másnap „vehettek birtokukba”, amikor a miniszterelnök és hívei már kiörömködték magukat rajta. A kisvasút az akadémia focipályájától tart teljes hat kilométeren át a szomszéd falu arborétumáig, a menetdíj ezer forint. Orbán az avatáson elmondta a Népszabadságnak, hogy régi álma egy kézihajtányon vágtatni a szélben, de sajnos nincsen meg a papírja hozzá (ti. a jármű kezelésére jogosító). De nem adja fel ezen álmát sem; a motoros hajtány meg smafu.

Másnap vagy még aznap sajnos kiesett az akadémia a francba az első osztályból. A bennmaradó csapat játékosai örömükben kis­vasutaz­­tak a pályán a győztes meccs után. A Ferencváros és az Újpest – az év többi napján egymással a tettlegességig kibékíthetetlen – szurkolóinak kis csoportja leutazott Felcsútra, hogy az aréna, a Pancho Aréna előtt kórusban elskandálják, hogy „NB II – Nyugati csoport, Nyugati Csoport”, meg azt, hogy „elveszíti közpénzjellegét, közpénzjellegét”, meg arról is még valamit, hogy kiesett a buzi Felcsút.

Magyarország miniszterelnöke közvetlenül ezután a kifejezetten a számára felújított és háromszor átadott Várkert Bazárban, Budapesten megnyitotta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közgyűlését, ahol elmondta, hogy „napjainkban példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon”. E közlés igazságtól mért távolságához meg az ad hozzá valamicskét, hogy a magyar labdarúgó-bajnokság átlagos nézőszáma napjainkban kétezervalamennyi. Magyarország leszarja tehát a focit, még a körülötte milliárdokért keltett mesterséges hisztéria dacára is. Pedig Orbán közlése szerint „a nagy múltú magyar klubok olyan stadionokhoz jutnak, amelyekben méltó módon fogadhatják Európa legjobb csapatait is”.

A megnyitó másnapján Magyarország miniszterelnöke az ország házában fogadta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új elnökét. Hogy miről tárgyaltak, az sajnos nem szivárgott ki, titok.

Titok, titok, de könnyen kitalálható: néhány megvalósításra váró álom kerülhetett szóba. Meg egy másik Magyarország, egy másik magyar labdarúgó-válogatott, ahol egy ügyes középpályás irányítja a játékot, s meg sem állunk a világbajnoki címig. S királyok, elnökök gratulálnak ennek a remek játékosnak, s a közönség Pelével, Messivel és a többi nagysággal együtt emlegeti a nevét. A közös fotók már el is készültek, lassan a diagnózist is fel kellene állítani.

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.