Tartalom

(2016-05-05)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Talpalatnyi se! - Kishantosnak hiába van igaza

Zajlanak a perek a földjeiből állami segédlettel kiforgatott Kishantosi Nonprofit Kft. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet között. A földekre korábban bérlőként bejelentkezett pályázók közben már meg is vették a per alatt álló területeket.

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Szakbarbárok

Vélemények a szakiskolai oktatás tervezett változásairól

Az elmúlt hetekben került nyilvánosságra az oktatási kormányzat azon tervezete, amely a természettudományos tárgyak oktatását a szakközépiskolákban, illetve (szeptembertől újabb nevükön) a szakgimnáziumokban egyetlen tantárgyra szűkítené: a diákok – választott szakmájuktól függően – vagy fizikát, vagy biológiát, vagy kémiát, vagy földrajzot tanulnának.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Álomország

Nincs szomorúbb annál, ha valaki megvalósítja az álmait, pláne, ha mindezt nem csekély késéssel és nem az önerejéből teszi. Magyarország miniszterelnöke nagyot focizott a hétvégén.

A szerk.

A szerk.

Csodagazda

Itt következő tudományos-fantasztikus töredékünkben – melyet egyébiránt Az űrben bolyongó Ország c. nagyobb lélegzetű, készülő epikai hozzászólásunk részleteként nyújtunk most át önöknek – a Matocsy–Orbán dinamikát fogjuk árnyalni, de előre szólunk, hogy mi sem értjük.

Belpol

Belpol

„A Fidesz ezt nagyon meg fogja szívni”

Lakatos Oszkár kisebbségi képviselő az Országos Roma Önkormányzat botrányairól

Farkas Flórián és az Országos Roma Önkormányzat ügyei már több mint egy éve borzolják a kedélyeket. Az ORÖ és a miniszterelnöki biztos pénzszórásáról, illetve a fideszes kisebbségpolitikáról Farkas egyik ellenlábasával, a Lungo Drom Heves megyei elnökével beszélgettünk.

Belpol

Baráti otthonteremtés – Államilag támogatott fogyasztói csoportok

A lakástakarék-pénztáraknak állított versenytársat a kormány, amikor létrehozta a nemzeti otthonteremtési közösségeket. A korábban okkal betiltott fogyasztói csoportokat éleszti újra a Rogán Antal jegyezte törvény, amelyet egy konkrét érdekkörre írtak. A potenciális kedvezményezettek között lehet Matolcsy György unokatestvére is.

Belpol

„A Tanítanék mozgalmat nehéz megfogni”

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár

Lesz állandó közoktatási tanács, de nem biztos, hogy abban a leghangosabb tiltakozók is helyet kapnak. A Kliket nem szüntetik meg, nem nevezik át, csak megreformálják, a tananyag viszont már szeptembertől csökkenhet.

Külpol

Mi lesz a republikánusokkal?

Külpol

Ez egy forradalom!

Már csak a csoda mentheti meg az amerikai konzervatívokat attól, hogy Donald Trump legyen az elnökjelöltjük. Mit árul el ez a Republikánus Pártról, és mi lesz a széthulló jobboldallal?

Zene

Zene

Shantel: „A saját identitásomat nem találtam meg”

A frankfurti illetőségű Stefan Hantel slágerét, a Disko Partizanit alighanem az is ismeri, aki még a művész nevét sem hallotta. A bukovinai és balkáni és mindenféle zenét gátlástalanul keverő producert és dj-t a menekülttáborokról is kérdeztük.

Interjú

Zene

„Faágra akasztva”

William Basinski kísérleti zenész

Az elvásó, szétmálló magnószalagok túlvilági hangjaira épülő The Disintegration Loops-szériával nemcsak az ambient műfajában, hanem a szeptember 11-i tragédiára reflektáló amerikai művészeti alkotások nagyobb körében is maradandót alkotott. Nemrég a Trafóban lépett fel, akkor beszéltünk vele.

Interaktív
Film

György Péter

Film

A másik oldal

A Saul fia németországi fogadtatásáról

Idén Németország Giulio Ricciarelli A hallgatás labirintusában (Im Labyrinth des Schweigens) című filmjét jelölte az Oscar-díjra. A film felkerült a kilenc műből álló szűkített listára, de a végső öt alkotás közé már nem jutott be. A 2014-ben készült dokufikció az 1963 decembere és 1965 augusztusa között lezajlott frankfurti Auschwitz-per történetét dolgozza fel. Ennek egyik kulcsszereplője Fritz Bauer hesseni államügyész volt, akiről 2015-ben egy másik filmet is bemutattak, Lars Kraume Az állam kontra Fritz Bauer (Der Staat gegen Fritz Bauer) című alkotását. alkotását.

Interjú

Film

„Szeretem keverni”

Tóth Luca animációs rendező

Kísérletező történetvezetés, erőteljes színvilág, pajkos életképek, elrajzolt szexualitás jellemzi – a Cannes-ba, a versenyprogrammal párhuzamos Kritikusok Hete mezőnybe meghívott – Superbia című filmjét. A 15 perces szerzői animáció a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával, magyar–cseh–szlovák koprodukcióban készült.

Színház

Interjú

Színház

„Ahhoz már késő, hogy visszatartsanak”

Molnár Csaba koreográfus, táncos

A hazai kortárs tánc úgynevezett Y generációjának fontos figurája. Ismert táncossá az Európa-szerte sikeres Hodworks darabjaiban vált. Az állandó alkotótársaival (Dányi Viktóriával és Vadas Tamarával) készített Nyúzzatok meg megváltoztatta a táncos formanyelvet, ráadásul kiszélesítette a műfaj közönségének táborát, és ezek a nézők későbbi, már koreográfusként jegyzett előadásait (Dekameron, Eclipse) is kíváncsian követik. A Nyúzzatok meg két éve elnyerte a Lábán-díjat, idén pedig Molnár két előadással is szerepel a jelöltek, vagyis az évad hét legkiemelkedőbb produkciója között.

Králl Csaba

Színház

Már ajtó sincs

A Lábán-díj és a hazai táncszíntér

Mókás meg persze elszomorító is, hogy pár nappal a tánc világnapja és a kedélyes ünnepi szónoklatok után arról írok, hogy itthon valójában nincs mit ünnepelni.

Színház

Színház

Rád zuhan

Mundruczó Kornél/Proton Színház: Látszatélet

Már Mundruczó egyik első színházi rendezésének is központi problémája volt a szőke, kék szemű, kiválasztott rassz uralma.

Könyv

Könyv

Könyv

Ide tartanak

Hazai Attila: A maximalista (és más írások)

Hazai Attila írta a kortárs magyar próza legeslegrosszabb mondatait. Ügyetlen akciókkal és dikcióval, már-már képtelen dilettanciával dolgozott.

Gasztro
Riport
Lokál

Lokál

„A sérelmeinket dédelgetjük” - Ferkai András építészettörténész a rekonstrukciós lázról

Az utóbbi időben Európa-szerte több elpusztult ikonikus épületet újra megépítettek, némelyiket romállapotából, némelyiket a puszta semmiből. A gyakorlat Magyarországon is terjed – a kormányzat budapesti építési programjaiban előnyt élvez a 19. század, és sorra készülnek a középkori várak teljes rekonstrukciói. A jelenség okairól és lehetséges következményeiről kérdeztük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát.

Tudomány

Mi történik velünk a súlytalanságban?

Tudomány

Száll a buborék

Az űrutazás, a súlytalanság egzotikus kalandnak tűnik, de veszélyes élettani következményei vannak.

Ételhordó
Welcome Drink
Tévétorrent