A szerk.

Átokházi karácsony

A szerk.

Most sokan odafigyelnek egy kicsit. Most úgy tűnik, felkerült a térképre Ásotthalom, mert megválasztott polgármesterének egy közismert szélsőjobboldali szédelgőt.

Most írnak a faluról az újságok, megszólítják a helyieket, akik reménykedve belepanaszkodnak a köztudat hirtelen ölükbe hullott csücskébe, nagyjából annyit, hogy szar az élet. ők csak tudják. S persze bizakodnak is, ez a Toroczkai fiatal, agilis pasas, hátha elintéz ezt-azt, immár az övéinek, mert különben marad a sár. Nem számít, hogy rossz a híre. Nem számít semmit, vagy csak nevetségesen keveset itt a jobb meg a bal, a sár számít. Semmi pénzekből próbálnak megélni az emberek, tényleg kevés sikertörténetről hallani. A volt fideszes polgármester, Petró Ferenc hivatali idejében állítólag összeszűrte a levet a titkárnőjével, meg össze is veszett a környék országgyűlési képviselőjével (Nógrádi Zoltán, Fidesz), meg törvénytelen költségvetést terjesztett be, arról szólnak a hírek, hogy Nógrádi emberei, afféle helyi négyek bandája puccsolta meg Petrót, föloszlatták a héttagú képviselő-testületet, mint a képviselő bosszújának angyalai. Azzal, hogy vigyázat, Petró csődbe viszi a falut! A Népszabadság mocskolódó kampányról számol be, valaki vissza is lépett ezért, maradt hát Toroczkai meg a bukott férfi.

Ásotthalom bár a tanyavilág része, nem kis település, négyezren lakják. Választásra jogosult polgárainak 37 százaléka szavazott, döntő többségük Toroczkaira, a hírhedt nacionalista bajkeverőre. Persze, csekély volt a választék, valóban csekély. De a fene tudja, hogy nem ugyanígy alakul-e minden, ha valamivel nagyobb. A helyi DK-sok - ezt még mi plankoltuk online felületünkön -, egykori MSZP-sek is egyként szavaztak a nyertesre, szám szerint kilencen, most majd le is sújt rájuk új pártjuk etikai vésztanácsa.

Sújtson, nem gravíroz egy öltést sem, Ásotthalom, DK-stul, Jobbikostul, mindenestül alighanem már túl van ezen. Ott a volt polgármester haragszik a plébánosra, mert az vigaszt nyújtott többször öngyilkosságot megkísérlő volt feleségének, meg ilyenek történnek. Ásotthalmon úgy állnak a dolgok, hogy egy közismert felforgató, a tévészékház körüli emlékezetes gyalázat egyik központi figurája is reménységnek tűnik fel a helyiek előtt. Hátha elintéz valamit. Nyilván nem egy öt találat ásotthalminak lenni, noha korábban Révész és Rúzsa Sándorok is időztek erre, előbbi valószínűleg jó dolgában, utóbbi tán kínjában, hisz felmászott egy fára. Messziről is szomorú helynek látszik.

Csakhogy a szegénység nem elégséges ok általában egy embernek ahhoz, hogy kikapcsolja tanult védekező mechanizmusait, hogy feladja utolsó értékét, a bizalmatlanságát is. Az ilyen elszánt önfeladáshoz kell még valami. Hátszél annak, aki élni akar az emberek ezen állapotával. S Toroczkainak nagyvonalúan és bőségesen osztott a hatalom ebből a hátszélből. ' a Jobbik színeiben a megyei közgyűlés képviselője, kell-e ennél demokratikusabb státus? Komolyabb legitimáció? Mert, ha kell, van az is. Ott van a Magyarországot kormányzók feszt a szélsőjobb szavazóinak hegedülő szavában, vagy ott van a minden kilométerkőnél felhúzott turulokban, Horthykban. Ott van Orbán Viktor bírákhoz, bankárokhoz, Brüsszelhez címzett összes megszólalásában. Itt van a levegőben. A náci ugyan vadember, de egész okés magyar gyerek.

Nagy éve van Ásotthalomnak, májusban határátkelőt nyitottak, nyáron beköltözött Toroczkai, most meg ő lett az új polgármester. Talán elintéz majd valamit az övéinek. Járható útnak látszik, nemde?

Figyelmébe ajánljuk