Tartalom

(2013-12-19)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Az orbáni tizenkettő - Szemfényvesztő dolgozói privatizáció

Napjainkra pénzügyi befektetők kezébe került az a 12 állami gazdaság, amelyet "dolgozói" privatizációban értékesített 2001-ben az akkori Orbán-kabinet. A cégeket eredetileg a helyi menedzsment és az alkalmazottak vehették meg, ám idővel többségük az ország leggazdagabb emberei közé tartozók tulajdonába került.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Piacbefolyásolás

Most, hogy a Magyar Nemzeti Bank elmarasztalta a Napi.hu üzemeltetőit azért, mert a Norvégia is figyelheti a Hernádi-ügyet c. írás közlésével tiltott piacbefolyásolást valósítottak meg, kockázatossá vált gazdasági kérdésekről írni, beszélni Magyarországon.

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

A politikus és a bíró

2010. január 21-én Barack Obama a következő közleményt tette közé a legfelsőbb bíróság egyik - tartalmilag itt számunkra érdektelen - határozatával kapcsolatban: "Mai döntésével a legfelsőbb bíróság politikai életünkben zöld utat engedett a lobbiérdekek mozgatta pénzek újabb rohamának.

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A többség, ami kisebbségnek véli magát

"A többség kormányváltást szeretne, miközben a többség úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormány könnyedén meg fogja nyerni a választást." Mi áll az ismert szociológiai jelenség hátterében? Mérő László egotripje.

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Egotrip

Adomány vagy államkincstár?

Az ünnepnek hagyományosan része az elesettek támogatása. Ételosztás az ingyenkonyhán, cigánygyermek-rajzokkal hímzett tarisznya vásárlása a rokonoknak, vagy egy ötszázas a sarki hajléktalannak: akiben van jóérzés, ilyenkor megpróbál legalább néhány fémpénzt áthajítani a saját - fogjuk rá - boldog enmaga, családja és az élet didergő vesztesei közötti szakadékon.

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Nyelvünk ősi vére

A nyelvész szónak (szemben mondjuk az angol linguist szóval) három jelentése van: 1. 'nyelvművelő', 2. 'nyelvünk őseredetének kutatója', 3. 'egyéb' (vö. linguist). A második szakterületnek már néhány éve konjunktúrája van a médiában és a könyvesboltok polcain, ezért most erről szeretnék az olvasónak nagy titkokat elmondani.

Takács Ferenc: Kapirgáló

Egotrip

Nemzeti Fényacél N. V.

Múltkor az utcánkban található bilingvis feliratú trafikról (Nemzeti Dohánybolt - National Tobacco Shop) szólva fejeztem be az aznapra rendelt kapirgálást. Most az áruda belsejét a várományos vevők tekintetétől gondosan elfedő, azaz a szó szoros értelmében beláthatatlanná tevő opálos ablakokról kell szólnom, a nemzeti dohányboltok (bocsánat: Nemzeti Dohányboltok) egyenhomlokzatáról, erről a kötelező kamuflázsról, amely gondosan és sikeresen álcázza, hogy mit is árulnak odabenn.

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

2013 1203

2013. 12. 03-án vége volt a világnak. A világ végét senki sem vette észre, a világ létezett tovább, csak éppen, elérvén a véget, elindult visszafelé, görbületének túloldalán, önmaga negatívjaként. Mert az idő, akár a tér, görbül, a világ, a téridő.

Publicisztika

Publicisztika

"A jövő arra ködös" - Ukrajna nyomás alatt

"A jelenlegi autoriter ukrán állam politikailag és gazdaságilag is csődöt mondott, s ez egyúttal megmutatta azt is, hogy a posztkommunista-vadkapitalista modell felélte minden tartalékát. Határozott változásokra van szükség" - véli a politikus-író, aki belülről látja Ukrajnát.

Ámon Ada

Publicisztika

A főkapcsoló A központosított energiapolitika bűnei

Magyarországon az energiapolitika érdemi alakítása jelenleg Orbán Viktor kezében van. Ő mondja meg, hány forint a gáz és a villany ára, ő jelöli ki vagy hagyja jóvá az energiavállalatok vezéreit, ő mutat rá azokra a cégekre, amelyek állami tulajdonba valók.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Átokházi karácsony

Most sokan odafigyelnek egy kicsit. Most úgy tűnik, felkerült a térképre Ásotthalom, mert megválasztott polgármesterének egy közismert szélsőjobboldali szédelgőt.

A szerk.

A szerk.

Könnyező krokodil

Jogegységi határozatot hozott a Kúria a devizahitelek miatt indított perek ügyében. A lapzártánkkor még nem hozzáférhető szöveget összefoglaló közlemény veleje az a megállapítás, hogy a devizahitelesek tudták, vagy tudhatták volna, vagy csak saját maguknak felróható okokból nem vették tudomásul, hogy a hitelfelvétel egyszersmind devizaspekuláció is, amely kockázatokat hordoz.

Belpol

Adóváltozások a fülkeforradalom országában

Belpol

Mindig lesz másik

Csaknem harminc új adót vezetett be, és megszámlálhatatlan alkalommal módosította a már meglévőket a 2010-ben beindult unortodox kurzus. A fülkeforradalom győztesei nemcsak az új adónemek kiötlésében, hanem elnevezésében is magyarosan kreatívak: az illetéktől a díjon át a regisztrációs hozzájárulásig sok-sok kifejezés jelenti - ugyanazt.

A Csepel-Szentlőrinc-tengely - II.

Belpol

Üzlettárscentrikus megoldások

Korábban már megemlékeztünk Pestszentlőrinc-Pestszentimre, illetve Csepel fideszes többségű önkormányzatának sajátos összedolgozásáról, egymás rokonainak a keresztbe foglalkoztatásáról. A rokonok után most a tanácsadóvá vált üzletfelek kerülnek sorra, elsősorban a XVIII. kerületben, de azért kitekintünk Csepelre is.

Bukóban Klinghammer felsőoktatási reformja

Belpol

A kerekasztal balekjai

Az ígéretek ellenére a felsőoktatási törvény módosítása a választásokig szinte biztosan nem kerül az Országgyűlés elé. Ennek hátterében - a tervezet kidolgozatlansága mellett - a kormányon és a kormányközeli érdekcsoportokon belüli ellentétek állhatnak.

Belpol

"Úgy ér majd véget, ahogy a piramisjátékok"

Debreczeni József közíró, a DK alelnöke Orbán rendszeréről és a választásokról

Orbán újabb, kétharmados parlamenti Fidesz-többséget eredményező győzelmén kívül annak lenne még szörnyű következménye, ha a választásokon nyertes ellenzéki koalíció rövid időn belül megbukna. Márpedig utóbbira is van esély, mert Orbán az esetleges vereségre is felkészült - mondja Debreczeni József, aki arról is beszél, miért tartja fikciónak a magyar "mérsékelt jobboldalt".

Külpol

Külpol

Pók a háló közepén - Mit csinál az NSA?

Brutális mennyiségű adat lecsapolása az internet gerinchálózatairól, a Google vagy a Yahoo adatközpontjaiból, feltört routerek és szerverek, lehallgatott szervezetek, kormányok és állampolgárok. Mit tud a legnagyobb költségvetéssel, a legtöbb alkalmazottal és a legfejlettebb kódtörő algoritmusokkal dolgozó National Security Agency (NSA), az egész földgolyót behálózó kémügynökség?

Film

tévésmaci

Film

A medve kedve

Amikor Sztupa és Troché eladták a keresztnevüket, rövid gondolkodás után a szovjet piacot vették célba, ami egyszersmind fekete is volt. Nyugat-Európa tele volt legális keresztnévfelvevőkkel és -elosztókkal, az első mindjárt itt állt a vasfüggöny túlsó oldalán, Nickelsdorfban, s Bécsig volt még három másik, kifejezetten a kelet-európai csempészárura szakosodtak, de a magyar eladóknak nem nagyon nyílott ott pálya, mert még a Gézával sem nagyon lehetett labdába rúgni mondjuk egy Borisz vagy Oleg mellett.

Film

Halott látók – Ki viszi át a filmkritikát?

Létezik-e még filmkritika? Vagy soha nem is létezett? Nem veszett el, csak átalakult? Csak a presztízse veszett el? Talán csak most virágzik igazán? Érdekli egyáltalán az olvasókat? És főképp: mi a filmkritikus? Tudományos elemző vagy hivatásos rajongó?

Dokumentumfilm

Film

Pannónia Anno

A magyar animáció úgymond aranykoráról dokumentumfilmet készíteni, hihetnénk, nem nagy kunszt, aztán, ha számot vetünk az évek, az alkotók és a mesék már elsőre is rettentő számával, máris világossá válik, micsoda filmtörténet született a Pannónia Filmstúdióban - anno.

Film

Film

Redemption Street

Nyilvánvaló, hogy a horvátokkal, majd Boszniában és Kosovóban vívott, katonai, morális, egzisztenciális értelemben egyaránt totális kudarccal záruló háborút és a háborút követő, hazudozással, önfelmentéssel és tömeggyilkosok mentegetésével terhelt időszakot szerb részről nem az a generáció fogja vizsgálat tárgyává tenni, amelyik szenvedő vagy tevőleges résztvevője volt az országot a kilencvenes években eluraló erőszaknak.

Film

"Nem hiszek a halálban" – Christopher Walken filmcsillag

Ötévesen kezdte gyerekszínészként. Ott volt a jachton, amikor Natalie Wood belefulladt az óceánba, ott volt, amikor Michael Cimino karrierje a magasba szárnyalt, majd kettétört, ott volt, amikor Quentin Tarantino befutott. Idén A hét pszichopatában láthattuk a hazai mozikban. A Szarvasvadász, a Ponyvaregény, A mennyország kapuja vagy épp a Batman visszatér 70 éves, Oscar-díjas sztárjával a Torontói Filmfesztiválon beszélgettünk.

Zene

Lemez

Zene

Köszöntés a gépnek – Oneohtrix Point Never: R Plus One

Az első generációs orosz zsidó bevándorlóként még gyermekkorában New Yorkba került Daniel Lopatin egyike a legelmélyültebben dolgozó hangszobrászoknak - az évek során rendre új zenei eszköztárral dolgozott, miközben tudatosan tágította a munkáival teremtett és bejárt világok határait.

Lemez

Zene

Blood Orange: Cupid Deluxe

Hulladékból várat sokan emeltek már a popzene történetében, Dev Hynes azonban barokk palotát formáz színarannyal bevont kacatjaiból. A Test Icicles dance-punkjától a Lightspeed Champion finomabb-folkosabb rockzenéjén át a hamisítatlan popzenéig eljutó brit dalszerző-producer Blood Orange fedőnéven elkészített második lemezén minden rajta van, ami a 80-as évek nagyipari könnyűzenéjét olyannyira fullasztóvá tette.

Koncert

Zene

Tükröződések II

Csalog Gábor és a Concerto Budapest együttműködésének gyümölcse a Concerto Studio elnevezésű új koncertsorozat, amelynek második előadásán Mozart és John Cage került terítékre - illetőleg "A véletlen zenéi", ahogy az alcím jelezte.

mi a kotta?

Zene

Beteg virág vagyok

"Tekints ide, megszédült ember, tekintsd meg élted képeit! Elvirágzott rövid Tavaszod, kimerült Nyaradnak ereje. Hervad már őszöd az aggkor felé; és közeleg a sápadt Tél, mutatja néked megnyíló sírodat. Hol vannak most a magasröptű tervek, a boldogság reménye, a vágy a hiú dicsőség után, s a gondok súlyos terhe? Hol vannak hát az öröm napjai, a buja bőségben dúskálók? És hol a vidám éjek, a mámorban átvirrasztottak? Hol vannak hát? Hol? Elillantak, mint az álom. Ami megmaradt: csak az Erény."

Színház

A Via Negativa a Desiré Fesztiválon

Színház

Nem szlovénnek való vidék

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház posztjugoszláv és magyar színházi laboratóriumokat vendéglő különleges szemléjének kvázidíszvendége idén az egyébként már világsztár - és a szegedi Thealteren is megfordult - szlovén Via Negativa formáció volt.

Operett

Színház

Vesztett ügy

Gérard Presgurvic: Elfújta a szél

"Az Elfújta a szél egyszerre lehet színházunk legszélesebb közönségrétegét ismét megmozgató, vonzó előadás, miközben az irodalmárok és zenetudósok is kedvüket lelhetik benne" - szól a sajátságosan felcsigázó szöveg az Operettszínház új bemutatójának műsorlapján, s a kritikus határozottan restelli magát, hogy ellent kell mondania.

Színház

Színház

Kevéske vér

Ivan Kusan-Tasnádi István: Balkán kobra

A mellettem levő ülésen könnyű, selyemfényű, fekete kis bunda landol egy retikül társaságában, s tulajdonosa a kelleténél kicsit hangosabban közli ismerőseivel, hogy ő mindig két színházjegyet vesz magának.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Ennyit az ünnepről

Kasza!

Meglepő, de tény: amíg Sebestyén Balázs show-műsora, mondhatni közmegelégedésre, kiszenvedett az RTL Klubon, addig a rivális mellékcsatornáján futó Kasza! a jelek szerint sikerrel túlélte a saját bukását.

Videojáték

Interaktív

Gran Turismo 6

Vannak azok a stúdiók, amelyek óraműszerűen, akár évente ontják magukból a játékokat, és van a Polyphony, amelynek megadatott az a luxus, hogy egy teljes konzolgenerációban összesen két alkalommal jöjjön elő a barlangjából.

Interaktív

A hírek mérnökei - Személycserék a közmédiumokban

Mozgalmas évet zártak a közmédiumok: a hírszerkesztésért felelős MTI és a gyártókapacitásokat tömörítő MTVA élén egyaránt személycserére került sor. Mindez kevéssé érintette a politikai üzenetformálás folyamatát, amit a háttérből továbbra is ugyanazok a kipróbált arcok felügyelnek.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Álmok álmodói

Marc Chagall és Ámos Imre párhuzamos kiállítása

Gimnáziumi irodalomtanárunk - mint később bevallotta - sokkal mélyebben tanította és kérte számon azokat a szerzőket és műveket, amelyeket nem kedvelt. Utólag ugyan kisakkoztuk, kik/mik voltak ellenszenve tárgyai, én viszont nem árulok zsákbamacskát: egy rövid fiatalkori fellángolástól eltekintve sosem szerettem Chagall műveit (korai eltévelyedéseim között tartom számon Vasarely op-artos műveinek csodálatát is). A prekoncepciókat ugyan nehéz félrerakni, de azért igyekeztem nyitottan végignézni a kiállítást: katartikus élményben ugyan nem volt részem, viszont megértettem, hogy miért is ódzkodom az orosz-francia mester műveitől.

Kiállítás

Képzőművészet

A csend mögött az élet

"Gyönyörű kocsmai csend..." - a 80 éve lebontott Tabán emlékezete

Bármennyire is hívogatóak, ábrándosak a fényképeken, rajzokon az alacsony házak, a hangulatos kocsmanevek, az összevissza utcák, unom már papíron és fennhangon is a krúdyzós-tabánozós sóhajtozást. Helyettes Grinzing, fosztogatni a külföldieket? Miféle borokat árulnának ott (és milyeneket egykoron - nincsen okunk illúziókra)? Budapest Montmartre-ja netán? Még az "igazi", a párizsi is merő egy silányság, giccs, üres borzalom.

Könyv

Könyv

Nyalogassuk kölykeinket!

Könyvek a gyereknevelésről

A gyereknevelés olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá, és mindenki jobban. A magyar ember kiváltképp futball- és gyerekszakértő, a legújabb nevelési szakirodalmat csak merő kíváncsiságból veszi kézbe, így, karácsony táján, amikor már tényleg agyára megy a családja.

Könyv

"Bár micvó temetéssel" - Paul Auster író

Egyre-másra jelennek meg irodalmi tudósításai önmagáról: a Winter Journalban a teste önéletrajzát írta meg, párdarabjában, az Amerikában frissen megjelent Report from the Interiorban pedig szellemi fejlődésének állít emléket. A Nobel-díjas J. M. Coetzee-vel folytatott levelezése Itt és most címen nemrég jelent meg magyarul. A 66 éves brooklyni íróval Brooklynban beszélgettünk.

Elsüllyedt szerzők XXXIX.

Könyv

Az igazság ámokfutója

Nagy Lajos (1883-1954)

Nem volt harmonikus alkotó, és sohasem édesgette magához az olvasókat. Egyszerre volt kávéházi és szocialista író, aki örökkön a vesztes partiban ült.

Kultúra

Interjú

Kultúra

"Nem demokratikus, nem átlátható"

Inkei Péter a kultúrpolitikáról

Volt már az Európa Tanács és a Világbank tanácsadója, most egy kis kutatóműhelyt vezet, és ő az Európai Kulturális Szakértői Hálózat (EENC) magyar tagja. Természetesen a magyar kultúrpolitika régi és új anomáliáiról beszélgettünk vele.

Riport

Riport

"Bácsi, ne hívjál többet!" – Gyerekek a kifutón

A gyerek szépsége nem mérhető, a gyerek helye nem a kifutón, hanem a játszótéren van - hangoztatják a gyermek-szépségipar ellenzői. A támogatók szerint azonban, ha a piac igényt tart az apró modellekre, miért épp a szülők álljanak útjába szép és tehetséges gyermekük karrierjének?

Tudomány

A narcizmus titkai

Tudomány

Ki, ha nem én?

A narcisztikusok tragédiája, hogy képtelenek szeretni. Akár önmagukat fényezik túl, akár mást idealizálnak, ugyanabban a csapdában, az intimitástól való megfosztottságban élnek.

Lokál

Lokál

Ékszerdoboz – A felcsúti Aranycsapat Futballstadion

Az épülő stadionnal kapcsolatban a legsúlyosabb tévhit, hogy Makovecz Imre tervezte. Eltérít tárgyunk közeli vizsgálatától az a tényszerű állítás is, hogy a terveket Makovecz első vázlatai alapján egy tehetséges tanítványa, Dobrosi Tamás készítette. A stadion ugyanis minden gyakorlati szempont alapján egy harmadik elme műve.

Térey János

Lokál

Budapest mínusz - A legjobb elpusztult épületek

Megjelent Térey János Átkelés Budapesten című könyve. A "verses novellák" a város ismert és ismeretlen tereiben történnek, és alkalmat adnak, hogy olvasóink figyelmébe ajánljuk a szerző nekünk írt, nagyszabású esszéjét az elveszett házakról.

Performansz

Lokál

Nylon Group - Start

A zene basszusára reszkető, áttetsző, felfújt burokból, a susogó, zörgő, fojtogató zacskóbábjából kibontakozó Eke Angéla nejlonvariációival az esztétika tárgyává emeli a banálisat. A levegő lassú kiáramlásával fokozatosan leeresztő műanyag az ember nagyságú kocka szoborból habos szoknyává, fürdővé, köpönyeggé, tömör testté lényegül.

Lélek

Ahogy ma az apácák élnek

Lélek

"Kulcs az élethez"

"Nehéz elmondani, mert nincs közös értéktartomány a szavaink mögött. Ez egy egészen más szimbólumrendszer" - sóhajtja az elvonultan, egyedül élő idős nővér, akit 60 évnyi korkülönbségünk ellenére kérdezni és megérteni próbálok. Kérdezni arról, hogy miért lesz valakiből apáca, mit jelent ez a hivatás és hívatás, és mit kellene, hogy jelentsen most, a 21. században.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Apró, marcipános

Hókifli, vékonyra szeletelt, kandírozott gyümölcsökkel pompázó püspökkenyér, apró linzerek ezernyi formában és töltelékkel - végül az idei kedvenc karácsonyi aprósütemény: apró párnácskák, amelyek besejében citromos marcipánkrém és aszalt tőzegáfonya bújik meg, omlós, vajas tészta fogja körbe.

Ételhordó

Ételhordó

Pesti Mese

Az Ételhordó munkatársa a Lövölde tér felé indult - Páger Antallal meg egy tűrhető gulyással találkozott.

Tévétorrent