A szerk.

Budapest holnap

A szerk.

A legújabb közvélemény-kutatási eredmények szerint, ha most lennének a választások, jó eséllyel egyetlen baloldali párt sem jutna a parlamentbe; s arról is értesültünk, hogy Budapesten immár a Tisza Pártnak van a legtöbb szimpatizánsa. Ezek a változások, s még inkább azok a következtetések, amelyeket a Tisza Párt a jelek szerint levont belőlük, nem sok jót jósolnak Budapest közeles jövőjére nézve.

Ha az önkormányzati és az EP-választások után akadtak is olyanok az ellenzéki oldalon, akik a Tiszát szövetségesként képzelték el, az elmúlt hetekben Magyar Péter nyilvánvalóvá tette, hogy semmiféle együttműködésre nem hajlandó az általa megvetően csak „óellenzéknek” nevezett szereplőkkel. Sem országosan, sem a fővárosban. Most azonban az is kiderült, hogy Magyar csak a baloldallal szemben ilyen finnyás. Pár hét után ugyanis kiszivárgott, hogy a Tisza elnöke találkozott Vitézy Dáviddal és Kovács Gergellyel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökével, hogy szövetséget ajánljon nekik a budapesti közgyűlésben. Magyar koalíciós javaslata szerint a Tisza 10 képviselője az LMP és a Kutyapárt 3-3 fős csapatával bútorozna össze, s mivel még ez is kevés lenne, Karácsony Gergelyt is bevennék: az ő főpolgármesteri szavazata lenne az egyetlen fős többséget biztosító tizenhetedik. Pár héttel Vitézy és Kovács előtt Magyar Karácsonnyal is beszélt valamiről, hogy miről, nem tudjuk; igazából azt sem, hogy elhangzott-e bármiféle érdemleges közlés bármelyik fél részéről.

Bizonyos szögből nézve Magyar javaslatával nem is járnának olyan rosszul az egyes szereplők. Vitézy Dávid például egészen jól járna; de Karácsony számára is mentőcsónak lehetne az ajánlat a baloldal süllyedő hajójából. És örülhetne a Kutyapárt is, hisz ők is kormányoznának, végül is. Csakhogy a 444 információi szerint Magyar Péter egyedül Vitézyt tekinti partnernek, aki állítólag tanácsadóként segítette a pártelnök vasutas turnéját, és akiből szuperfőpolgármester-helyettest faragna. Kovács nem érdekli, Karácsonyt pedig csak epizódszereppel kínálná meg, méghozzá bizonyos főpolgármesteri jogkörök visszanyesésével.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk