A szerk.

Csodaszarvas 2.0

A szerk.

Azért az elmúlt hét legszebb (egyszersmind legjobb) híre mégiscsak az volt, hogy a tulajdonosok („Mészáros Lőrinc és köre”) levélben értesítették a Mátrai Erőmű dolgozóit, hogy az „elmúlt hónapok kitartó munkájának” jutalmaként „a tulajdonos – a menedzsment, az üzemi tanácsok és a munkavállalói érdekképviseletek együttműködésében – úgy döntött, hogy a csoport munkavállalói életvitelének javítása, a tavaszi ünnepekre (Húsvét, Pünkösd) való készülődés jegyében minden család asztalánál ott szeretne lenni, ezért a munkatársakat egy, a csoport termeléséből származó félsertéssel lepi meg”.

„Félbe vágva”, „élelmiszeripari zsákba csomagolva”. Vigyázat, a hús romlandó, vigyék gyorsan, fogalmazza meg végső ajánlását a levél feladója, a tulajdonos. Tehát már csak egy kívánatos méretű hűtőládára van szükség, hiszen „a félsertés súlya 45-50 kg”, meg esetleg egy jó hentesre, aki a megfelelő részekből hurkát, kolbászt, pörcöt meg efféle miegyebeket varázsol az ünnepi asztalra.

S ha már így beletrafáltunk a materiális dolgok kellős közepébe, muszáj tisztáznunk, hogy mi van. Mely tisztázást legcélravezetőbb ott kezdeni, hogy mi nincs. Nincs például Mészáros Lőrinc. Olyan aztán meg pláne nincs, hogy Mészáros Lőrinc köre. Van viszont – mint tudjuk – a félsertés: két élelmiszeripari zsákban keresi szerető gazdáját. Ilyenformán helyesebb a fél disznót vizsgálni, mert ami nincs, azt nem lehet. Nos, mi az a fél disznó? Először is, ahogy a fentiekből a napnál is világosabban kitetszik, jótétemény. Ajándék, meglepi.

Nagy ajándék, amit immár nem is kis lábaskában kell hazahozni kegyelmeséktől, hanem egyenest 2 db élelmiszeripari zsákban. Mert kegyelmesék természetesen vannak, még ha adott esetben, s olykor számos egyéb alkalommal is Mészáros Lőrincnek hívatják magukat, mégsem Mészáros Lőrincek; hanem valaki más a fél disznó igazi tulajdonosa, úgy materiálisan, mint szellemi síkon.

S mi még a fél disznó? A földi örömök fennkölt csúcsa. Hány fényképet, videofelvételt láttunk már a különböző disznóságok körül sündörgő igazi Mészáros Lőrincről. Egy csomót, a leghíresebb tán, amikor – nyújtózkodva kicsinyt – a magasba akasztgatja fel a frissen füstölt kalbászt Cinege úti kamarájában. Vagy az, amikor Húsvét szent ünnepe idején a felizgult kamerának oktatja, hogy milyen is a jó sonka. De láttuk már őt disznóöléskor a megperzselt tetemről kapirgálni a kormot, vagy nemes egyszerűséggel kolbásszal töltekezni az árvízi csata épphogy falásnyi szünetében. Nincs mit szépíteni ezen, Orbán Viktort (az igazi Mészárost) egy disznó simán boldoggá teszi, márpedig ha őt boldoggá teszi, akkor a magyar embereket is boldoggá teszi. Van, akit egy, s akad, akit több, Kósa Lajos édesanyját történetesen csak magas számban teszik boldoggá a sertések, két BMW motorkerékpártól már teljesen oda van, de sertésből nem éri be kevéssel. A Mátrai Erőmű dolgozói meg bizonyára ellesznek egy féllel is két zsákban (élelm. ip.) – nekik épp betömik a szájukat, szó szerint.

Hogy a vágott sertés maga a magyar boldogság, azt olyan mélyen hiszi Orbán Viktor, hogy amint lehetősége nyílott rá, pártja vezető ideológiájává is emelte, gondoljunk csak a feszt bográcsok körül ólálkodó és fotózkodó alvezérére, a magyar ember Fidesz sugallta kétmázsás archetípusára, Rezsi Szilárdra. Vagy a SOROS feliratú disznó előtt fényképező képviselőtársukra, és sorolhatnánk még a végtelenségig, hogy mely fideszes potentátok és celebecskék tették tiszteletüket a Csabai Kolbászfesztiválon, Orbán Viktor legfőbb sikereinek színhelyén, vagy az ilyen-olyan Mangalica Napokon, Szalonna Fesztiválon, Töpörtyű-szentelésen.

Tény, ami tény: a vágott sertés maga a Felcsúti Gondolat, ami idestova tíz éve igazgatja ezt a szerencsétlen országot. Kicsit gumicsizmás, de a miénk. Zengjék dalok a félsertés diadalát! Csoda, hogy a nagy „családsegítő csomagból” kimaradt (nem maradt ki, csak hétüléses autónak hívják benne). Ám hogy boldog-e tőle a kiagyalóján kívül bárki is, az erősen kérdéses.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.