Tartalom

MaNcs 31. évf. 09. sz. (2019-02-28)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

S mint stadion (A futball ábécéje)

Igen, stadion. A focit sokan nem szeretik, utálják (ők abba is hagyhatják az olvasást, ha egyáltalán elkezdték); a stadion(oka)t azok is, akik életükben nem láttak focit (bár ezt nehéz elképzelni; egy rendes családanya életében legalább egyszer elmegy a tévé előtt, zavarván férjét a meccsnézésben – K. Dezső édesanyja rendszerint akkor jött be a képbe, amikor gól volt, hívtuk is vissza, ha mi lőttük, hátha me­gint), tehát stadionban sem volt, de még falusi futballpályán sem. (Ide, kedves helyszínünkre, még visszatérünk.)

Publicisztika

Elek István

Publicisztika

Miért nem szolidárisak az egyetemek az Akadémiával?

Az egyetemek, az MTA és a szolidaritás hiánya

A közbeszéd ma az MTA átalakításáról szól. Az ellenzék támad, a kormány reagál, ahogy szokott. Van minden, tiltakozás, tüntetés, aláírásgyűjtés, de leginkább a szobák mélyén zajló pusmogás, hőbörgés, egyéni felháborodás. A nem a tudásiparban dolgozó ismerősök arról faggatnak, hogy mi ez. Miért tiltakoznak a tervezett átalakítás miatt? És miért hallgatnak az egyetemek?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Csodaszarvas 2.0

Azért az elmúlt hét legszebb (egyszersmind legjobb) híre mégiscsak az volt, hogy a tulajdonosok („Mészáros Lőrinc és köre”) levélben értesítették a Mátrai Erőmű dolgozóit, hogy az „elmúlt hónapok kitartó munkájának” jutalmaként „a tulajdonos – a menedzsment, az üzemi tanácsok és a munkavállalói érdekképviseletek együttműködésében – úgy döntött, hogy a csoport munkavállalói életvitelének javítása, a tavaszi ünnepekre (Húsvét, Pünkösd) való készülődés jegyében minden család asztalánál ott szeretne lenni, ezért a munkatársakat egy, a csoport termeléséből származó félsertéssel lepi meg”.

A szerk.

A szerk.

A csalás tárgyi bizonyítéka

A plakát a maga nemében ügyesen van kitalálva, bár az is igaz, hogy az effajta propagandához sok ész már nem kell azóta, hogy Pjotr Racskovszkij, az Ohrana, a cári titkos­szolgálat párizsi irodafőnöke feltalálta a Cion bölcseinek jegyzőkönyveit. Juncker, az öreg alkesz mögött – mögött, értik!!?? – ott kacag Lucifer-Beliál, a vén tudjukki, és ők ketten valamit el akarnak venni a magyaroktól.

Külpol

Külpol

A Laundromat-ügy leckéje: mit kereshet egy orosz bank Magyarországon?

Budapestre teszi át a székhelyét az orosz illetőségű Nemzetközi Beruházási Bank. A kormánytól kapott mentességek révén teljes fedésben, hatósági rálátás nélkül intézheti ügyeit nálunk. De miért? A kockázatok megértéséhez a posztszovjet fehérgalléros bűnözés történetének aranylapjait idézzük fel. A moldáv és lett szálak valahol a Kremlben tűnnek el…

Belpol

Belpol

Veszélyben egy pótolhatatlan nemzeti érték

Nagy a bizonytalanság a magyar zene kutatásának központjában, a Bartók Archívumot is kezelő MTA BTK Zene­tudományi Intézetben az Akadémia és a kormány egymásnak feszülése óta. Az ott dolgozók csak remélik, hogy rövidesen visszatérhetnek a nyugodt munkához.

Így szervezi ki a kormány a Corvinus Egyetemet

Belpol

Az alapítvány belép

Júliustól az állam lényegében kivonul az ország első számú közgazdasági képzőhelyének működtetéséből. Kérdés, hogy ez növeli-e a szabadságot, a kiszámíthatóságot és a minőséget a Corvinuson.

Zene
Interaktív

Rádió

Interaktív

Fotelbajnokok

E-sport a Klubrádióban

„A csapatból csak egy Vladimir volt életben, mindhárom inhibitor romokban, és a szuper minionok csak úgy özönlöttek a bázisra. Irelia talán befejezhette volna a meccset, de őt Vladimir letakarította, a minionok pedig voltak olyan kedvesek, hogy inkább a hősöket támadták a Nexus helyett.”

Színház

Színház

Színház

Sebzettek, brutálisak

Ibsen: John Gabriel Borkman

Amíg színház lesz, addig Ibsennek is lesznek rajongói. Nagyszerűsége, amely inkább egy regényíró csodája, vitathatatlan. Holott csak drámát írt. Múlhatatlan sikerének és színpadi kudarcainak is kulcsa az epikusság: hogy hősei a múltból hozott eseményekbe beleragadva, a jelenben eseménytelenül élnek. Ez a drámai formák felbomlását előlegezi, ugyanakkor azt a csodás lehetőséget, hogy nagy emberi történeteket meséljen el. Ezekre mindig kíváncsi lesz a néző.

Interjú

Színház

„Elég sarkos a véleményem” - Nagy Ervin

A Katona József Színház vezető színészével sikerült és kevésbé sikerült Csehov-alakításairól, a színházba begyűrűző politikáról, Andy Vajna tevékenységéről és Máté Gábor naplóiról is beszélgettünk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Egyetlen forrásból

Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908–1984) művészetében

A Magyar Nemzeti Galéria – születésének száztizedik évfordulójának apropóján – Korniss Dezsővel folytatja 20. századi magyar művészeket bemutató sorozatát. A Bartók Béla Cantata Profanájából kölcsönzött címben – Csak tiszta forrásból – Kolozsváry Marianna kurátor rögtön meg is határozza azt a nézőpontot, amely felől az életműre tekint.

Sorköz

Könyv

Sorköz

Hírnév és tudomány: miért végzi sok tehetség a történelem szemétdombján?

Barabási Albert-László: A képlet. A siker egyetemes törvényei

Újabb közérthető, tudománynépszerűsítő könyvvel jelentkezett a Bostonban és Budapesten kutató hálózatelemző, amelyben arra vállalkozik, megfejti, minek köszönhető, hogy vannak sztárok, akiknek a fél világ a lábuk előtt hever, miközben esetenként a tehetségesebb, többre hivatott emberek vagy akár a valódi úttörők teljesen elfeledve, a történelem szemétdombján végzik.

Könyv

Könyv

Könyv

A könyv félelme az öregedéstől

Don DeLillo: Fehér zaj

A kulturális határokat általában arról ismerni meg, hogy – szemben a politikaiakkal – az irodalmi szerzőnek nem szükséges identitását hitelt érdemlően, képmásával és életművének felmutatásával bizonyítania, hogy egyik kultúrából átkelhessen a másikba, hanem éppen ellenkezőleg: a szövegek fordítása lehetőséget teremt a művek átlényegülésére és a szerző továbbélésére, vagy éppen újjászületésére – máshol.

Gasztro
Élet + Mód

Élet + Mód

Élet az agyvérzés után: belül ugyanaz

Magyarországon rengeteg a sztrókos eset, a következményekről, különösen a lelki tünetekről mégis alig tudunk valamit. A posztsztrók depresszió visszavetheti a felépülést, és halálhoz is vezethet – ellenszer nemcsak a pszichiátriai kezelés lehet, de a támogató környezet is.

Lokál

A Guliga kontra Horváthné örökösei per

Lokál

Az expap és azok a hölgyek

Ötmillió forintot és a kamatait nyerte meg Guliga György, a békéscsabai expap egy furcsa perben a Szegedi Járásbíróságon. Vajon eltarthatta-e a szerény jövedelemmel rendelkező explébános a jómódú budapesti asszonyt?

Tudomány
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Kedves rasszistánk

Peter Farelly: Zöld könyv – Útmutató az élethez

Beszélhet-e egy fehér férfi a feketéket érő hátrányos megkülönböztetésről – azaz joga van-e neki elmesélni, mi is az a rasszizmus? Ez talán a Zöld könyvet övező botrányok központi kérdése.

Interjú

Mikrofilm

„Abu felrobbantotta magát”

Hans Robert Eisenhauer producer

A Damaszkuszban született, de ma már Berlinben élő Talal Derki egy radikális iszlamista család életét bemutató, Oscar-jelölt dokumentumfilmjének producerével a díjátadó előtti napokban beszélgettünk. A Sundance-győztes Apákról és fiaikról vasárnap végül nem váltotta Oscar-díjra a jelölését.