A szerk.

Habonyéra

A szerk.

Habony Árpád szereti a szépet. Ha ebbéli vonzalmai nem lennének magától értetődőek mindenki számára, akkor nyilván elég, ha Dubait, Ibizát vagy a felejthetetlen Gucci ridiküljét említjük.

Jó is, hogy szereti a szépet, mert hát a Magyarországot irányító szellemi erőtér másik fele a focit szereti. Így adódik össze erő és kultúra, így jutunk egyenest a csillagokba. Kéretik tehát ebből a nézőpontból vizsgálni azt a jó hírt, amit végül hosszú-hosszú hónapok fáradságával sikerült kiperelnie az Átlátszónak. Hogy tudniillik hol a bánatban tárolták a Szépművészeti Múzeum baráti áron kölcsönbe adott műkincseit. Nos, a Szerb utca 9. szám egyik kétségkívül lakájosnak mondható, 183 kvadrátméteres zugában, aminek névtábláján történetesen Halkó Gabriella neve olvasható, a bérlője pedig Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó b. exanyósa. A szóban forgó festményeket pedig Halkó és Jáksó cége, a Brand Lab Kft. kölcsönözte, havi nettó 15 ezer HUF-ért darabját; mindjárt tízet is kivettek. Halkó Gabriellát egyébként a minap nevezték ki a Tv2 gazdasági igazgatójának…

Nálunk tele vannak a falak Rembrandttal. És mivel irtjátok? Tényleg van ilyen, Habonyéknál Da Veronával, Van Bronckhorsttal (ez utóbbi nyilván a főnök kedvéért, a hasonnevű focista miatt) volt tele, de sajnos vissza kellett őket vinni, mert a sajtó szimatolni kezdett.

Lapunk anno elsőként kezdte feszegetni a mára hírhedtté vált Szerb utcai ház titkait, s egyebek közt ezt írtuk akkor: „a Narancs tapasztalatai szerint Habonynak kulcsa van a házhoz, ismeri a kapukódot, és szinte mindennap feltűnik az épületben. Az általa használt Mercedes G-Class terepjárót és Audi A8-ast rendszeresen látni a ház előtt parkolni. Több utcabéli elbeszélő is határozottan állítja, hogy Habony jó ideje gyakran felbukkan a házban.”

A szituáció tehát világos, a miniszterelnök – semmiféle állami státust nem viselő, balkezi – főtanácsadója bemegy Magyarország első múzeumába, kiválaszt tíz képet, amit szépnek talál, s hazaviszi őket. A múzeum olcsón oda is adja három hónapra. Hol voltak a képek, kérdi erre a sajtó. Múzeum: nem mondjuk meg. Sajtó perel: első fok, másodfok, huszadfok, nem mondjuk meg. Majd egy jogerős ítélet után, vállukat vonogatva, nyakukat behúzva megmondják, mindvégig azt sugallván, nem történt semmi, ez a rendes ügymenet.

Azon a kedd reggelen, amikor mindez napvilágra került, pörgött még két másik hír is. Az egyik a külügyminisztérium Mercedes terepjárós flottájáról szól, a másik arról, hogy Szalai Vivient hírigazgatónak (sic!) nevezték ki a Tv2-höz. Mindkét hír összefügg a fentiekkel, természetesen. Hisz a Szépművészeti Múzeumnak mindenben igaza van: Magyarországon ma ez a rendes ügymenet. Meddig?

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.