A szerk.

Kínai piac

A szerk.

Tényleg elrontották? Mármint a vakcinabeszerzést Brüsszelben – lapzártánkkor ettől zokog a kormányirányítású sajtó, és Menczer Tamás külügyi államtitkár is ezzel sopánkodja össze a baráti stúdiókat.

A közös uniós beszerzés bírálata más EU-s tagállamokban is menő téma lett (elsősorban Németországban), de úgy tűnik, kizárólag nálunk lett hivatalos kormánypolitika, és csak Orbánék használják a vakcinaügyet általános EU-ellenes hangulatkeltésre.

Hogy jól állunk-e a magunk 1,3 százalékával Európában vagy rosszul, az nézőpont kérdése. A lakosságarányos átoltottsági mutatónál Izraelhez és az Egyesült Arab Emírségekhez képest a kanyarban sem vagyunk, de Bahrein, a Seychelle-szigetek, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is megelőzi Európát ebben a versenyben. Az Our World in Data listáján Amerika után viszont már uniós tagállamok következnek, közülük elsőként Dánia, 2,9 százalékos átoltottsággal. Európa relatív lemaradásának egyik oka, hogy az unióban később engedélyezték a Pfizer és a Moderna vakcináját, mint mondjuk a briteknél, az AstraZeneca pedig még nem is kapott engedélyt a tájhazában. Ezért azonban aligha lehet a beszerzést koordináló Európai Bizottságot okolni, az EB demokratikus keretek között legfeljebb sürgető nyilatkozataival gyakorolhatott nyomást a független engedélyező hatóságra, az Európai Gyógyszerügynökségre (EMA). Az sem a Bizottság hibája, hogy a Pfizer egyelőre nem tudja tartani az ígért szállítási határidőket. Azt talán az EB szemére lehet vetni, hogy bár több mint egy tucat gyógyszergyártó céggel kezdett tárgyalásokat, túl későn és túl keveset rendelt azokból a vakcinákból, amelyek végül befutónak bizonyultak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt.