Tartalom

MaNcs 33. évf. 03. sz. (2021-01-21)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egy bátor ember

Vlagyimir Putyin fogdmegjei gyakorlatilag hazatérése pillanatában letartóztatták Alekszej Navalnijt.

A szerk.

A szerk.

Kínai piac

Tényleg elrontották? Mármint a vakcinabeszerzést Brüsszelben – lapzártánkkor ettől zokog a kormányirányítású sajtó, és Menczer Tamás külügyi államtitkár is ezzel sopánkodja össze a baráti stúdiókat.

Publicisztika
Egotrip
Belpol

Szegedi Csanád volt EP-képviselő csalási ügye

Belpol

Ki látta?

Bírósági szakaszba lépett a Szegedi Csanád elleni eljárás; hét társával együtt 155 millió forintos csalással vádolják. A volt jobbikos politikus korábbi környezetében állítják, semmit sem tudtak az ügyeskedésekről.

Külpol

A Twitter–Trump-csörte következményei

Külpol

Lenyomták a gombot

A capitoliumi zavargások után a legnagyobb közösségi oldalak kizárták Donald Trumpot, és a nagy technológiai cégek szabályozását és a szólásszabadságot érintő vita ettől csak élénkebb lett. Brüsszelnek és a Biden-kormányzatnak is lesz még szava az ügyben.

Új elnöke van a CDU-nak

Külpol

Jó lesz a régi

A tét nem volt csekélyebb, mint az új kancellár kiléte Angela Merkel visszavonulása után. Ahhoz, hogy a kereszténydemokrata-keresztényszociális unió nyeri az őszi választást, nem fér kétség; kérdés viszont, hogy szokás szerint a kereszténydemokrata pártelnök indul-e majd kancellárjelöltként.

Sorköz

Cenzúra és nyitás a „régi” Tények és tanúk-sorozatban

Sorköz

Kényes tények

A 70-es, 80-as évek egyik emblematikus könyvsorozata volt, akkori köteteinek egy-egy példányával ma is szinte minden magyar háztartásban találkozunk. Az emlékiratok és a tényirodalom népszerűsége azóta is töretlen, így nem is csoda, hogy kiadója 2015-ben újraindította a Tények és tanúkat.

Könyv

Sorköz

Eladó, kiadó

Vince Mátyás: Minden megoldás érdekel – A XX. század Magyarországa apróhirdetések tükrében

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.

Könyv

Sorköz

Bojti Anna: A Lidércerdő mélyén

Teljesíts egy küldetést! – ez lehetne a hívószava annak az interaktív történetnek, amelynek során rejtvények, fejtörők, logikai feladványok megoldására van szükség.

Könyv

Sorköz

Ulinka Rublack: A csillagász és a boszorkány

Johannes Keplerről tudjuk, hogy ő volt a modern tudományos asztronómia atyja, aki először írta le a bolygók elliptikus pályáját úttörő módon egységben kezelve a matematikát, a csillagászatot és az akkoriban még gyermekcipőben járó, leginkább a természetfilozófia részének tartott fizikát.

Színház

Online tánc

Színház

A földön kívüli selyemszörny

Közép-Európa Táncszínház: Térfalók

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Online színház

Színház

A történelem mellékszereplői

Grand Hotel Retromadár – Tompa Miklós Társulat

A hetvenes évek soha nem ért véget, örökké fog tartani, legalábbis a külvárosi panelblokkban. Nagyjából ezt állítja Radu Afrim új rendezése.

rés a présen

Színház

„Egy szabad alkotói közegben”

Culka Ottó színész

„Magyar színészként változatlanul két kultúrából táplálkozom, két nyelven játszom, s ez engem művészileg és emberileg is gazdagít.”

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Megtalálva

Horváth Boglárka: Ember embernek embere III.

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Makovecziádák

Építészet a Klubrádióban

Írtunk már az Utcafrontról nem sokkal annak indulása után, elég lelkesen.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/03.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

tévésmaci

Interaktív

Marhavásár

Amikor Sztupa és Troché viccvonalon próbáltak eligazodni, jöttek a szokottan ambivalens érzések.

Interaktív

Szüret 2021/03.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Zene

Interjú

Zene

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

Mirtse Kori és Csizmazia Zsolt – Kontraszt

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Nekrológ

Zene

Ülő ováció

Phil Spector (1939–2021)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

Lemez

Zene

Freakin’ Disco: 2020 EP

„Őrületig fokozódó techno csapatás és elmélyült dallamok” – a zenekar saját bevallása szerint ezek váltakoznak a decemberben megjelent kislemezükön, amellyel az volt a céljuk, hogy visszaidézzék a járvány miatt megritkult koncertek spontaneitását és szabadságát.

Lemez

Zene

Űrhajó: Űrhajó

A múlt év őszén kellemes meglepetésként, részben közösségi adományozásból jelenhetett meg az Űrhajó együttes bemutatkozó lemeze rendes fekete vinylen, sejtelmesen artisztikus, ködszürke borítóval.

Lokál
Tudomány

Halasi Zoltán

Tudomány

A gyöngy

Egy toposz körüljárása

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Knedlíček

A cseh konyha kultikus köretéből, a knédliből rengetegféle változat létezik, és mindnek megvan a maga „feltét” párja, azaz, hogy mihez jár.

étel, kihordó

Gasztro

Bohémtanya  

A Paulay Ede utca egykor oly felkapott vendéglője tavaly ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját, ami különösen annak fényében nagy dolog, hogy azok a bizonyos szebb napok legalább harminc éve véget értek.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„A vérfürdő nem vonz”

Zachary Quinto színész  

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

Dokumentumfilm

Mikrofilm

Máshogy mutatja ki

Cseke Eszter–S. Takács András: Born in Auschwitz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

Tévésorozat

Mikrofilm

A szitokszavak története

Cage – angol szó, eredeti jelentése: ketrec; a szlengben azonban olyan, egykor tehetséges (?), Oscar-díjas és/vagy kultfigurákat illetünk vele, akik B és C filmek hátán olyan messze csúsztak a filmvilág csúcsától, hogy már a Hollywood-feliratot is alig látják. Lásd még: Cuba Gooding Jr.