Tartalom

MaNcs 33. évf. 03. sz. (2021-01-21)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egy bátor ember

Vlagyimir Putyin fogdmegjei gyakorlatilag hazatérése pillanatában letartóztatták Alekszej Navalnijt.

A szerk.

A szerk.

Kínai piac

Tényleg elrontották? Mármint a vakcinabeszerzést Brüsszelben – lapzártánkkor ettől zokog a kormányirányítású sajtó, és Menczer Tamás külügyi államtitkár is ezzel sopánkodja össze a baráti stúdiókat.

Publicisztika

Csáki Judit

Publicisztika

Nézzünk bizakodva a jövőbe!

Kormányváltás utáni teendők a magyar kultúráért

Lenyúlták a Karinthy Színházat (is). Szétverték az amúgy javításra szoruló színházi struktúrát. Sóval hintenék be az SZFE helyét. Kulturális gigabirodalmakat építenek. Szórják a pénzt. Felújítják a csókosoknak adott ingatlanokat. És véletlenül sem csinálnak semmi jót; hogy egy barátom találó mondását idézzem: „Nem tévednek, mindig g.cik.”

Egotrip
Belpol

Újabb egyetemeket privatizálna a kormány

Belpol

Lenyomnák schnellbe’

Az egyetemi „modellváltás” következő hullámában a Semmelweis Egyetem, három vidéki tudományegyetem és a Dunaújvárosi Egyetem kerülhet sorra. Az átszervezést a szokásosnál is sietősebben akarják le­vezényelni, talán egy kormányon belüli ellentét miatt is.

Interjú

Belpol

„A romlottak diktatúrája”

Németh Gábor író, dramaturg

Kirúgások, felmondások, perek és új tanárok: elfoglalta egyetemi pozícióit a közösség által illegitimnek tartott Vidnyánszky–Szarka-féle új vezetés. A Vas utcai épület a tavaszi félévre már nem is az SZFE-é, a #freeszfe azonban más formában így is tovább él. Erről beszélgettünk a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatójával.

A Budavári Önkormányzat lakásgazdálkodása

Belpol

Politikai kockázatok

A budapesti I. kerület vezetése új alapokra helyezné az önkormányzati ingatlanok bérlését. A készülő új lakásrendelet a polgármester szerint igazságos és korrekt lesz, a várbeli lakosok egy része szerint viszont semmin nem kell változtatni – főleg nem a bérleti díjakon.

Szegedi Csanád volt EP-képviselő csalási ügye

Belpol

Ki látta?

Bírósági szakaszba lépett a Szegedi Csanád elleni eljárás; hét társával együtt 155 millió forintos csalással vádolják. A volt jobbikos politikus korábbi környezetében állítják, semmit sem tudtak az ügyeskedésekről.

Interjú

Belpol

„Vagdalkozó bűnbakkeresés”

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója az ellene indult lejárató akcióról

Egy brüsszeli lapnak nyilatkozott a magyar kormány járványkezelési stratégiájáról, mondatait a kormánypárti sajtó kiforgatta és úgy értelmezte, az ellenzéknek ad tanácsot a kormány megdöntésére. A politikai elemzővel oltásellenségről, álhírekről és arról beszélgettünk, milyen az, ha saját maga válik kutatása tárgyává.

Külpol

A Twitter–Trump-csörte következményei

Külpol

Lenyomták a gombot

A capitoliumi zavargások után a legnagyobb közösségi oldalak kizárták Donald Trumpot, és a nagy technológiai cégek szabályozását és a szólásszabadságot érintő vita ettől csak élénkebb lett. Brüsszelnek és a Biden-kormányzatnak is lesz még szava az ügyben.

Új elnöke van a CDU-nak

Külpol

Jó lesz a régi

A tét nem volt csekélyebb, mint az új kancellár kiléte Angela Merkel visszavonulása után. Ahhoz, hogy a kereszténydemokrata-keresztényszociális unió nyeri az őszi választást, nem fér kétség; kérdés viszont, hogy szokás szerint a kereszténydemokrata pártelnök indul-e majd kancellárjelöltként.

Sorköz

Cenzúra és nyitás a „régi” Tények és tanúk-sorozatban

Sorköz

Kényes tények

A 70-es, 80-as évek egyik emblematikus könyvsorozata volt, akkori köteteinek egy-egy példányával ma is szinte minden magyar háztartásban találkozunk. Az emlékiratok és a tényirodalom népszerűsége azóta is töretlen, így nem is csoda, hogy kiadója 2015-ben újraindította a Tények és tanúkat.

Könyv

Sorköz

Eladó, kiadó

Vince Mátyás: Minden megoldás érdekel – A XX. század Magyarországa apróhirdetések tükrében

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.

Könyv

Sorköz

„Ha megcsalom, kinyír”

Halász Rita: Mély levegő

„Esküszöm az élő Istenre, hogy meghallgatom a másikat, és nem küldöm el az anyjába, ha mást gondol, mint én.”

Könyv

Sorköz

Bojti Anna: A Lidércerdő mélyén

Teljesíts egy küldetést! – ez lehetne a hívószava annak az interaktív történetnek, amelynek során rejtvények, fejtörők, logikai feladványok megoldására van szükség.

Könyv

Sorköz

Ulinka Rublack: A csillagász és a boszorkány

Johannes Keplerről tudjuk, hogy ő volt a modern tudományos asztronómia atyja, aki először írta le a bolygók elliptikus pályáját úttörő módon egységben kezelve a matematikát, a csillagászatot és az akkoriban még gyermekcipőben járó, leginkább a természetfilozófia részének tartott fizikát.

Színház

Online tánc

Színház

A földön kívüli selyemszörny

Közép-Európa Táncszínház: Térfalók

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Online színház

Színház

A történelem mellékszereplői

Grand Hotel Retromadár – Tompa Miklós Társulat

A hetvenes évek soha nem ért véget, örökké fog tartani, legalábbis a külvárosi panelblokkban. Nagyjából ezt állítja Radu Afrim új rendezése.

rés a présen

Színház

„Egy szabad alkotói közegben”

Culka Ottó színész

„Magyar színészként változatlanul két kultúrából táplálkozom, két nyelven játszom, s ez engem művészileg és emberileg is gazdagít.”

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Megtalálva

Horváth Boglárka: Ember embernek embere III.

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Makovecziádák

Építészet a Klubrádióban

Írtunk már az Utcafrontról nem sokkal annak indulása után, elég lelkesen.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/03.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

tévésmaci

Interaktív

Marhavásár

Amikor Sztupa és Troché viccvonalon próbáltak eligazodni, jöttek a szokottan ambivalens érzések.

Interaktív

Szüret 2021/03.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Zene

Interjú

Zene

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

Mirtse Kori és Csizmazia Zsolt – Kontraszt

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Nekrológ

Zene

Ülő ováció

Phil Spector (1939–2021)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

Lemez

Zene

Freakin’ Disco: 2020 EP

„Őrületig fokozódó techno csapatás és elmélyült dallamok” – a zenekar saját bevallása szerint ezek váltakoznak a decemberben megjelent kislemezükön, amellyel az volt a céljuk, hogy visszaidézzék a járvány miatt megritkult koncertek spontaneitását és szabadságát.

Lemez

Zene

Űrhajó: Űrhajó

A múlt év őszén kellemes meglepetésként, részben közösségi adományozásból jelenhetett meg az Űrhajó együttes bemutatkozó lemeze rendes fekete vinylen, sejtelmesen artisztikus, ködszürke borítóval.

Lokál

Építés és pusztítás Budapest belvárosában

Lokál

Egyszer véget ér a kút

Az 1970-es években fogtak hozzá a pesti belváros újjáépítéséhez és rendezéséhez, de csak másfél évtizeden át tartott ki a lendület: a tervek egy része az asztalfiókban maradt – örökre. Ma már a megvalósult elképzelések is eltűnőben vannak, a korábban annyit kritizált későmodern építészet a szemünk láttára válik történelmivé.

Tudomány

Halasi Zoltán

Tudomány

A gyöngy

Egy toposz körüljárása

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Knedlíček

A cseh konyha kultikus köretéből, a knédliből rengetegféle változat létezik, és mindnek megvan a maga „feltét” párja, azaz, hogy mihez jár.

étel, kihordó

Gasztro

Bohémtanya  

A Paulay Ede utca egykor oly felkapott vendéglője tavaly ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját, ami különösen annak fényében nagy dolog, hogy azok a bizonyos szebb napok legalább harminc éve véget értek.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„A vérfürdő nem vonz”

Zachary Quinto színész  

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

Dokumentumfilm

Mikrofilm

Máshogy mutatja ki

Cseke Eszter–S. Takács András: Born in Auschwitz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

Tévésorozat

Mikrofilm

A szitokszavak története

Cage – angol szó, eredeti jelentése: ketrec; a szlengben azonban olyan, egykor tehetséges (?), Oscar-díjas és/vagy kultfigurákat illetünk vele, akik B és C filmek hátán olyan messze csúsztak a filmvilág csúcsától, hogy már a Hollywood-feliratot is alig látják. Lásd még: Cuba Gooding Jr.