A szerk.

Megint megvédtük Ádert a terroristáktól

  • A szerk.
  • 2016.04.30 12:03

A szerk.

Nagy dolog: Áder János eltöltött két napot Párizsban, s csak a szállása 7 és fél millió forintjába került az adófizetőknek. Az ilyesmi nem veri már ki a biztosítékot, Magyarországon naponta lopják el ennek a sokszorosát, ez is csak egy mínuszos hír volt lapzártánk reggelén a bulvárban. Pedig a részletek csodás dolgokat takarnak.

Azt nyilván könnyen kitalálja mindenki, hogy Elnök úr egy klímakonferenciát keresett fel, ahol feltehetően beszédet is mondott. Most mit szórakozunk, igyekezett megmenteni a vesztébe rohanó világot, de legalább a klímát belőle. Ebben semmi érdekes nincs, elég régóta van neki ez a klímás becsípődése, valami ENSZ-állásra gyúr, bár az elég hamar kiderült, hogy főtitkár nem lesz belőle, bár épp Kelet-Európa a soros a posztra. De lehet még belőle klímatechnikai alosztályvezető vagy bármi; úgy kell neki a konferenciázás, mint egy falat kenyér. Hisz ő tudja a legjobban, milyen az, ha Orbán ejt valakit, meg amúgy sem állnak fényesen a dolgok, Orbán belátható időn belül röpülhet, s elég sokan szállnak majd vele, akkor is kell valami állás, ami, ha kastélyszállót nem is, de tisztes megélhetést garantál. Mert félreértés ne essék, 7 és fél milláért nem az Ibis szállodalánc ad ki szobákat, hanem például a Chateau Hotel Mont Royal – már a nevétől is beszarunk: Monroájál –, ami bizony egy képtelenül nagy kastély.

Szóval van Elnök úr, aki épp a közösből egyengetné a jövőjét a fent vázolt módon. Oké, legyen ez semmiség, bár piszkosul nem az. De tény, hogy az ügynek van egy arcpirítóbb részlete is, jelesül a válasz, amit Elnök úr hivatala méltóztatott az ügyet firtató sajtóorgánumnak (borsonline.hu) válaszolni.

Azt mondták, hogy Ádert (és persze biztonsági személyzetét és klimatikai szakértőit) azért kellett ebben a mesepalotában elhelyezni, mert nagy kérem a terrorveszély arrafelé. „Az elnöki hivatal szerint azért erre a hotelra esett a választásuk, mert a klímakonferencia néhány héttel a százharminc áldozatot követelő párizsi terrortámadások után zajlott” – írja a lap. Így, szám szerint az áldozatok, hangsúlyozandó a veszély nagyságát. „Néhány héttel” az esemény után. Persze nemcsak e válasz szerfelett pökhendi volta (az tudniillik, hogy simán síkhülyének tekinti a kérdezőt) a vérlázító, hanem a tény maga, hogy mire használják Orbánék Európa egyik legnagyobb baját, a terrorfenyegetést. Itt csupán arra, hogy igazoljanak vele egy kisebbrendűségi komplexusokon alapuló nagyzási hóbortot, egyébként meg hatalmuk megtartására. Mert ugyan miért grasszálnak a legutóbbi brüsszeli merénylet óta kettesével kalasnyikovos rendőrök minden utcasarkon? Miért csak úgy lehet lemenni a metróba, hogy egy vörös sapkás, állig felfegyverzett kommandós mellett kell elaraszolni a babakocsival? Miért állnak a repülőtér parkolójában TEK feliratú páncélozott harci járművek? Kit tudtak volna azok megvédeni, már a kezelőiken túl? Az ágyújukkal belőnek az indulási váróba, ha tapasztalnak valami gyanúsat? Dehogyis!

Minden kirendelt fegyveresnek az a szerepe, hogy afféle eleven bábuként sugallja az utca népének, hogy háború van, harcban állunk valami fantommal, a „terroristákkal”, s csak Orbán tud megvédeni tőlük a TEK-eseivel. Feltehetően azért, mert Habony Árpád azt olvasta egy kézikönyvben, hogy hadi helyzetben a választók bizalma megerősödik a hivatalban lévő vezetés iránt. De a bizalom már oda van, s amikor ezt írjuk, a terrorfenyegetettségi szintet is kettesről hármasra csökkentették, azaz közepes fokozatúra. Ez a közepes fokozat viszont addig marad a belügyminiszter szerint, amíg nem tisztázódik, hogy milyen terrorcselekmények várhatók Európa más országaiban. Míg ide nem szólnak a terroristák, hogy mire készülnek épp. Addig maradnak a látszatintézkedések, s a törvények olyan módon esedékes alakítgatása, ami lehetővé teszi a kormánynak, hogy bemenjen a házadba, s elvegyen ezt-azt, elolvassa a magánleveleidet, s a többi. Addig százpárti egyeztetések lesznek a parlamentben a „terrorellenes intézkedéscsomagról”. Addig a kormány engedélyezni akarja a valós idejű telefonlehallgatásokat, s „válsághelyzetben” SMS-ezésre korlátozná az adatforgalmat. Mindezt persze szigorúan a bevándorlók = terroristák ellen, a mi érdekünkben. Dehogy a hatalom megtartásáért. Dehogy azért veszi el egy magyar rendőr egy magyar újságíró telefonját, ellenkezőleg: a terrorizmus elhárítása végett.

Ha mégsem történik semmi, nem lesz terrorcselekmény, a veszély attól még fennáll, tehát ha klímázni kell, azt csak 7 és fél milláért szabad. Klímázni meg mindig kell.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.