Tartalom

(2016-03-31)

Kis-Magyarország
Snoblesse
Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Rájár a rúd

Az alkotmánybíróság kiiktatása

Rájár a rúd a lengyel Alkotmánybíróságra (AB). A fordulatokban gazdag, ám legtöbb ízében méltatlan történet még 2015 nyarán kezdődött.

Király László György

Publicisztika

Leállítani a körhintát

Hogyan lehet elejét venni a határokon átnyúló áfacsalásnak?

A becslések szerint körülbelül évi 50 milliárd euró veszteséget okoznak a határokon átnyúló áfacsalások az Európai Unió tagországainak. E szám nagyságának érzékeltetéséhez gondoljunk például arra, hogy az EU 2014 és 2020 között, tehát hat év alatt ennek az összegnek majd’ a felét költi el a nagy transzeurópai közlekedési hálózatok fejlesztésére.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Velős mondások

Ibn ’Asakir, egy 12. századi damaszkuszi bölcs szerint: „A tudósok húsa mérgezett – aki megszagolja, megbetegszik, aki pedig megkóstolja, belehal.” Nekem tetszik ez a mondás, még ha nem is könnyű kitalálni, mit akart ezzel üzenni az ostoba világnak az arab tudós.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Megint megvédtük Ádert a terroristáktól

Nagy dolog: Áder János eltöltött két napot Párizsban, s csak a szállása 7 és fél millió forintjába került az adófizetőknek. Az ilyesmi nem veri már ki a biztosítékot, Magyarországon naponta lopják el ennek a sokszorosát, ez is csak egy mínuszos hír volt lapzártánk reggelén a bulvárban. Pedig a részletek csodás dolgokat takarnak.

Külpol

Interjú

Külpol

„Trump sem lesz Amerika császára”

Frank Tibor az amerikai elnökválasztás küzdelmeiről

Az ELTE BTK egyetemi tanárával a választási versengés kapcsán beszélgettünk az amerikai társadalom jelenlegi állapotáról, az elnök szerepéről és Donald Trump stílusáról.

Min bukhat el az EU és Törökország menekültügyi megállapodása?

Külpol

Vissza a feladónak

Az Európai Unió Törökország segítségével kezelné a politikai stabilitását is veszélyeztető menekültválságot. Az elképzelés jogi és gyakorlati akadályokba ütközhet.

Belgium esete a terroristákkal

Külpol

Tűk a kazalban

Durva terrorcselekmény rázta meg március 22-én Európát. A brüsszeli merényletek elkövetőit ugyan ismerték a titkos­szolgálatok, mégis háborítatlanul végigvihették a tervezett támadásukat. Az eredmény 35 halott, 340 sérült. Mit tehet Európa a terrorizmus ellen?

Belpol

Belpol

„Nem ehhez adtam a nevem” - Kardos József Fidesz-alapító a 28 éves pártról

A Sziget programigazgatójaként ismerte meg a nyilvánosság, most némi kihagyás után újra ez a munkája. Néhány éve megpályázta a Trafót, sikertelenül. Még soha nem adott politikai interjút, és nem beszélt részletesen fideszes karrierjéről: az alapító nyilatkozatról, Pozsgay Imre legyőzéséről vagy arról, milyen volt Szájer József személyi titkárának lenni. A menekültellenes propaganda viszont kihozta a sodrából.

Nekrológ

Debreczeni József

Nekrológ

A hajótörött

Pozsgay Imre (1933–2016)

Pozsgay Imre pályafutása a legsötétebb Rákosi-korszakban, a kommunista rezsimmel való azonosulás jegyében indult.

Zene

Lemez

Zene

Száz szék között

Primal Scream: Chaosmosis

Egy David Bowie-s párhuzam talán túlzásnak tűnhet a Primal Scream esetében, hiszen míg a popkaméleon óriási hatást gyakorolt az egyetemes popkultúrára, addig Bobby Gillespie és csapata inkább a meglévő vívmányok szintetizálásában jeleskedett.

Zene

Tiszta zavaros

Babel Med 2016

Azt eddig is sejtettem, hogy a Babel Med az egyik legrangosabb európai világzenei fesztivál. De most kiderült, hogy sokkal többről van szó. A nemzetközi világzenei vásár – a WOMEX – mediterrán húgocskájával volt dolgom.

Színház

Interjú

Színház

„A saját hazugságomról beszélek”

Pintér Béla rendező, színész

A független színház különös figurájából a magyar színháztörténet megkerülhetetlen alkotója lett. Előadásaira több hónapos előjegyzéssel lehet jegyet kapni, első igazi kőszínházi rendezését A bajnok címmel mutatták be a Katonában. Máris zajos a siker, miközben a kormánypárti sajtó a színház igazgatóját fenyegeti. Az alpári támadásokra a rendező nem kívánt reagálni, de így is volt mit kérdezni tőle.

Film

Film

„Én vagyok Nárcisz” - Udo Kier színész

Tizennyolc éves kora óta játszik. Volt már Frankenstein és Drakula, Madonna szadomazo klipjének játszótársa, Adolf Hitler többször is; Kölnben egy szobán osztozott Fassbinderrel. Bódy Gábor Nárcisz és Psychéje után harmincöt évvel vállalt szerepet újra magyar filmben, Nemes Gyula Zerójában.

Könyv

Könyv

Könyv

Kiabálás a lichthofból

Kertész Imre: A néző

Kertész új kötete az 1991 és 2001 közötti naplójegyzeteit gyűjti egybe. Az 1961 és 1991 közötti időszakot végiggondolkodó Gályanaplót kronológiailag is, stilárisan is közvetlenül követő, de annak művészi színvonalát messze alulmúló feljegyzésekről van szó. Már csak A néző keletkezésével egy időben írt, szintén a nagy művek privát hordalékanyagából összeállított Valaki más című kötet megléte miatt sem világos, mi szükség volt A néző kiadására.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Bedolgozott testek

Alföldi Róbert fotógyűjteménye

„Ha nincs Harry Potter […], akkor nem tudom, hogy […] maga a gyűjtemény vajon létezne-e.” Első pillantásra meglehetősen szokatlan ok-okozati viszonnyal állunk szemben, de a megoldás egyszerű: Alföldi a film kezdésére várakozva fedezte fel Szilágyi Sándor Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben (1965–1984) című vaskos könyvét.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Mindegy

Ateisták a Klubrádióban

Félreértés ne essék, nem az a baj a Kossuth rádió újhullámos világképével, hogy olykor-olykor misét közvetít (húsvét táján mondjuk igen embert próbáló sűrűségben), ez lényegében hozzátartozik a közszolgálatiság hagyományához – mifelénk így alakult.

Riport
Tudomány
Sport

Mire jó a Flabélos?

Sport

A dolgozók kérték

Miután a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. vásárolt egyet 300 ezerért, minket is izgatni kezdett, hogy mit tudhat az ún. vibrációs tréner.

Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó