A szerk.

Mérgezett alma

A szerk.

„Bátran be kell avatkozni a gazdaságba” – mondta évértékelő beszédében Orbán Viktor, és már sorolta is a kormány „eredményeit” a rezsicsökkentéstől a kamatstopon át az ársapkákig. Megkérdőjelezhetetlenül, a leplezetlen önfényezés jegyében. Egyúttal felvezetve a leg­újabb szenzációt, a megyei és országos bérleteket, amelyekkel Orbán szerint filléres tétellé csökken a vasúti és a helyközi buszos tömegközlekedés. „A vármegye-bérlet 9450 forintba, a havi országbérlet 18 900 forintba kerül majd. Akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, komoly összeget spórolhatnak” – mondotta a miniszterelnök, majd pár órával később meg is jelent a MÁV hasonló tartalmú közleménye, amelynek címét – Korszakalkotó változás a közösségi közlekedésben – valószínűleg a propagandaminisztériumban ötlötték ki.

A közlemény megerősítette a Várkert bazárban elhangzottakat. Május elsejétől valóban megjelenik a megyei, illetve a duplájáért az országos bérlet is, de lesz diákbérlet tizedannyiért (945 és 1890 forint), és ha még ez sem lenne elég, a munkáltatók továbbra is a 86 százalékát térítik meg a bérleteknek, így azok a munkavállalóknak már csak 1300, illetve 2600 forintba kerülnek majd.

Az intézkedés múzsájának elsőre Horn Gyulát tippelnénk, aki 1997 végén feltalálta a 65 év felettiek ingyen utaztatását – de nem érdemes ilyen messzire menni az időben. Egyértelmű, hogy az igazi ihlet a hanyatló Nyugatról jön, Orbán a németeket másolja, ők ugyanis pár héttel ezelőtt közölték, hogy új havibérletet vezetnek be, amely 49 euróért korlátlan számú utazást tesz lehetővé Németországon belül. Ennek fényében a MÁV/Volán országbérlet az ún. Deutschlandticket hazai megfelelője, hiszen nemcsak az ára azonos nagyjából, de még a május elsejei bevezetés is egybecseng. Persze sem Orbán, sem a MÁV nem kötötte az utazóközönség orrára, hogy a németeknél is hasonlóra készülnek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.