A szerk.

Mindegy, hogy ki, csak nyomja

  • A szerk.
  • 2013.12.07 12:11

A szerk.

Kedd délután van, még egyszer átnyálazzuk a híreket: nem, nem találjuk. Nyoma sincs olyan értesülésnek, mely szerint Balogh József lemondott volna parlamenti mandátumáról.

Tudják, arról az erőszakos bűnelkövetőről beszélünk, aki a saját, az ügyészségnek tett vallomása szerint "a közepesnél nagyobb erővel" többször is arcul ütötte a feleségét, sőt, a nő fejét - a hajánál fogva - a korlátba is beleverte. Részegen.

Meglehet, mire ezek a sorok kikerülnek az utcára, Balogh már lemondott a képviselőségről. Az sem elképzelhetetlen, hogy nem teszi meg, ott sunyít tovább a padjában, belegörnyed a laptopjába, amit feltehetően te vettél neki, kedves olvasó, és megpróbálja valahogy kibekkelni azt a pár hónapot, ameddig még húzhatja a fizetését. Meg is van erre minden esélye, hisz ma is a jelenléte ellen felháborodottan tiltakozó nőket fenyegette meg büntetéssel Harrach Péter, a ház alelnöke. Bűnhődjetek, ha nem tetszik, hogy egy asszonyverővel kell egy gyékényen árulnotok! Mondja valaki ebben az országban, hogy a Tisztelt Ház?

De tényleg nem az a lényeg, hogy mit csinál Balogh. Sokkal fontosabb, hogy mit tesznek Magyarország valódi irányítói. Az a lényeg, hogy a Fidesz lapul, mint szar a fűben.

Oké, eddig hazudhatták minden különösebb következmény nélkül, hogy az ártatlanság vélelme így meg úgy, takarózhattak azzal is, hogy semmi közük a dologhoz, hisz amikor májusban kiborult a bili, Rogán Antal elbeszélgetett Baloghgal, mire az kitakarodott a frakcióból. De mindez bullshit. A Fidesznek legalább hétfő óta térden csúszva kellene bocsánatot kérnie Magyarország minden lakosától, először a nőktől, s utána szépen sorban mindenkitől az utolsó házig, az utolsó kapuig.

Bocsássátok meg nekünk kedves választóink és kedves demokraták, hogy annyi esztendőn át vakok voltunk, s nem hittünk a bőséggel elénk táruló figyelmeztető jeleknek, s megtűrtünk magunk között egy ilyen kapcabetyárt, aki a korlátba veri hajánál fogva egy nő fejét. Vakok voltunk, amikor polgármesterré emeltük ezt a magából kivetkezni oly felette hajlamos vadembert, vakok, amikor országgyűlési képviselőt csináltunk belőle. Mélységesen szégyelljük magunkat bűnös hanyagságunkért és szégyenkezünk helyette is.

Amíg nem így beszél a Fidesz, amíg egyáltalán nem beszél, addig mindenki tudhatja, miről van szó. Nem csupán arról, hogy ez nekik belefér. Hogy nekik teljesen okés volt fraternizálni azzal az emberrel, aki az asszonya fejét a hajánál fogva veri bele a korlátba, és a "közepesnél nagyobb erővel" ütlegeli az arcát. Mekkora az a közepesnél nagyobb erő egy arcul csapás esetében, Fidesz? Ha kiköpi a fogát a csaj, az belefér? Ha padlót fog, az már több mint közepes? Hanem arról is, hogy mindezt nem véletlenül tűrték el. Hogy szükségük volt rá, ez kellett épp nekik.

Kedd délután van, és olyan hírt sem kaptunk eddig, hogy fideszes képviselők bármit tettek volna Balogh eltávolításáért. Nyilván nekik rendben van így, s a Nemzeti Együttműködés Rendszerében egy jól elhelyezett gombnyomás, egy ügyes igen szavazat simán többet ér, mint egy leütött asszony. Nem számít, ki nyomja, csak nyomja.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.