A szerk.

Mocsokban

A szerk.

Donáth Lászlót feljelentette valaki. Semmi ok az izgalomra, a feljelentő és Donáth László is nyugodt lehet, ügyük a legjobb kezekben van, a rendőrség vizsgálja.

A rendőrség vizsgálatának pedig következményei lesznek, amit feljelentő és feljelentett – minden bizonnyal érdemeik szerint – viselni fognak. A rendőrség a feljelentést vagy megalapozottnak találja, vagy nem, mindkét esetben megteszi az olyankor szükséges lépéseket, amelyeket számára törvény ír elő. Hogy a rendőrség folytat ilyen vizsgálatot, arról a BRFK tájékoztatta a nyilvánosságot – a hvg.hu vonatkozó kérdésére válaszolva –, e szavakkal: a Budapesti Rendőr-főkapitányság „feljelentés alapján 2019. június 13-án nyomozást rendelt el szexuális kényszerítés gyanúja miatt, melyben válaszadásunkig gyanúsítotti kihallgatás nem történt”. E mondatban benne van minden, amit pillanatnyilag tudunk, a feljelentés, a feljelentő vádja, a nyomozás ténye. S mivel a kérdés kifejezetten egy személyre vonatkozott, a nyomozás célszemélyét is ismerjük. Mivel az illető közismert egyházi személy, illetve expolitikus, a társadalomnak minden oka megvan rá, hogy érdeklődve várja a vizsgálat eredményét, s ugyancsak okkal bízik abban, hogy az illetékesek a kellő eltökéltséggel, körültekintéssel és – tekintettel a vád súlyára – kellő szigorral is járnak el.

Minden továbbit, minden egyéb esetleges részletet a kormány gyalázkodásra szakosodott sajtója (csak a történelmi hűség kedvéért: másmilyen nincs neki) prezentál már egy hete, napi rendszerességgel, eszméletlen mennyiségben – akinek van hozzá gyomra, vagy elég perverz hozzá, elolvashatja. De teljesen értelmetlen időtöltés, hisz’ tegye fel a kezét most rögtön az, aki akár egyetlen érvet is fel tud hozni az Origo, a 888.hu, a Ripost vagy éppenséggel a Tv2 szavahihetőségére. Mi ilyen érvekkel, adatokkal, tényekkel eddig nem találkoztunk, az ellenkezőjével viszont naponta szembesülünk – mondhatni, hivatalból.

Ilyenformán azt is különösebb fenntartások nélkül jelenthetjük ki, hogy egyvalami azért a bevezetőben leírt tényeken túl is bizonyosra vehető, hovatovább a napnál is világosabban látszik: a kormánysajtó saját szerfelett szennyes történetének eleddig legaljasabb mocskolódását folytatja azóta, hogy belefogtak Donáth Anna magyar európai parlamenti képviselő elleni – az első perctől sem titkolt – lejárató hadjáratukba. Donáth László a kezdetektől Donáth Anna apjaként szerepelt a mondott sajtó közléseiben, s ez azután sem változott meg, hogy időközben előállítottak egy Donáth Annát is besározni igyekvő – ah, és természetesen neve elhallgatását kérő – nyilatkozót. Arról persze még a kormánysajtó sem tudósít, hogy az illető a panaszával a hatóságokhoz fordult volna, s arról sem szolgáltak semminő információval, hogy bármi is igazolná megszólalójuk szavahihetőségét. Találtak viszont még egy „tanút”, a feljelentő férjét… sorolni sem érdemes, milyen gyenge lábakon áll a sztorijuk.

Láttunk persze már ilyet, ha nem is ilyen léptékben, legutóbb Vona Gábor látogatott az orbánsajtó hasábjain vélelmezett homoszexuális orgiákat; bevett szokás azokon a hasábokon az ilyesmi, tudniillik a hatalomra veszélyesnek vélt politikai ellenfelek gátlástalan, valóságtól messze elrugaszkodó besározása – a szarral hajigálás.

Most Donáth Anna tűnik veszélyes és hatékony politikai ellenfélnek, friss képviselői fellépése az EP-ben máris azt eredményezte, hogy pár fideszes figura elbukta európai hivatalát, amelyre ő is és pártja is oly hőn ácsingózott, s még további ilyen – politikai – akciók is feltételezhetők az agilis képviselőnőről. S különben is, Donáth Annában megvan minden olyan fontos népképviselői tulajdonság, mely a Fidesz vezetőiből egyértelműen hiányzik: fiatal, értelmes, hatékony és előnyös külsejű. Ilyenekből lehet a cserebogár.

Politikai ellenfeleivel szemben a Fidesznek csak mocskos fegyvere van. Hallotta már valaki érvelni őket? S ezen mocskos fegyverek közül is a leggyakrabban forgatott a rágalmazás, a lejáratás – lám, egy gigászi sajtóbirodalmat építettek rá. Napi tíz cikk tíz vagy még több csatornán, mely mind azt sulykolja, hogy a politikai ellenfél gazember, köztörvényes bűnöző, egy mocskos állat. Annak biztosan lesz valami foganatja. Ha Európáig nem is hallatszik el, itthon csak gyökeret ver az erre fogékony fejekben. Bosszúnak is megteszi, s jól jöhet az önkormányzati választásokon is. S hogyne foganna, hisz lassan tíz éve a saját kormánya folyamatos gyűlölködésre tanítja ezt az országot – ez a politikája.

Figyelmébe ajánljuk