A szerk.

Múzeum a süllyesztőben

A szerk.

Már tavaly nyáron tudni lehetett, hogy a budai Várban működő Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak meg vannak számlálva a napjai.

Annak ellenére, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére válaszolva épp az ellenkezőjét állította. A miniszter akkor azzal indokolta a múzeum elköltöztetését, hogy „a magyar és a kapcsolódó egyetemes katonai örökségünk megőrzésére hivatott intézménynek” meg kell újulnia. „A Kormány célkitűzése, hogy ezeket a feladatokat az Intézmény méltó módon és méltó helyen láthassa el olyan körülmények között, melyek a nagyközönség és a tudományos közélet számára is biztosítják a jelenleginél könnyebb megközelíthetőséget” – írta Szalay-Bobrovniczky, és mindezt megfejelte azzal is, hogy az új helyen „a XXI. század kihívásainak is megfelelő modern, tágas külső és belső kiállítóhelyeket” alakítanak majd ki. Arról nem esett szó, hogy a méltó körülményeket mikor és hol biztosítják a múzeum számára, mint ahogy azt sem kötötték az orrunkra, hogy a 21. század kihívásainak való megfeleltetés mennyibe fog kerülni. Csakhogy e kérdéseket talán nem is érdemes feltenni. Ha ugyanis tekintetbe vesszük mindazon tényeket, amelyek az elmúlt évtizedben múzeumi megújulás címén történtek – tönkretették a Természettudományi Múzeumot, bezárták az Iparművészeti Múzeumot és lebontották a Közlekedési Múzeumot, ráadásul senki nem tudja mikor fognak ismét működni ezek az intézmények –, akkor nyilvánvaló, hogy sok jóra már tavaly nyáron sem számíthatott a Hadtörténeti Múzeum.

Most azonban már azt is látjuk, hogy megpecsételődött a sorsa. Mint ahogy az a Honvédelmi Minisztérium friss közleményéből kiderül, a múzeumot nemcsak elköltöztetik, de fel is darabolják. A gyűjtemény „a modern kiállítótérré alakított Bálnában, illetve a magyar történelem egyik legjelentősebb központjában, Székesfehérváron kap méltó helyet” – áll a közleményben. Azaz a gyűjtemény egy részét bepakolják egy rendezvényközpontba, a többi meg mehet Székesfehérvárra. Nyilván a „jelenleginél könnyebb megközelíthetőség” érdekében.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.